Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει "άμεσα" πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία ζητά αυτού του τύπου τα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας.
Μετά τις ΗΠΑ, το Λονδίνο ανακοίνωσε στις 6 Ιουνίου ότι θα χορηγήσει στο Κίεβο τα συστήματα αυτά, τα επονομαζόμενα GMLRS, το βεληνεκές και η ακρίβεια των οποίων ξεπερνά τις δυνατότητες του ρωσικού πυροβολικού.
"Πιστεύω ότι η αποστολή τους είναι επικείμενη και τα πυρομαχικά θα ακολουθήσουν", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Αμυνας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Οσλο, στο περιθώριο της συνόδου της Joint Expeditionary Force στην οποία συμμετέχουν δέκα χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Το Κίεβο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του οποίου αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην περιοχή του Ντονμπάς απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, ζητά αδιάκοπα "περισσότερα βαρέα όπλα" από τους συμμάχους της Ουκρανίας, Χθες, η ουκρανή υφυπουργός Αμυνας Αννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η χώρα της δεν έχει λάβει "παρά περίπου το 10% των όπλων που έχει ανάγκη".
Εκτός των πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης, ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon επιπλέον αυτών που έχουν υποσχεθεί η Δανία και η Ολλανδία.
Στο πλευρό του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο νορβηγός ομόλογός του Μπγιορν Αριλντ Γκραμ δήλωσε ότι η χώρα του "σχεδιάζει και άλλα δώρα" για την Ουκρανία, επιπλέον των 22 howitzer M-109, των 100 αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral και των 4.000 αντιαρματικών M72 που έχουν ήδη σταλεί.
Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από την σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου θα εξετασθεί το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.