Ένοπλες Συρράξεις

Τα μοναδικά στον κόσμο : Γιατί τα F-35 του Ισραήλ δεν μοιάζουν με κανένα άλλο Stealth Fighter στη Γη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδότησε φόβους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, για πιθανή ρωσική επίθεση πέρα ​​από τα σύνορά τους, μια κατάσταση που ωθεί διάφορες κυβερνήσεις να προτείνουν επανεξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των Πολεμικών Αεροποριών τους.

 Μια τέτοια  περίπτωση  είναι της Τσεχίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θέλει να αντικαταστήσει τα σουηδικά μαχητικά JAS-39 Gripen, με συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Η Ελλάδα  επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει το μαχητικό αεροσκάφος Lochkeed Martin στον στόλο της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι έχει ξεκινήσει επαφές με τις ΗΠΑ για την απόκτηση 20+20 μονάδων F-35, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αγοράσει γαλλικά μαχητικά Rafale από πέρυσι.

Πρέπει να αναφερθεί ότι, επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ  πραγματοποιεί από την Κυριακή 10 Ιουλίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ  έχει σειρά συναντήσεων με επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με αξιωματούχους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας, μεταξύ άλλων, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη και στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο  Ντάλας του Τέξας, όπου βρίσκεται και η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Πρόκειται για το «πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία» για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αν και το ελληνικό αίτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων επί αμερικανικού εδάφους.

Άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης, εμπιστευτεί την αεροπορική τους άμυνα στα F-35 , όπως είναι η περίπτωση της Νότιας Κορέας, όπου άλλα έξι αμερικανικά μαχητικά έφθασαν αυτή την εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις.

Να επισημάνουμε ότι η αμερικανική κατασκευάστρια Lockheed Martin, έχει ήδη πουλήσει περίπου 1.000 μονάδες F-35 παγκοσμίως, κάτι που κατά τη γνώμη των ειδικών, της επιτρέπει να μειώσει την τιμή.

Οι συνολικές παραδόσεις F-35 υπερβαίνουν πλέον τις 760 (μέχρι τον Ιανουάριο του 2022). Η Lockheed Martin φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραδώσει το 800ο Joint Strike Fighter αυτή την άνοιξη και το 900ο F-35 προς το τέλος του έτους.

Αλλά αν υπάρχει μια χώρα που εκμεταλλεύεται την αγορά αυτού που θεωρείται το πιο ακριβό μαχητικό στην ιστορία, αυτό είναι το Ισραήλ 

Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει αυτό το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σε μάχη, το οποίο από τις μεγαλύτερες αρετές του είναι το stealth, το οποίο του επιτρέπει να περνά απαρατήρητο από τους πυραύλους S-300 που παραδίδονται στο Ιράν από τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μαχητικό stealth σε δύο περιπτώσεις σε πολεμικές ενέργειες. Και στα δύο ήταν εναντίον στόχων του Ιράν, του μεγάλου εχθρού του ισραηλινού έθνους.

Η πρώτη εμφάνιση ενός ισραηλινού F-35 έγινε τον Μάιο του 2018, όταν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επίθεση σε βάσεις εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων στη Συρία. Το Ισραήλ ενσωμάτωσε τα πρώτα του F-35 το 2016, ως απάντηση στην ιρανική πρόκληση και, με στόχο τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή.

Η δεύτερη επέμβαση ενός F-35 έγινε σε μάχη αέρος-αέρος, αν και ήταν εναντίον drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τον Μάρτιο του 2021. Με την ευκαιρία, Ισραηλινοί πιλότοι μαχητικών από τις μοίρες 116 και 140 κατέρριψαν δύο οχήματα του Ιράν drones, που απείλησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό έδαφος.

Το Ισραήλ είναι επίσης, η μόνη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να «προσαρμόσει» το διάσημο αμερικανικό μαχητικό της Lockheed Martin, ενσωματώνοντας ένα μοντέλο που προορίζεται για το κέντρο δοκιμών πτήσης στην αεροπορική βάση Tel Nof, εξοπλισμένο με αρχιτεκτονική ανοιχτού λογισμικού που δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Αυτή η ισραηλινή έκδοση του μαχητικού, ονομάζεται F-35I Adir (Poseidon).

Το πρόγραμμα F-35 Lightning II ανήκει αποκλειστικά στην Lockheed. Δεν επιτρέπονται ουσιαστικά τροποποιήσεις φυσικών συστημάτων ή συστημάτων δεδομένων στο αεροσκάφος. Οποιαδήποτε συντήρηση εκτός της ρουτίνας, πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις Lockheed για την προστασία του σχεδιασμού του αεροσκάφους από αδιάκριτα μάτια.

Όχι όμως για το Ισραήλ

Η αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ, φιλοξενεί εγκαταστάσεις συντήρησης F-35 που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία επισκευής και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, για τη διεξαγωγή όχι μόνο, συντήρησης ρουτίνας, αλλά και επισκευών πέραν της ρουτίνας. Άλλες χώρες εταίροι F-35, υποχρεούνται συμβατικά να κάνουν οποιαδήποτε βαθιά συντήρηση στις εγκαταστάσεις Lockheed. Αν και αυτό είναι πιο επικερδές για την Lockheed, θα διατηρούσε επίσης την τεχνογνωσία του F-35 σε ανακεφαλαίωση και θα μπορούσε, να βοηθήσει να κρατήσει μυστικό τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα F-35.

Η μοναδική γεωπολιτική κατάσταση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, απαιτεί ταχεία ικανότητα εγχώριας επισκευής. Σε περίπτωση περιφερειακής σύγκρουσης, το Ισραήλ θα μπορούσε να απαιτήσει γρήγορες επιτόπιες επισκευές για να διατηρήσει τον στόλο F-3Ι στον αέρα. Αν και η απαιτούμενη εγκατάσταση εργαλείων κατάρτισης τεχνικών, δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα-εταίρος F-35, με καθεστώς συντήρησης που λειτουργεί εσωτερικά.

Ισραηλινά συστήματα C4

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του F-35, είναι η ικανότητά του να συλλέγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, για να ενημερώσει τη γνώση του χώρου μάχης, επίσης γνωστή ως αρχιτεκτονική εντολών, ελέγχου, επικοινωνιών και υπολογιστών (C4), η οποία είναι προηγμένη. Στο Ισραήλ ουσιαστικά, έχει επιτραπεί να δημιουργήσει μια «εφαρμογή» που λειτουργεί πάνω από την αρχιτεκτονική πληροφοριών της Lockheed C4. Αυτή η «εφαρμογή» θα χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από το F-35 για δίκτυο με τους άλλους «κόμβους», στο δίκτυο συλλογής πληροφοριών τους Ισραηλινά F-15 και F-16 που λειτουργούν σε συνδυασμό, με την ισραηλινή αρχιτεκτονική C4.

Ηλεκτρονικός πόλεμος

Όλα τα F-35 είναι εξοπλισμένα με τη σουίτα AN / ASQ-239 EW της BAE Systems, η οποία προσφέρει επιθετικές και αμυντικές επιλογές για τον πιλότο και το αεροσκάφος, για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και των αναδυόμενων απειλών, σχεδιασμένο να βελτιστοποιεί την επίγνωση της κατάστασης ενώ βοηθά στον εντοπισμό, την παρακολούθηση , ανάλυση και απάντηση σε απειλές.  Ουσιαστικά το σύστημα EW της BAE επιτρέπει στο F-35 να σταματήσει το ραντάρ του εχθρού και να νικήσει τα αντίπαλα αεροσκάφη και τις απειλές των πυραύλων τους. Η Lockheed επέτρεψε στο Ισραήλ, να τροποποιήσει το τυπικό κοστούμι BAE EW με το δικό του ισραηλινό σύστημα, πιθανώς ένα είδος προσαρτημένου λοβού, το οποίο θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές δυνατότητες.

Υποστήριξη Ισραηλινών Όπλων

Ένα από τα συστήματα όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ με την πλατφόρμα F-35, είναι η οικογένεια των κιτ καθοδήγησης Spice. Το Spice kit είναι ουσιαστικά ένα κιτ καθοδήγησης, που μπορεί να εξοπλιστεί σε μια ποικιλία πυρομαχικών για να βελτιώσει την ακρίβειά τους μέσω ηλεκτρο-οπτικών, GPS ή μέσω ενός συστήματος «man-in-the-loop», στο οποίο ένας επί του πλοίου αξιωματικός μπορεί να καθοδηγήσει βόμβες σε έναν στόχο χρησιμοποιώντας τη μύτη της βόμβας και έναν ασφαλή, τηλεοπτικό σύνδεσμο για πολύ υψηλή ακρίβεια. 

Συνοπτικές δεξαμενές καυσίμων

Συνήθως, τα αεροσκάφη μπορούν να αυξήσουν την εμβέλεια του πλήρους ανεφοδιασμού εν πτήση – δυνατότητα πού έχει το F-35 – με απορριπτόμενες εξωτερικές δεξαμενές, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε σταθερά σημεία (φορείς) κάτω από τα φτερά ή την άτρακτο ενός αεροσκάφους, ή με την εγκατάσταση συμβατικών δεξαμενών καυσίμου, που είναι δεξαμενές με περίγραμμα αγκαλιάζοντας την άτρακτο ή στις βάσεις των πτερυγίων ενός αεροπλάνου.

Οι απορριπτόμενες δεξαμενές επηρεάζουν αρνητικά το χαρακτηριστικό μυστικότητας ενός αεροσκάφους, επειδή χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του κινητήρα και όχι για να νικήσουν το ραντάρ, αν και μπορούν να απορριφθούν όταν είναι άδειες. Οι συμβατικές δεξαμενές καυσίμου, ωστόσο, μπορούν να είναι πιο «κρυφές» από τις απορριπτόμενες δεξαμενές . Εάν το περίγραμμα τους καλυφθεί, το Ισραήλ θα μπορούσε, θεωρητικά, να εγκαταστήσει δεξαμενές καυσίμων που όχι μόνο αυξάνουν τη εμβέλεια πτήσης του F-35 αλλά επίσης, επηρεάζουν οριακά μόνο τα χαρακτηριστικά μυστικότητας του Lightning II.

Μόλις εφαρμοστεί πλήρως, τα F-35I του Ισραήλ θα είναι… από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...