Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ "ασφαλίζουν" τα Βαλκάνια! F-35A οπλισμένα με πυραύλους AIM-120 μεταστάθμευσαν στα Σκόπια

Eίναι γνωστό ότι η εθνική άµυνα των Σκοπίων, µετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών πέρασε κάτω από ελληνικά «φτερά».

Η Ελληνική Πολεµική Αεροπορία, ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του εναέριου χώρου των Σκοπίων, µε την ελληνική πλευρά να θεωρεί ως κοµβικής σηµασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή τη συγκεκριµένη συµφωνία.

Το αντάλλαγµα για την αεροπορική προστασία που θα παρέχουµε στα Σκόπια είναι ένα: η σταθερότητα της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτής της σταθερότητας, ένα ζεύγος μαχητικών F-35A Joint Strike Fighters της Εθνοφρουράς Αεροπορίας του Βερμόντ, προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Petrovec κοντά στην πόλη των Σκοπίων στο πλαίσιο άσκησης. 

Τα αεριωθούμενα αεροσκάφη αποτελούν μέρος μιας αποστολής, που έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία από τον Μάιο, για να υποστηρίξει τις απαιτήσεις αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ που έχουν επεκταθεί υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Έφτασαν στο Petrovec, οπλισμένα με προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120 ή AMRAAM.

Η επίσκεψη στο Petrovec από τα δύο τζετ, που ανατέθηκαν και τα δύο στην 134η Μοίρα Μαχητών της Εθνοφρουράς του Βερμόντ, φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που μαχητικά οποιουδήποτε είδους προσγειώνονται στα Σκόπια ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα των Βαλκανίων. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην Ευρώπη (USAFE), η ανώτατη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ο στόχος της αποστολής των αεροσκαφών εκεί, ήταν να επιδείξουν τις έννοιες των επιχειρήσεων Agile Combat Employment (ACE) και να καθησυχάσουν έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

«Η δυναμική της ACE ενισχύει την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε και να χρησιμοποιούμε ανθεκτικές δυνάμεις», δήλωσε ο Στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Jeff Harrigian, επικεφαλής της USAFE. «Η άσκηση ελιγμών ACE, μας δίνει επίσης την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους μας, κάτι που ενισχύει τη δύναμη και την ενότητα του ΝΑΤΟ». 

Η ιδέα του ACE επικεντρώνεται στην ικανότητα ανάπτυξης με ακανόνιστους και απρόβλεπτους τρόπους, κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο στόχος είναι, οι συμμαχικές δυνάμεις να είναι καλύτερα σε θέση να αποτρέπουν πιθανούς αντιπάλους σε καιρό ειρήνης και να παρέχουν επιχειρησιακά πλεονεκτήματα και να συμβάλλουν στη μείωση της ευπάθειας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πραγματικής σύγκρουσης. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία επέδειξε την ικανότητα ταχέως ανεφοδιασμού καυσίμων και εναλλαγής των πιλότων στα F-35A στο Petrovec, τα οποία, σε ένα πραγματικό σενάριο μάχης, θα ήταν «σχεδιασμένα για να επιστρέψουν το αεροσκάφος στον αέρα γρήγορα , επεκτείνοντας τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εναέριων αποστολών», σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.

Οπλισμένα με πυραύλους AIM-120, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ότι αυτά τα δύο F-35A ήταν ακόμα έτοιμα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, δηλαδή αυτό της εναέριας αστυνόμευσης εάν τους ζητηθεί. Τα αεριωθούμενα αεροσκάφη που εμπλέκονται στην αποστολή εναέριας αστυνόμευσης, εκπαιδεύονται επίσης τακτικά, με άλλες συμμαχικές δυνάμεις γύρω από τα κύρια καθήκοντά τους.

«Η Βόρεια Μακεδονία παρέχει εκπαίδευση και πόρους στις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Petrovec και της περιοχής εκπαίδευσης Krivolak που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας. Και οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τη σειρά τους, έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται μαζί με την αεροπορική πτέρυγα και τον στρατό σας, για να εξασφαλίσουν το παρόν και μελλοντική ασφάλεια της Βόρειας Μακεδονίας, της περιοχής των Βαλκανίων και της Ευρώπης συνολικά», δήλωσε ο  Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας John Macrae.

https://youtu.be/jUzWfhspjWM?t=19

Αυτή τη στιγμή, το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον για τα Σκόπια και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ακόμη και πριν από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν πρόσθετα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και επίγειες και ναυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα κατά μήκος της περιφέρειας της συμμαχίας με τη Ρωσία, εν μέσω πιθανών φόβων ότι η κρίση μπορεί να επεκταθεί. Αυτό περιελάμβανε μια ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας, οπλισμένα επίσης με πυραύλους AIM-120, στην αεροπορική βάση Łask στην Πολωνία.

Η Ρωσική κυβέρνηση έχει απευθύνει απειλές προς τα μέλη του ΝΑΤΟ και τη συμμαχία στο σύνολό της, σε πολλές περιπτώσεις από τον Φεβρουάριο, σχετικά με την επέκταση των παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας και άλλης βοήθειας για την Ουκρανία.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, αυτό έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά από ένα ακόμα μυστηριώδες περιστατικό που αφορούσε ένα μικρό αεροσκάφος με κινητήρα έλικα, που πετούσε από τη Λιθουανία στη Βουλγαρία, η οποία συνορεύει με τα Σκόπια στα δυτικά, χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης. 

https://youtu.be/CkrImm3GS9g?t=50

Περιστατικά όπως αυτή η ανεξήγητη πτήση στην άκρη, η στάση ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη έχει αλλάξει σχεδόν αμετάκλητα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο αμερικανικός στρατός και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επισημάνει ότι, η στάση της διευρυμένης δύναμης της συμμαχίας είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά την επίτευξη κάποιου είδους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, οι διευρυμένες απαιτήσεις αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι, θα παραμείνουν σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη με πυραύλους μπορεί κάλλιστα να γίνουν πιο κοινό θέαμα σε αεροπορικές βάσεις και αεροδρόμια σε ολόκληρη τη συμμαχία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...