Ένοπλες Συρράξεις

Η εξέλιξη των δυτικών προμηθειών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται δυτικά όπλα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν νέα για πιθανές προμήθειες όπλων από το ένα ή το άλλο κράτος. Το "Ukrainian Pravda" μιλά για τα πιο δημοφιλή από τα δυτικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη ενεργά στην Ουκρανία.

Ο Javelin και ο NLAW είναι φίλοι των ανταρτών

Οι δυτικοί εταίροι άρχισαν να βοηθούν την Ουκρανία με όπλα πολύ πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το στάδιο, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Βρετανία έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα.

Αποτελούνταν κυρίως από φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον εχθρικού εξοπλισμού τόσο σε άμεση σύγκρουση όσο και σε ανταρτοπόλεμο. 

 Javelin

Από τις πρώτες ημέρες της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, αυτό το αμερικανικό φορητό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, έχει γίνει ένα από τα κύρια σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης. 

Ο κύριος σκοπός του Javelin είναι να νικήσει επίγεια τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και drones. Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις ενότητες: πίνακα ελέγχου, πυρομαχικά σε δοχείο μεταφοράς και εκτόξευσης σε μορφή σωλήνα, μπαταρία και σύστημα ψύξης για θερμικούς αισθητήρες.

Ο πύραυλος Javelin διαθέτει υπέρυθρη κεφαλή, χάρη στην οποία εφαρμόζει την αρχή «πυροβολήστε - ξεχάστε», όπου μετά την εκτόξευση ο πύραυλος προσαρμόζει ανεξάρτητα την τροχιά πτήσης.

Λόγω της συμπαγούς του και της ευκολίας χρήσης του, αυτός ο τύπος όπλου λαμβάνει πολλές θετικές κριτικές από τον ουκρανικό στρατό.

NLAW

Το NLAW, είναι ένας Σουηδο-Βρετανικός φορητός κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς. 

Λειτουργεί με την ίδια αρχή με τα Javelins, αλλά έχει κάποιες διαφορές. Πρώτα απ 'όλα, το NLAW είναι σχεδόν 10 κιλά ελαφρύτερο (12,5 κιλά έναντι 22,3 κιλά για τα Javelins). Επιπλέον, ο Βρετανός «αδερφός» έχει μικρότερο μέγιστο βεληνεκές. 

FIM-92 "Stinger"

Αμερικανικό φορητό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων κατηγορίας "εδάφους - αέρα" (πύραυλος μπορεί να χτυπήσει στόχους στον αέρα) με υπέρυθρη κεφαλή υποδοχής. Σχεδιασμένο για να καταρρίπτει τα εχθρικά ελικόπτερα και αεροσκάφη που πετούν χαμηλά σε επερχόμενες πορείες και σε πίστες κάλυψης.

Το Stinger βρίσκεται σε υπηρεσία σε 30 χώρες.

Πυροβολικό και τεθωρακισμένα μετά το Rammstein

Η συνάντηση στην αμερικανική βάση Rammstein  στη Γερμανία, ήταν σημείο καμπής στο θέμα των εξοπλισμών . Εκεί επετεύχθη κατ' αρχήν συμφωνία, για την παροχή ακόμη περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Και αυτή τη φορά δεν αφορούσε πλέον ATGM, MANPADS ή φορητά όπλα. Μετά το Rammstein, τα βαρέα όπλα μπήκαν στο παιχνίδι και μετά την υιοθέτηση του αμερικανικού Lend-Lease , ο ρυθμός της προσφοράς υποσχέθηκε να αυξηθεί πολλαπλάσια.

Οι δυτικοί εταίροι έχουν προτείνει διάφορες επιλογές για την επίλυση του προβλήματος. 

M777

 Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή για παραδόσεις στην Ουκρανία ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο, διαμετρήματος 155 mm με χειροκίνητη φόρτωση. Με ρυθμό βολής κατά την εντατική χρήση έως και 5 βολές ανά λεπτό. Ανάλογα με τον τύπο του βλήματος, το οβιδιστήριο έχει μέγιστη εμβέλεια βολής από 24 έως 30 χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει περισσότερα από 100 τέτοια οβιδοβόλα μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το M777 μεταφέρθηκε επίσης, στην Ουκρανία από την Αυστραλία και τον Καναδά.

Εκτός από την εκτόξευση τυπικών βλημάτων, το M777 μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα M982 Excalibur υψηλής ακρίβειας με μέγιστο βεληνεκές έως και 40 km. Η πιθανότητα μετάδοσης «excaliburs», συζητήθηκε συγκεκριμένα στον Καναδά.

Μ109

Εκτός από συρόμενα οβιδοβόλα, η Ουκρανία δέχεται επίσης αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού. Ειδικότερα, το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας παρέδωσε στις Ένοπλες Δυνάμεις 22 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3GN.

Το M109A3GN είναι μια νορβηγική έκδοση, του αυτοκινούμενου οβιδοφόρου αεροσκάφους 155 χιλιοστών της αμερικανικής παραγωγής M109 σε θωρακισμένο σασί. Κάποτε η Γερμανία τα εκσυγχρόνισε στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά, το ACS έχει μέγιστη εμβέλεια βολής 24,7 χιλιόμετρα. Τα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να εκτοξευθούν σε απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων.

Crab

Ξεχωριστή θέση στη συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, ήταν η συμφωνία για την προμήθεια 60 αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού "Crab", 18 από τις οποίες είναι έτοιμες για χρήση στο μέτωπο. 

CAESAR 

Η Ουκρανία έλαβε αυτοκινούμενες τροχοφόρα μονάδες πυροβολικού 155 mm από τη Γαλλία. Από τις γνωστές περιπτώσεις χρήσης όλων των τύπων ACS στην Ουκρανία, το CAESAR έχει δείξει μέχρι στιγμής καλά αποτελέσματα, χτυπώντας τον στόχο, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 38 χλμ. 

Τεθωρακισμένα οχήματα και μεταφορείς

Μαζί με τις εγκαταστάσεις πυροβολικού, η Ουκρανία προσελκύει ενεργά δυτική βοήθεια με τη μορφή τεθωρακισμένων οχημάτων διαφόρων τύπων. Στα τέλη Μαΐου, ο ουκρανικός στρατός παρουσίασε την ανάπτυξη των βρετανικών τεθωρακισμένων οχημάτων Husky TSV, Wolfhound και Mastiff. 

Συνολικά, η Ουκρανία θα πρέπει να παραλάβει 120 τεθωρακισμένα οχήματα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Προστατέψτε την ακτή

Ένα ξεχωριστό επίπονο θέμα, τόσο για την Ουκρανία όσο και για τους δυτικούς εταίρους είναι το ξεκλείδωμα των λιμένων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πρόσφατα ότι, εργάζονται για να παρέχουν στην Ουκρανία αποτελεσματικούς πυραύλους κατά πλοίων που θα ενίσχυαν την ακτοφυλακή.

Τα υπό εξέταση όπλα περιλαμβάνουν τον εκτοξευτή Harpoon και αντιπλοϊκούς πυραύλους RBS 17 (Robotsystem 17).

Οι επόμενοι στόχοι : περισσότερο πυροβολικό, αεράμυνα, αεροπορία

 Στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τακτική υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες, υπουργών Άμυνας των χωρών εταίρων για να συζητηθεί η παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov, η Ουκρανία θα προσπαθήσει, ειδικότερα, να αποκτήσει σημαντικό αριθμό HIMARS και M270 MLRS.

Επιπλέον, η Ουκρανία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα διαμετρήματα πυροβολικού σοβιετικού τύπου με πλατφόρμες κοινές στις χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλισμένες με πυρομαχικά. 

Το Κίεβο θα ήθελε επίσης, να λάβει μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Από την αρχή του πολέμου πλήρους κλίμακας, η Ουκρανία έχει σχεδόν εξαντλήσει τη «σοβιετική κληρονομιά» σε εξοπλισμούς, επομένως η δυτική υποστήριξη δεν είναι απλώς μια ιδιοτροπία, αλλά μια ζωτική αναγκαιότητα. Κάθε νέα παράδοση όχι μόνο επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση στο μέτωπο, αλλά και αλλάζει ριζικά τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός, μαθαίνει να χρησιμοποιεί δεκάδες διαφορετικούς νέους τύπους όπλων σε λειτουργία express. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της εκπαίδευσης και την πρακτική εφαρμογή των δυτικών όπλων, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αξιολογήσουν και θα επιλέξουν το καλύτερο για τον εαυτό τους. 

Ωστόσο, οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι ο χρόνος εξακολουθεί να μην είναι υπέρ τους και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων από δυτικούς εταίρους, θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες ζωές στον ουκρανικό στρατό. Και μια τέτοια εκπαίδευση, γίνεται σε έναν πραγματικό πόλεμο, όταν οποιοδήποτε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ