Η Ουκρανία δήλωσε το Σάββατο ότι, η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους από τη Λευκορωσία, «με σκοπό να σύρει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», καθώς έγινε γνωστό πως ο Πούτιν εξοπλίζει τη Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Ο Λευκορωσικός "σύνδεσμος"! "Βροχή" βομβαρδισμών στην Ουκρανία και από το έδαφος της Λευκορωσίας- Νέος παίκτης στον πόλεμο;
Μάλιστα τονίζαμε ότι, σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι, «μια μαζική επίθεση με πυραύλους και βόμβες» εξαπολύθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και ότι «τα ρωσικά βομβαρδιστικά επιχείρησαν απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας».
Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι, έξι αεροσκάφη εκτόξευσαν 12 πυραύλους και ότι «το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Κίεβο, Τσερνιχίφ και Σούμι».
«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την Ουκρανία, απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Ο σημερινός βομβαρδισμός, σχετίζεται άμεσα με τις προσπάθειες των αρχών του Κρεμλίνου να σύρουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως άμεσο συμμετέχοντα», δήλωσε το υπουργείο.
Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι 48 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν συνολικά στην Ουκρανία από την Παρασκευή το βράδυ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μαρκ Βόιγκερ του Διατλαντικού Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Ανάλυσης, ο οποίος είναι ειδικός στη Ρωσία, εξέφρασε ανησυχίες για το πώς ο στρατός της Λευκορωσίας έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει ασκήσεις εκπαίδευσης αυτόν τον μήνα, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
«Αυτές οι ασκήσεις θα προκαλέσουν σοβαρή ανησυχία γιατί, δυστυχώς, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν με συνέπεια στρατιωτικές ασκήσεις, ως βιτρίνα για να καλύψουν τις επιθετικές τους ενέργειες», είπε στο Express UK.
Ο Βόιγκερ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «προσπαθεί να ασκήσει πίεση στον (Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ) Λουκασένκο και να τον αναγκάσει να λάβει μια πιο επιθετική στάση, για να ξεκινήσει πιο επιθετικές ενέργειες έξω από τη Λευκορωσία, με τη συμμετοχή λευκορωσικών στρατευμάτων».
Κατά τη συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Αγία Πετρούπολη, συμφώνησαν σε μέτρα για τη διασφάλιση της στρατηγικής αποτροπής. Στη Λευκορωσία υποσχέθηκαν επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών. Επιπλέον, υποσχέθηκε να μελετηθεί το θέμα της τροποποίησης αεροσκαφών της Λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να φέρουν πυρηνικά όπλα. Αλλά μόνο με τα αεροπλάνα υπήρξε κάποια σύγχυση λόγω της εντολής του Προέδρου Πούτιν.
Μιλώντας για το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη περίπου 250 φορείς τακτικών πυρηνικών βομβών σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν πρότεινε στον Λουκασένκο να τροποποιηθούν τα λευκορωσικά μαχητικά για να φέρουν πυρηνικά όπλα. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν έκανε λάθος, ονομάζοντας αυτά τα αεροσκάφη Su-25. Όλα τα Ρωσικά και τα Λευκορωσικά μέσα αναπαράγουν αυτή τη δήλωση του Πούτιν. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν, φυσικά, είχε στο μυαλό του εντελώς διαφορετικά αεροσκάφη.
Το Su-25 είναι ένα αεροσκάφος επίθεσης, ένα αεροσκάφος άμεσης υποστήριξης πεζικού στο πεδίο της μάχης. Έχει μικρή ακτίνα μάχης και σχετικά μικρή μάζα πυρομαχικών. Από αυτό, φυσικά, λείπει ο φορέας πυρηνικών όπλων. Ένα άλλο όμως αεροσκάφος είναι το πολυλειτουργικό μαχητικό της γενιάς "4 ++" - το Su-35. Εδώ μπορεί να μεταφέρει έως και 8 τόνους πυραύλων και βομβών. Αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Πούτιν, αλλά, προφανώς, μίλησε λάθος.
Τουλάχιστον στον προεδρικό ιστότοπο kremlin.ru, το λάθος του Πούτιν έχει ήδη διορθωθεί, το αεροσκάφος Su-35 εμφανίζεται στη δοκιμή μηνυμάτων.
Αυτά τα μαχητικά είναι σε θέση να εργάζονται σε εναέριους και επίγειους στόχους, έχουν αξιοπρεπές βεληνεκές (αρκετό για να παραδίδουν πυρηνικούς πυραύλους εκεί που πρέπει) και προστατεύονται καλά από την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού. Τα αεροπλάνα έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη Συρία.