Ένοπλες Συρράξεις

Θα καθορίσει τις εξελίξεις; Πάμε για ενοποίηση του στρατού Ντμπέϊμπα-Χαφτάρ στη Λιβύη- Ο ρόλος ΟΗΕ, Τουρκίας & Ρωσίας

"Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης συζητά για την «ενοποίηση του στρατού» με τον Ναζούρι Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των δυνάμεων που συνδέονται με τον Khalifa Haftar στα ανατολικά."είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ, συζήτησε το θέμα της ένωσης του στρατού με τον Abdurrazik en-Nazuri, ο οποίος ήταν ο λεγόμενος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των δυνάμεων που συνδέονται με τον Khalifa Haftar στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA, ο Χαντάντ και ο Ναζούρι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη στο πλαίσιο των εργασιών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 στη χώρα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 που συγκροτήθηκε από τους στρατιωτικούς της ανατολικής και δυτικής χώρας, συζητήθηκαν διάφορα θέματα και ιδιαίτερα τα βήματα για την ένωση του στρατού.

Ο Χαντάντ και ο Ναζούρι επιβεβαίωσαν το αναπόφευκτο της ενοποίησης του στρατιωτικού κατεστημένου ως μέρος της επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, κατά την πρώτη τους συνάντηση στις 11 Δεκεμβρίου 2021 στην πόλη της Σύρτης.

https://www.youtube.com/watch?v=4wXVRGLKUiU

5+5 Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή

Στη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υπάρχουν αντιπροσωπείες πέντε ατόμων η καθεμία από τον λιβυκό στρατό που συνδέεται με τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση και  με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, των  δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Ως αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας στις 19-23 Οκτωβρίου 2020, υπογράφηκε μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης και των αντιπροσωπειών που συνδέονται με τον Χάφταρ.

Αποφασίζοντας τη διάνοιξη του Παράκτιου Δρόμου, που συνδέει την ανατολική και τη δυτική χώρα κατά μήκος της βόρειας γραμμής, τον Νοέμβριο του 2020, η επιτροπή αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2021 να καθαρίσει τη Σύρτη και τους δρόμους που συνδέονται με αυτήν την πόλη από νάρκες και εκρηκτικά."

Παράλληλα η κρατική NOC της Λιβύης δήλωσε ότι ετοιμάζεται να επαναλάβει τις εξαγωγές αργού από τέσσερις τερματικούς σταθμούς στις 19-21 Ιουλίου, τερματίζοντας εβδομάδες αποκλεισμών που μείωσαν σχεδόν στο μισό την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

Η εταιρεία είπε ότι αναμένει ένα δεξαμενόπλοιο να φορτώσει στο Es Sider στις 19-20 Ιουλίου, ένα άλλο έχει προγραμματιστεί να παραλάβει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Bu Attifel από το λιμάνι Zueitina στις 20 Ιουλίου και δύο δεξαμενόπλοια αναμένονται στο Ras Lanuf στις 20-21 Ιουλίου.

 Ένα άλλο πλοίο θα συλλέξει 600.000 βαρέλια αργού πετρελαίου Brega από τον τερματικό σταθμό Marsa el-Brega κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τ

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τα ονόματα των πλοίων που πρόκειται να φορτώσουν. Τα δεδομένα παρακολούθησης και μια πηγή ναυτιλίας υποδεικνύουν ότι το "Crudemed" και το  "Κασπία Θάλασσα" πρόκειται να φτάσουν στο Ras Lanuf εντός της εβδομάδας. Το δεξαμενόπλοιο "Matala" έχει επισκευαστεί για να φτάσει στο Es Sider σήμερα και αναφέρει τον τερματικό σταθμό ως τον επόμενο προορισμό του.

Η επανέναρξη των εξαγωγών αργού είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την αύξηση της λιβυκής παραγωγής.

Η παραγωγή της Λιβύης μειώθηκε κατά 150.000 b/d σε 600.000 b/d τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, εκτιμά η Argus, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων αποκλεισμών πετρελαίου σε ορισμένους τερματικούς σταθμούς από τα μέσα Απριλίου.

Η NOC ήρε τους περιορισμούς ανωτέρας βίας (FM) από όλους τους τερματικούς σταθμούς αργού πετρελαίου στις 15 Ιουλίου.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως πνέει αέρας συμφιλίωσης στη Λιβύη, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε ότι τα χάσματα έχουν γεφυρωθεί μεταξύ Ννμπέϊμπα και Χαφτάρ.

Φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η κοινή λογική αναφορικά με την επανέναρξη της εξαγωγής πετρελαίου από τη χώρα και οι Ένοπλες Ομάδες σταμάτησαν τον αποκλεισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αφού ο μαύρος χρυσός αποτελεί μαζί με το φυσικό αέριο τις κυριότερες πηγές εσόδου για την πολύπαθη Λιβύη.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μετά από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, η επιλογή της επανέναρξης  εξαγωγών πετρελαίου, είναι μονόδρομος για τη Λιβύη.

Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι το θέμα έληξε οριστικά, αφού στη χώρα υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι λειτουργούν όχι προς όφελος της Λιβύης αλλά προς όφελος των χωρών αποστολής τους.

Έτσι η Ρωσική Βάγκνερ ενεργώντας για λογαριασμό της Μόσχας, έχει  κάθε όφελος να μην υπάρχει απρόσκοπτη ροή πετρελαίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και γενικότερα προς το εξωτερικό.

Ο λόγος απλός, αφού  αν η Λιβύη δεν εξάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις οικονομίες χωρών της ΕΕ, προκαλώντας κοινωνικές και πολιτικές ταραχές και ανακατατάξεις, εξυπηρετώντας τα Ρωσικά σχέδια.

Σφήνα επίσης αποτελεί και η Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει μέρος της εκπαίδευσης του στρατού του Ντμέϊμπα.

Το θέμα της ενοποίησης του στρατού  Δύσης (Ντμπέϊμπα) και Ανατολής (Χαφτάρ), που επιχειρείται με προτροπή του ΟΗΕ είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού προϋποθέτει διακριτούς ρόλους για τους ηγέτες των δύο στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίοι στη βάση του win-win μπορεί αν και δύσκολα να συνδιαλλαγούν.

Ο λόγος είναι οι ξένες δυνάμεις και η παρουσία μισθοφόρων στην πολύπαθη χώρα.

Οψόμεθα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ