Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις ένα νέο μαχητικό παρά να προσαρμόσεις το MiG-29 στον πύραυλο AGM-88 HARM!

Η πιθανή χρήση των πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88 HARM που κατασκευάζει η Raytheon κατά της ρωσικής αεράμυνας, συζητήθηκε σχεδόν όλη την εβδομάδα.

Επιπλέον, εμφανίστηκαν μια σειρά από φωτογραφίες  που τραβήχτηκαν, όπως αναφέρεται, κάπου στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, υποστηρίχθηκε ότι οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τα υπολείμματα του πυραύλου AGM-88, τον οποίο φέρεται να είχαν χρησιμοποιήσει τα ουκρανικά αεροσκάφη, εναντίον των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο: Βρέθηκε στην Ουκρανία AGM-88 HARM: Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο πύραυλος, αναφέραμε ότι στις 7 Αυγούστου, ορισμένα ρωσικά κανάλια Telegram δημοσίευσαν φωτογραφίες των συντριμμιών με την ένδειξη «BSU-60 A / B», που είναι χαρακτηριστικό για τον αμερικανικό πύραυλο αέρος-εδάφους AGM-88 HARM.

Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο πύραυλο αντι-ραντάρ,  που έχει σχεδιαστεί για να «θαμπώνει» τα συστήματα αεράμυνας, καθοδηγείται από τη δέσμη ραντάρ των αντιαεροπορικών πυροβολητών και  χτυπά τον στόχο του. Σε αντίθεση με το Shrike, αυτός ο πύραυλος δεν χάνει τον στόχο του ακόμα κι αν ο εντοπιστής είναι απενεργοποιημένος ή αλλάξει συχνότητα (μια κοινή τακτική άμυνας κατά των ραντάρ). Εύρος εκτόξευσης  από 25 έως 150 km από τον στόχο. 

Πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος. Τον εκτοξεύουν από αεροπλάνα. Αλλά ένας σύγχρονος κατευθυνόμενος πύραυλος (εξάλλου, ακόμη και μια αεροπορική βόμβα), δεν είναι απλώς αναρτημένος από οποιοδήποτε κατάλληλο φορέα, αλλά χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συγκροτήματος όπλων. Επίσης, πρέπει να ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και το λογισμικό του αεροσκάφους.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι η UNIAN γράφει: «Φυσικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, με κάποιο τρόπο τα εκτοξεύουμε από το έδαφος, αλλά η εκδοχή ότι παραλάβαμε σλοβακικά και ρουμανικά MiG-29 είναι πιο πιθανή , τα οποία πέρασαν από προγράμματα εκσυγχρονισμού. Και πιθανώς μία από αυτές τις αναβαθμίσεις αφορούσε την ενσωμάτωση με το AGM-88».

«Τώρα ας ασχοληθούμε με το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο και σε ποιο αντικείμενο. Σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην αμερικανική έκδοση του The Drive, υποστηρίχθηκε ότι ο στόχος στον οποίο εκτοξεύτηκε ο πύραυλος δεν αποκαλύφθηκε επίσημα, ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυτό έγινε από το μαχητικό MiG-29, ειδικά μετασκευασμένο για HARM εκτοξεύεται», αναφέρει ο στρατιωτικός παρατηρητής της Gazeta.Ru, Mikhail Khodarenok.

Προφανώς, μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη που στάλθηκαν στην Ουκρανία, από «μία από τις ευρωπαϊκές χώρες».  Ορισμένοι Ουκρανοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι Πολωνοί, παρέδωσαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πολλά «ανταλλακτικά» και «μπλοκ» για το MiG-29 και είναι αυτές οι παραδόσεις, που καθιστούν δυνατή την εύκολη χρήση πυραύλων αντι-ραντάρ του τύπου AGM-88 HARM σε αεροσκάφη των Ουκρανικών Δυνάμεων Αεράμυνας. «Ας πούμε απλώς ότι είναι κάτι περισσότερο από ελαφρές εκτιμήσεις ενός ερασιτεχνικού σχεδίου», αναφέρει ο Khodarenok.

«Αρχικά, ας αναρωτηθούμε  είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα εγχώριο μαχητικό ως φορέας όπλων αεροσκαφών δυτικής κατασκευής; Και αυτό, σημειώνουμε, δεν είναι το πιο εύκολο έργο, αφού, μεταφορικά, τίποτα από ρουκέτες και βόμβες δεν ταιριάζει και τίποτα δεν ταιριάζει ακόμη και σε καθαρά γεωμετρικές διαστάσεις, για να μην αναφέρουμε άλλα χαρακτηριστικά.

Ακόμη και για εναέριες βόμβες ελεύθερης πτώσης, θα χρειαστεί να επαναλάβετε ριζικά τις μονάδες ανάρτησης όπλων σε οποιοδήποτε από τα αεροσκάφη. Η κατάσταση με τους κατευθυνόμενους πυραύλους θα είναι ακόμη πιο δύσκολη» και συνεχίζει:

«Οι βάσεις δοκών έχουν σχεδιαστεί για αυτούς, με τις οποίες τοποθετείται επιπλέον μια μάζα μονάδων και εξοπλισμού. Με άλλα λόγια, για να κρεμαστεί απλώς το AGM-88 HARM κάτω από το εγχώριο MiG-29, απαιτούνται σημαντικές μηχανικές αλλαγές στη σχεδίαση του αεροσκάφους. Αλλά όλα αυτά, όπως λένε, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις απαιτούμενες αλλαγές στα αεροηλεκτρονικά του μαχητικού συνολικά και στο σύστημα παρατήρησης και πλοήγησης ειδικότερα».

«Αυτές οι αλλαγές είναι τόσο μεγάλες και ογκώδεις, που στην πράξη σημαίνει μόνο ένα πράγμα, τον επανασχεδιασμό του αεροσκάφους. Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις ένα νέο μαχητικό παρά να προσαρμόσεις το MiG-29 για να χρησιμοποιεί το AGM-88 HARM», αναφέρει.

Έγινε επίσης η ακόλουθη υπόθεση: εάν οι πύραυλοι AGM-88 HARM χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, τότε, πιθανότατα, έγινε από αυτοσχέδιους εκτοξευτές εδάφους ισραηλινής κατασκευής. Η εκδοχή είναι αρκετά εύλογη, αλλά η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ Ιερουσαλήμ και Κιέβου δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση τέτοιων παραδόσεων ούτε από το Ισραήλ ούτε από την Ουκρανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...