Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε μια νέα έκθεση μίλησαν για την κατάσταση στο Ντονμπάς και επιβεβαίωσαν επίσης ότι όλες οι κύριες γέφυρες στον ποταμό Σεβέρσκι Ντόνετς, που συνδέουν το Σιεβιεροντονέτσκ με το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία, καταστράφηκαν, αναφέρεται στη διαρροή του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε στο Twitter.
Πιστεύουν ότι η Ουκρανία μάλλον κατάφερε να αποσύρει τις περισσότερες από τις δυνάμεις της που κατείχαν αρχικά την πόλη. Με τις γέφυρες να έχουν καταστραφεί, η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει είτε να διασχίσει τον ποταμό είτε να προχωρήσει σε ακινητοποιημένες πλευρές για να μετατρέψει ένα τακτικό πλεονέκτημα σε επιχειρησιακό πλεονέκτημα.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι οι μαχητικές δυνάμεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς είναι πιθανό να επιχειρούν σε ολοένα και πιο κατακερματισμένες ομάδες και ομάδες με σοβαρή υποδυναμία.
Και για τις δύο πλευρές, οι μάχες στην πρώτη γραμμή είναι πιθανό να αφορούν όλο και περισσότερο την αντιμετώπιση μικρών ομάδων στρατευμάτων, που συνήθως επιχειρούν πεζοί.
Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας, όπως το πλεονέκτημα του τανκς, γίνονται λιγότερο σημαντικά. Αυτό πιθανώς συμβάλλει στην αργή ταχύτητα της προέλασής του, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται πως φέρεται να αποτράπηκε απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι στο έδαφος του Ντονμπάς με δράστες Ουκρανούς.
Εν τω μεταξύ, συναγερμός – προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Οι τρεις ηγέτες έφτασαν σήμερα στο Κίεβο στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε μια κοινή τους επίσκεψη με στόχο να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. «Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο.
Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψη πραγματοποιείται τώρα, ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων απάντησε ότι οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει αυτή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα όπου πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι το οποίο τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν χλιαρά.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο χαιρέτισε σήμερα την επίσκεψη των τριών ηγετών. Ο ίδιος δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild «χαρούμενος και υπερήφανος». «Είναι μια ένδειξη σημαντικής στήριξης σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένει επικίνδυνο να επισκεφθεί κάποιος το Κίεβο γιατί μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή πυραυλικά χτυπήματα», σημείωσε. Η επίσκεψη «έχει πάνω απ’ όλα μεγάλη συμβολική αξία και δείχνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε καιρό πολέμου. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη είναι να σταματήσει επιτέλους ο Πούτιν αυτό τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον της χώρας μας», κατέληξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Επιστρέφοντας στο μέτωπο τώρα, ο επικεφαλής της OVA του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ (Oleg Sinegubov) είπε ότι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν στην περιοχή λόγω εχθροπραξιών. Στην περιοχή, οι Ρώσοι στοχοποίησαν τους οικισμούς των περιοχών Χάρκοβο, Τσουγκουέφ, Μπογκοντουχόφσκι, Ιζιούμ και Λοζόφ.
Στην περιοχή του Ιζιούμ, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούν επιθετική επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, είπε. Υπήρξε επίσης χτύπημα από MLRS στην υποδομή της Βιομηχανικής Περιφέρειας του Χάρκοβο.
Στο χωριό Λεμπιάζιε, στην περιοχή Τσουγκουέφ, κτίρια κατοικιών και βοηθητικά κτίρια υπέστησαν ζημιές λόγω βομβαρδισμών. Από το χτύπημα ρωσικών πυρομαχικών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Ζολότσεφ, υπέστησαν ζημιές και βοηθητικά κτίρια και αυτοκίνητα.
Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της Εθνικής Φρουράς και της Εδαφικής Άμυνας σε διάφορους τομείς του μετώπου. Στην περιοχή του Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός πέρασε ξανά στην επίθεση και αποκαθιστά τις χαμένες θέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο χωριό Στάρι Σάλτοφ, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Υπάρχουν επίσης συγκρούσεις στα μέτωπα από το Ζούποβκα έως το Μάλιε Προχόντι.
Στην περιοχή Ιζιούμ, η AFU επιχειρεί να επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις στο χωριό Μπαλακλέγια. Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαπεράσουν τις άμυνες από τη βορειοδυτική κατεύθυνση και να αποκόψουν τις ρωσικές μονάδες που προχωρούν από το Ιζιούμ στο Σλαβιάνσκ.
Στις 15 Ιουνίου, άνοιξε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους πολίτες να εγκαταλείψουν το έδαφος του εργοστασίου Azot στο Σιεβιεροντονέτσκ. Εκατοντάδες άμαχοι μπορεί να συλληφθούν όμηροι σε καταφύγια βομβών στις εγκαταστάσεις που είναι ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο. Ο αριθμός των Ουκρανών μαχητών στη βιομηχανική ζώνη φέρεται να φτάνει τις 2 χιλιάδες μαχητές, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι ξένοι μισθοφόροι.
Μετά από παρατεταμένες μάχες, δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας διεκδίκησαν τον έλεγχο της Βρούμποβκα στην περιοχή Ζολότοε. Οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να σπάσουν την άμυνα της 10ης ταξιαρχίας επίθεσης της AFU στη Βρούμποβκα και να αποκτήσουν βάση στα περίχωρά της. Υποχωρούντες ουκρανικές μονάδες ενισχύουν την άμυνά τους στη Νικολάεβκα και τραβούν ενισχύσεις εκεί.
Στην περιοχή του Σβετλοντάρσκ συνεχίζονται οι μάχες για το Σεμιγκόριε και τη Βερσίνα. Ο ουκρανικός όμιλος στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Ουγκλεγκόρσκ κινδυνεύει να περικυκλωθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.
Η AFU εξαπέλυσε μια σειρά από επιθέσεις στις κατευθύνσεις Νικολάεφ και Χερσώνα. Το Κίεβο προσπαθεί να αναπτύξει μια επίθεση και να επιτύχει οποιαδήποτε σημαντική επιτυχία, η οποία είναι απαραίτητη για την κυβέρνηση Ζελένσκι ως σύμβολο της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να συνεχίζει να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιτευχθεί στρατηγικές επιτυχίες.
Στις 15 Ιουνίου, ρωσικοί πύραυλοι Kalibr έπληξαν την περιοχή του οικισμού Ζολότσιβ στην περιοχή Λβιβ. Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκε μια αποθήκη πυρομαχικών για ξένα όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των οβίδων M777 των 155 mm.
Μεταξύ άλλων στόχων για ρωσικούς πυραύλους ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Βοζνεσένκ στην περιοχή Νικολάεφ. Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν εξοπλισμό της ουκρανικής αεροπορίας.
Το πρωί της 15ης Ιουνίου, η AFU επιτέθηκε στο σημείο ελέγχου στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει την επίθεσή της και υποχώρησε.
Οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ συνεχίζονται. Μόνο στις 14 Ιουνίου, 18 οικισμοί της Δημοκρατίας χτυπήθηκαν από ουκρανικό πυροβολικό. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, σκοτώθηκαν 2 πολίτες, τραυματίστηκαν άλλοι 8, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο παιδί.
Ουκρανοί μαχητές πυροβόλησαν ξανά την Τσερνομπάγιεφκα κοντά στη Χερσώνα. Ένας άμαχος άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν, περισσότεροι άμαχοι τραυματίστηκαν.