Εάν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματικά στη διάθεσή τους ιρανικά drones, θα μπορέσουμε να κλείσουμε πολύ σφιχτά την πρώτη γραμμή. Τα UAV θα παρακολουθούν την τοποθεσία των HIMARS και θα τα χτυπήσουμε με Ισκάντερ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό, διευθυντή του Μουσείου των Δυνάμεων Αεράμυνας Γιούρι Κνούτοφ σε μια συνέντευξη στο Ukraina.ru.
Σχετικά με την χθεσινή αποκάλυψη για το πως Ουκρανοί πράκτορες προσπάθησαν να κλέψουν αεροσκάφη με τη βοήθεια Ρώσων πιλότων αναφέρει:
Δεν νομίζω ότι θα έκανε μεγάλη διαφορά. Τώρα χρησιμοποιούνται σύγχρονα συστήματα αναγνώρισης, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιλογών κωδικοποίησης. Επομένως, ακόμη και η απώλεια ενός εξαρτήματος που είναι εγκατεστημένο στο αεροσκάφος δεν θα οδηγούσε στο γεγονός ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε το σύστημα αναγνώρισης. Αλλά από ηθική και πολιτική άποψη, αυτό θα ήταν ένα απτό πλήγμα.
Αυτή δεν είναι καθόλου η ιδέα των Ουκρανών. Αυτή είναι η ιδέα των Αμερικανών. Πίσω το 1953, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, οι Αμερικανοί σχεδίαζαν επίσης να προβούν σε αεροπειρατεία σε ένα βορειοκορεατικό MiG-15. Πλήρωσαν επίσης ένα εκατομμύριο δολάρια και ένας από τους Βορειοκορεάτες.
Το 1960, όταν το MiG-21, το νεότερο αεροσκάφος εκείνης της εποχής, πουλήθηκε στο Ιράκ, οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επεξεργάστηκαν την οικογένεια ενός Ιρακινού πιλότου, ο οποίος πέταξε απευθείας στο Ισραήλ. Εξασφάλισαν την εκκένωση της οικογένειάς του. Επιπλέον, πήραν ακόμη και έναν όμορφο πρόσκοπο που κατάφερε να τον αποπλανήσει. Επιπλέον, αυτό το MiG-21 πέταξε στον ίδιο σχηματισμό με ισραηλινά Phantom.
Στη συνέχεια, το 1984 υπήρξε μια ιστορία αεροπειρατείας του MiG-23MLD (εκσυγχρονισμένος-ελαφρώς τροποποιημένος) από τη Συρία. Ήταν ένα μοναδικό αεροσκάφος που ξεπέρασε το αμερικανικό F-16 όσον αφορά τα χαρακτηριστικά μάχης και τον εξοπλισμό ραντάρ. Θα μπορούσε να δουλέψει σε τέσσερις στόχους ταυτόχρονα. Μεταφέρθηκε και στο Ισραήλ. Επιπλέον, αυτά τα MiG-21 και MiG-23 βρίσκονται τώρα σε ισραηλινά μουσεία.
Υπήρξε επίσης αεροπειρατεία MiG-25P το 1976, την οποία ξεπέρασε ο πιλότος Μπελένκο. Αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονταν στην Αίγυπτο και συνέλεγαν πληροφορίες. Έχουμε μοναδικές φωτογραφίες. Κανείς στον κόσμο δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο αεροσκάφος. Ακόμα και το MiG-31 μας ήταν λίγο κατώτερο από αυτό. Προσέφεραν επίσης ένα εκατομμύριο δολάρια. Στην αρχή δεν υπήρχαν προδότες. Αλλά ο Μπελένκο το άκουσε αυτό, κατέληξε σε ένα σχέδιο διαφυγής, άρχισε να υπηρετεί πολύ ευσυνείδητα και στη συνέχεια άρπαξε το αεροπλάνο και το πέρασε στην Ιαπωνία.
Άρα αυτή η ιστορία δεν είναι καινούργια. Προσφέρονται πάντα να κλέψουν το αεροπλάνο και πάντα πληρώνουν ένα εκατομμύριο δολάρια. Υπόσχεση για τακτοποίηση, σπίτι και διαβατήριο. Αυτό είναι ένα κλασικό σχέδιο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
Κατα τα λοιπά ο ειδικός εξήγησε απαντώντας:
-Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή της Χερσώνας από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις HIMARS. Αυτό γίνεται, μεταξύ άλλων, για να κατανοήσουμε την αρχή λειτουργίας της αεράμυνας μας. Τι έδειξαν τελικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων; Πόσο επιτυχημένοι είμαστε στο να τους καταρρίψουμε;
- Όπου αναπτύσσεται και κλιμακώνεται το σύστημα αεράμυνας, τα καταφέρνουμε. Όπου είναι αδύναμο ή απουσιάζει, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Αν ισχύει η σημερινή πληροφορία ότι τρεις οβίδες HIMARS έπεσαν και δεν εξερράγησαν, τότε μπορούμε να σηκώσουμε μία από τις οβίδες. Μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών. Θα είμαστε σε θέση να συντονίσουμε τα συστήματα EW μας, να δούμε τα βαλλιστικά, να δούμε πώς πετούν τα βλήματα μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια καλύτερη μέθοδο λήψης τους. Θα μπορέσουμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα σύστημα για την καταστολή των καναλιών ελέγχου που σχετίζονται με το GPS.
- Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι αν πιέσουμε τα Iskander, τότε αυτό σχεδόν αυτόματα θα λύσει το πρόβλημα με τους βομβαρδισμούς αμάχων. Πόσο επιτυχώς αντιμετωπίζουμε τώρα το εχθρικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και τι ρόλο πρέπει να παίξουν αυτά τα συγκροτήματα σε αυτό;
Σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής τα πάμε καλά. Το πρόβλημα είναι μόνο με το HIMARS. Αλλά αυτό είναι το έργο νούμερο ένα. Εάν το Ιράν μας συναντήσει στο θέμα των drones και αυτά τα drones αποδειχθούν τόσο καλά όσο λένε, τότε μπορούμε να κλείσουμε πολύ σφιχτά την πρώτη γραμμή. Τα drones πρέπει να είναι σε υπηρεσία και να παρακολουθούν τη θέση του HIMARS. Μόλις τα εντοπίσουμε πρέπει αμέσως να τα καλύψουμε με Iskander. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα του βομβαρδισμού πολύ γρήγορα και αρκετά αποτελεσματικά.
- Εξηγήστε επίσης, παρακαλώ, ποια είναι η εμβέλεια του «Bayraktar». Από πού τους εκτοξεύει ο εχθρός, που φτάνουν στα σύνορά μας και δεν προλαβαίνουμε να τους καταρρίψουμε;
- Περίπου 160 χλμ. Υπάρχει όμως μια βελτιωμένη ουκρανική έκδοση που πετάει λίγο πιο πέρα. Επιπλέον, ο εχθρός τα εκτοξεύει μονόδρομα, και όχι μπρος-πίσω. Χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως καμικάζι. Δεν κουβαλάνε βόμβα. Υπάρχουν εκρηκτικά μέσα και το drone χρησιμοποιείται απλώς ως πολιορκητικός κριός. Και επειδή δεν φέρει βόμβα, είναι δυνατό να ελαφρύνει το φορτίο και να προσθέσει καύσιμο για να αυξηθεί η εμβέλεια.