Την Κυριακή 14 Αυγούστου η Ουκρανία βρίσκεται στην 172η ημέρα του πολέμου με τη Ρωσία. Οι στρατιωτικοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπαθούν να σπάσουν την άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο.
Στην περιοχή του Ντονιέτσκ διεξάγονται μάχες στις κατευθύνσεις Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ, Μπαχμούτ, Αβντέεβκα. Τα ρωσικά στρατεύματα κάνουν προσπάθειες να προχωρήσει στα νότια της Ουκρανίας και προς την κατεύθυνση του Ζαπορόζιε.
Εν τω μεταξύ, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στα σύνορα με την ΕΕ για να φύγουν από την Ουκρανία. Και οι ετικέτες τιμών για τα προϊόντα στα καταστήματα έχουν μπει σε νέο κύκλο.
Από την περίληψη του "Institute for the Study of War" (ΗΠΑ) για την κατάσταση στο μέτωπο και σε συνέχεια όσο αναλύσαμε χθες για τις ενδείξεις για μακρύ ρωσικό πόλεμος στην Ουκρανία:
- Η Ρωσική Ομοσπονδία αυξάνει την πίεση κοντά στο Σεβέρσκ, υπάρχει βίντεο με στρατιωτικές συνοδείες που κινούνται προς την πόλη.
- Το «Ινστιτούτο» επιβεβαιώνει τις μάχες στο έδαφος του εργοστασίου Knauf στο Σολεντάρ, όπως είχαν αναφέρει προηγουμένως ρωσικές πηγές.
- Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να επικεντρωθούν στην περικύκλωση της Αβντέεβκα από το νότο και το βορρά για να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες επιθέσεις γύρω από το Πεσόκ.
- Το «Ινστιτούτο» επικαλείται τα στοιχεία των μερών που αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Οι ειδικοί λένε ότι εντόπισαν τα μόνα στοιχεία της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή - ένα αυτοκινούμενο όπλο Pion 11 χιλιόμετρα από τον σταθμό.
- Βόρεια του Χάρκοβο, οι Ρώσοι μπορεί να μπήκαν στο χωριό Ούντι, στο οποίο εισέβαλαν πρόσφατα, αλλά αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται επιπλέον επαλήθευση.
Ανίκανο να εξαπολύσει οποιοδήποτε είδος αντεπίθεσης, το καθεστώς του Κιέβου έχει στραφεί σε μια στρατηγική πυρηνικού τρόμου. Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στρατηγικές μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Ντόνιετσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα, καθώς και στο έδαφος της Ρωσίας.
Το βράδυ της 10ης Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χτύπησαν το εργοστάσιο ζυθοποιίας του Ντόνιετσκ. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί διαρροή άνω των 6 τόνων αμμωνίας που μόλυνε περιοχή 2 χιλιομέτρων.
Την ίδια ώρα, το ουκρανικό MLRS HIMARS πυροβόλησε στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya, δημιουργώντας κίνδυνο πλημμύρας για χιλιάδες ντόπιους πολίτες.
Στις 9 Αυγούστου, μια ομάδα δολιοφθορών ανατίναξε μια γραμμή ηλεκτροδότησης που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Κουρσκ στη ρωσική περιοχή Κουρσκ.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο συνεχής βομβαρδισμός από τις ουκρανικές δυνάμεις του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, ο οποίος τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στα τέλη Φεβρουαρίου και ο οποίος λειτουργεί με τοπικό επιτελείο υπό ρωσικό έλεγχο.
Στις 11 Αυγούστου, τουλάχιστον δέκα οβίδες που εκτοξεύθηκαν από τον ουκρανικό στρατό προσγειώθηκαν στην περιοχή του εργοστασίου. Μία από τις ουκρανικές οβίδες έπεσε μόλις 10 μέτρα από την εγκατάσταση αποθήκευσης ραδιενεργών ουσιών.
Τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από MLRS και βαρύ πυροβολικό, από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, από τις ουκρανικές θέσεις Νικόπολης, Μαργκανέτς και Τομάκοβκα.
Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός και ο εξοπλισμός των δεξαμενών του συστήματος ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων υπέστησαν μερικές ζημιές. Βομβαρδίστηκε και ένας πυροσβεστικός σταθμός κοντά. Η κρίσιμη υποδομή του σταθμού δεν επηρεάστηκε.
Έχοντας χάσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει τη Ρωσία να τον ελέγχει. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής. Το καθεστώς του Κιέβου θα χρειαστεί να εξαπολύσει ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα για να βλάψει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού. Έτσι, το Κίεβο προσπαθεί να μετατρέψει το εργοστάσιο σε ζώνη αποκλεισμού.
Σε περίπτωση καταστροφής της ξηρής αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου ή αποθήκευσης ισοτόπων για ακτινογραφία που βρίσκεται στην επικράτεια της μονάδας, η γύρω περιοχή μπορεί να μολυνθεί.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τα συστήματα ψύξης προκειμένου να προκαλέσουν έκτακτη διακοπή λειτουργίας και να βλάψουν τα καλώδια ηλεκτροδότησης. Σε αυτή την περίπτωση, ολόκληρη η Ουκρανία θα υποφέρει από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου είναι ένα ατού στα χέρια της Ρωσίας.
Από την άλλη, το Κίεβο το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να κατηγορήσει τη Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία. Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τις δικές της δυνάμεις στο εργοστάσιο, η Ουκρανία απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εισαγάγει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην περιοχή.