Σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή Georgy Shpak, η εμπειρία των τοπικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι, οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις, θα βιώσουν την ανάγκη για βαρύτερα όπλα, με περισσότερη δύναμη και θωράκιση.
Σύμφωνα με το Gazeta.Ru ειδικοί δηλώνουν πως η Ρωσία μπορεί να γιορτάζει την Ημέρα των Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων (VDV), αλλά βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης.
Ο πρώην Διοικητής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Γενικός Συνταγματάρχης Georgy Shpak, μίλησε για τη μεταρρύθμιση των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, αναφέροντας:
«Το θέμα του οπλισμού των αλεξιπτωτιστών έχει καθυστερήσει πολύ, από την εποχή του Αφγανιστάν και των τσετσενικών εκστρατειών. Σχεδόν όλος ο εξοπλισμός μάχης των στρατευμάτων αποβίβασης, επικεντρώθηκε στη δυνατότητα προσγείωσης με αλεξίπτωτο, όπου το βάρος έπαιξε ρόλο εις βάρος της θωράκισης και του διαμετρήματος».
Ο στρατηγός υπενθύμισε ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989), οι μονάδες αλεξιπτωτιστών - η 103η μεραρχία και το 345ο σύνταγμα - χρησιμοποίησαν χερσαία BMP-1 και BMP-2, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-80. Στους αλεξιπτωτιστές δόθηκαν άρματα μάχης T-64, εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών Grad, αυτοκινούμενα πυροβόλα Gvozdika, Akatsia και Pion. Αυτά τα όπλα, κατέστησαν δυνατή την αποτελεσματική υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στα βουνά και στην έρημο, για την παροχή ισχυρής υποστήριξης πυρός.
Μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας στο Αφγανιστάν, οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις επέστρεψαν και πάλι στη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού, επιτρέποντάς τες για ασφαλή προσγείωση λόγω έλλειψης μεγάλου βάρους, αλλά χάνοντας την ισχύ πυρός.
Ο στρατιωτικός ειδικός Vladislav Shurygin, πιστεύει ότι στην πραγματικότητα, οι μετασχηματισμοί στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις ξεκίνησαν ήδη πριν από αρκετά χρόνια, καθώς τα στρατεύματα γίνονται πιο αερομεταφερόμενα, και οι αλεξιπτωτιστές χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων.
Επίσης αναφέρει ότι, η μέθοδος χρήσης του αλεξίπτωτου με την πάροδο του χρόνου, θα πάψει και θα χρησιμοποιείται μόνο από τις ειδικές δυνάμεις για επιχειρήσεις αναγνώρισης και δολιοφθοράς.
Παράλληλα τονίζει πως οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις, ενισχύονται ακριβώς με βαρέα όπλα, με άρματα μάχης και με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος. «Είναι ακριβώς το δυναμικό των αερομεταφερόμενων τμημάτων που ενισχύονται, τα οποία είναι συγκρίσιμα σε αριθμό με χερσαία τμήματα, αλλά χάνουν από άποψη τεχνολογίας», αναφέρει.
Τώρα οι Αερομεταφερόμενες Ρωσικές Δυνάμεις διαθέτουν δύο αερομεταφερόμενες μεραρχίες επίθεσης, τέσσερις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες επίθεσης, μια ξεχωριστή ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων και μια σειρά από βοηθητικές και εκπαιδευτικές μονάδες.
Δηλώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το αλεξίπτωτο προσγείωσης, σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται πλέον καθώς υπάρχουν τα μεταγωγικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν και να προσγειώσουν τους αλεξιπτωτιστές των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων κοντά στα πεδία.
«Υπάρχουν περίπου 120 Il-76 ( ILYUSHIN ) στο VKS (περίπου εκατό ακόμη βρίσκονται υπό συντήρηση). Εάν όλα τα Il-76 (ILYUSHIN) συγκεντρωθούν σε μια αεροπορική ομάδα, θα είναι αρκετά για να προσγειώσουν δύο αερομεταφερόμενα συντάγματα με ένα τυπικό σύνολο όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», αναφέρει ο στρατιωτικός ειδικός Vladislav Shurygin και συνεχίζει:
«Μπορεί η επακόλουθη προσγείωση, με την επιστροφή των αεροσκαφών στα αεροδρόμια της χώρας, να είναι προβληματική λόγω των επιπτώσεων των εχθρικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή μάχης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση του αλεξίπτωτου σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται πλέον».
Μάλιστα ο ειδικός επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, τα άλματα με αλεξίπτωτο είναι εξαιρετικά σπάνια και στην πιο διάσημη 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ. «Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην απόβαση στο Αφγανιστάν το 2018, όμως δεν επρόκειτο για επιχειρησιακή-τακτική επιχείρηση, αλλά για ενέργειες αναγνωριστικής ομάδας πολλών δεκάδων ατόμων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές ενεργούν ως ενισχυμένες μονάδες πεζικού επίθεσης», είπε.
Ο πρώην Διοικητής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Γενικός Συνταγματάρχης Georgy Shpak ,πιστεύει ότι «θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει ένα αερομεταφερόμενο σύνταγμα ανά μεραρχία στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις», σε περίπτωση που επιβάλλεται η αποστολή τους στο πεδίο.
Οι υπόλοιπες μονάδες θα πρέπει να εφοδιαστούν με εξοπλισμό, να έχουν όπως σχεδιάστηκε, τη δική τους στρατιωτική αεροπορία μεταφοράς, να επεκτείνουν τη σύνθεση των Μοιρών ελικοπτέρων, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ταχείας απόκρισης .