Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σοβαρή ένδειξη για τα Ελληνοτουρκικά από το μέτωπο των Τούρκων στη Συρία

"Κρίσιμη εξέλιξη πριν την επιχείρηση της Τουρκίας-Η Ρωσία αποχώρησε", είναι ο τίτλος τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν την αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών στόχων στο Μάνμπιζ και στο Τελ Ριφάτ στη βόρεια Συρία, Ρώσοι στρατιώτες απέσυραν τα στρατεύματά τους στην περιοχή επιχείρησης προς το Χαλέπι.

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προετοιμασίες της για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή, μια κρίσιμη κίνηση προήλθε από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sabah, οι στρατιώτες του καθεστώτος και οι Ρώσοι στρατιώτες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες περιπολίας με το PKK/YPG στο Τελ Ριφάτ έχουν αποσυρθεί από την περιοχή.

Τα ρωσικά στρατεύματα, που εκκένωσαν το αρχηγείο τους, αναπτύχθηκαν στα σημεία υπό τον έλεγχο των στρατιωτών του καθεστώτος στις περιοχές κοντά στο Χαλέπι. Ο συριακός στρατός είχε υψώσει σημαίες του καθεστώτος σε μια σειρά στρατιωτικών περιοχών που κατείχαν το PKK/YPG. Οι τρομοκράτες κρύβονταν πίσω από σημαίες του καθεστώτος.

Ενώ συνεχίζονται οι ενισχύσεις στην περιοχή, κατά καιρούς σημειώνονται και "θερμά επεισόδια". Τουρκικό πυροβολικό και οβίδες χτυπούν στόχους στη Μανμπίτζ και στο Τελ Ριφάτ. 

Το ΡΚΚ/YPG σκάβει χαρακώματα

Ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις περιμένουν την εντολή της επιχείρησης, οι τρομοκράτες του PKK/YPG συνεχίζουν να σκάβουν σήραγγες και χαρακώματα στο Μάνμπιζ και στο Τελ Ριφάτ.

Μετατρέποντας τις κατεχόμενες περιοχές σε σημεία αντίστασης, οι τρομοκράτες έσκαψαν σήραγγες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στο Μάνμπιζ και στο Τελ Ριφάτ.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι σήραγγες που είχαν σκαφτεί στην πρώτη γραμμή ήταν αρκετά μεγάλες για να μπουν στρατιωτικά οχήματα και να κρυφτούν. Στην περιοχή κατασκευάστηκαν επίσης πολυάριθμες υπόγειες αποθήκες και αποθήκες πυρομαχικών.

Τα μέλη του PKK/YPG έσκαψαν τούνελ για χιλιόμετρα στο Αφρίν, το οποίο είχαν καταλάβει για χρόνια, ενώ σε πολλές σήραγγες βρέθηκαν μέχρι και γραφεία.

Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στη χώρα τους, θα είναι το κύριο θέμα της 18ης συνομιλίας με βάση τη Συμφωνία της Αστάνα για τη Συρία, που θα ξεκινήσουν αύριο στη Νουρ Σουλτάν, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ως χώρες εγγυητές της Συμφωνίας της Αστάνα, αντιπροσωπείες από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν θα συναντηθούν αύριο με το συριακό καθεστώς και τη στρατιωτική αντιπολίτευση.

Σε αυτές τις συναντήσεις, τα μέρη θα συζητήσουν θέματα όπως η παροχή των συνθηκών για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων, η ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Συρία, το έργο της Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η απελευθέρωση ομήρων και η αναζήτηση αγνοουμένων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία δίνει υπό όρους στον Ερντογάν την έγκριση για εισβολή  του τουρκικού στρατού στη Συρία  επιβεβαίωνοντας προγενέστερο άρθρο-εκτίμησή μας.

Ειδικότερα, επισημαίναμε ότι η πρόσφατη συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου είχε τη δυναμική, στο να δώσει η Μόσχα την άδεια στον Ερντογάν για επίθεση  στο Τελ Ριφάτ το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο Ιρανών πολιτοφυλάκων και συνεπώς στην "εξίσωση" μπαίνει και το Ιράν.

Αυτό φαίνεται λογικό από την άποψη ότι ο Πούτιν όταν επαναπάτρισε τις στρατιωτικές δυνάμεις του από την Συρία, για να τις εμπλέξει στον πόλεμο με την Ουκρανία, άφησε τα κλειδιά των στρατιωτικών του βάσεων στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ και συνεπώς μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Ωστόσο αίσθηση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιζητά την έγκριση των ΗΠΑ-Ρωσίας προκειμένου να εισβάλλει εκ νέου στη Συρία για να πλήξει τους Κούρδους του YPG και μάλιστα μόνο Δυτικά του Ευφράτη. Αυτό βέβαια αντιδιαστέλλεται την γεμάτη κομπασμούς τουρκική ρητορική για επικείμενη επίθεση στη Συρία, χωρίς να ρωτάνε κανέναν οι Τούρκοι.

Τέλος αναφορικά με τους όρους κάτω από τους οποίους η Ρωσία δίνει το πράσινο φως στους Τούρκους για επίθεση στο Τελ Ριφάτ, αυτοί είναι που θα συζητηθούν στη Νουρ Σουλτάν, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, προκειμένου να μην υπάρξει "τυχαία" σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων Τουρκίας-Ιράν-Συρίας (του Άσαντ) και παρεξηγήσεις.

Κοινώς η στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων στη Βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στο Τελ Ριφάτ, θα είναι από πριν οριοθετημένη πλήρως από Ρωσία-Ιράν-Άσαντ.

Τέλος για αν έρθουμε και στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ, επισημαίνουμε ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συνεννοείται με επιτυχία ακόμη και τώρα με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία και όχι με τις ΗΠΑ και τη Δύση στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει.

Κοινώς η τουρκική στάση αναφορικά με την μη αποδοχή ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τη άκρατη επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, ωθεί την κατάσταση στα άκρα, παίζοντας το παιγνίδι και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Πούτιν, αφού αφενός ο Ερντογάν δεν επιτρέπει την επέκταση της Συμμαχίας στο Βορρά με την ένταξη των 2 Σκανδιναβικών χωρών σε αυτή, αφετέρου δείχνει τη βούληση να διαλύσει τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ερχόμενος σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, την οποία προκαλεί συνεχώς.

Αυτά τα δύο εννοείτε ότι συμφέρουν τη Ρωσία και σε καμία περίπτωση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι η νέα τουρκική εισβολή στη Συρία, θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και στόχων και σε πλήρη συνεννόηση με Ρωσία-Ιράν-Άσαντ, γεγονός που δεν θα δεσμεύει στρατιωτικά την Τουρκία στην περιοχή από πλευράς δυνάμεων και μέσων, έτσι ώστε να μην δύναται να ενεργήσει αλλού.

Κοινώς για τους παραπάνω λόγους η επικείμενη τουρκική επίθεση στη Συρία δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για τον Ερντογάν να επιτεθεί σε βάρος της Ελλάδας.

  

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ