Ένοπλες Συρράξεις

Πολεμικό ντόμινο στη Συρία! Ιρανός διπλωμάτης: «Πολύ πιθανή» μια άμεση σύγκρουση Ιράν-Τουρκίας

Καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα για άλλη μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν τη βόρεια Συρία, ένας πρώην Ιρανός διπλωμάτης προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι αναπόφευκτη.

Από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές. Το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντικυβερνητικές ομάδες.

«Μια σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Τουρκίας είναι πολύ πιθανή [στη Συρία] και μια τέτοια σύγκρουση θα οδηγούσε σε συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων των δύο χωρών», δήλωσε στην εφημερίδα Shargh ο Αλί Ακμπάρ Φαραζί, πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Ρουμανία, την Κύπρο και την Ουγγαρία.

Ο βετεράνος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι ιρανικές και τουρκικές δυνάμεις είχαν ήδη πολεμήσει μεταξύ τους κατά τη διάρκεια προηγούμενων εισβολών που πραγματοποίησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

«Ο στρατός της Τουρκίας, σε προηγούμενες περιπτώσεις, επιτέθηκε σε ιρανικές δυνάμεις και θέσεις, προκαλώντας απώλειες», είπε ο Φαραζί. «Για να πετύχει τα συμφέροντά της, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμία κόκκινη γραμμή».

Ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι το Ιράν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανή κατάληψη της πόλης Χομς από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι ασκεί μια επεμβατική πολιτική… με βάση αυτή την πολιτική και την ιδεολογία του Νεο-Οθωμανισμού, η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία και το Ιράκ και προσάρτησε τμήματα αυτών των δύο χωρών στο έδαφός της», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική δραστηριότητα συνεχίζεται πίσω από τις πρώτες γραμμές του Τελ Ριφάτ και του Μάνμπιζ, όπου η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση. Ενώ η αποστολή ενόπλων στοιχείων του Συριακού Εθνικού Στρατού (SMO), του στρατιωτικού εταίρου της Τουρκίας στο πεδίο, συνεχίζεται προς το μέτωπο, οι στρατιωτικοί στόχοι που εντοπίστηκαν στην πόλη καταστρέφονται από πυρά πυροβολικού.

Η Ρωσία, η οποία έχει παρουσία στο Τελ Ριφάτ με τη στρατιωτική αστυνομία και τους αξιωματικούς της, προσέλκυσε πρόσφατα μέλη της στο Χαλέπι. Οι περιοχές που άδειασε η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, προκάλεσαν την κινητοποίηση του Ιράν, το οποίο παρενέβαινε ενεργά στον συριακό εμφύλιο. Τόσο πηγές του SMO όσο και ορισμένοι κάτοικοι του Τελ Ριφάτ αναφέρουν ότι η παρουσία δυνάμεων που συνδέονται με το Ιράν, η οποία υπήρχε ήδη από το παρελθόν, έγινε περισσότερο αισθητή τις τελευταίες ημέρες.

Αν και οι δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν δεν κρατούν τα μέτωπα στο Τελ Ριφάτ, έχουν αυξήσει τις περιπολίες τους στην πόλη τις τελευταίες ημέρες. Η σημασία του Τελ Ριφάτ για το Ιράν έγκειται στη γειτνίασή του με τις πόλεις Νουμπούλ και Ζεχρά, όπου βρίσκεται η κύρια έδρα του Ιράν στην περιοχή. Αυτές οι πόλεις, όπου ζουν σιίτες, έχουν επίσης συμβολική σημασία για το Ιράν. Ιρανοί αξιωματικοί πληροφοριών και πολιτοφυλακές που περιπολούν από το Τελ Ριφάτ στο Χαλέπι φεύγουν και πηγαίνουν ξανά σε αυτά τα μέρη. Ένας περιορισμένος αριθμός μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν φυλάσσεται στο αρχηγείο στο Τελ Ριφάτ.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας, δεδομένου ότι αυτά τα στοιχεία είναι οι «υπόγειες» ομάδες της Τεχεράνης, η ζημιά τους δεν επηρεάζει ανοιχτά τη διπλωματία μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Γιατί δεν είναι τακτικοί στρατοί. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές είναι παραστρατιωτικές ομάδες, θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι εάν έρθουν εναντίον της Τουρκίας. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, οι απώλειές τους απέχουν πολύ από το να είναι φάκελος που πρέπει να τεθεί ενώπιον της Τουρκίας.

Το Μάνμπιζ, αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου στρατιωτικού σχεδιασμού τόσο λόγω της πυκνότητας των πολιτών, των σηράγγων που ανασκάφηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής όσο και των δραστηριοτήτων του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εκεί.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια σπάνια τοποθέτηση, σημείωσε πως η Δαμασκός δεν θα δίσταζε να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην πιθανή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Και καθώς η πολεμική ρητορική κλιμακώνεται και η πιθανότητα μιας άμεση σύγκρουσης Τουρκίας-Ιράν στη Συρία διαφαίνεται στον γεωπολιτικό ορίζοντα, η Ιορδανία έχει κλιμακώσει πρόσφατα τη ρητορική της κατά των «ιρανικών πολιτοφυλακών» κατά μήκος των βόρειων συνόρων της, φοβούμενη ότι μια ρωσική απόσυρση από τη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για την ασφάλειά της.

Το Αμμάν κατηγορεί ομάδες που συνδέονται με την Τεχεράνη ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια χρησιμοποιώντας drones, μεταξύ άλλων μεθόδων, για να διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων της. Η ιρανική πρεσβεία στο Αμμάν αρνήθηκε τις κατηγορίες στο Middle East Eye, χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες».

Ο Χαμίντ Ρίντα Καζμί, ο αναπληρωτής αρχηγός της αποστολής και ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας, είπε στο MEE ότι η Τεχεράνη θεωρεί την ασφάλεια της Ιορδανίας ως μέρος της ασφάλειας της Μέσης Ανατολής, η οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια του Ιράν.

Ωστόσο, οι Ιορδανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι περιγράφουν μια διαφορετική πραγματικότητα στο έδαφος, λέγοντας ότι ομάδες που συνδέονται με το Ιράν έχουν αυξηθεί σε επιρροή στη νότια Συρία τα τελευταία χρόνια παρά τις ρυθμίσεις με τη Μόσχα για τον περιορισμό τους. Με αναφορές για υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη νότια Συρία και άλλες περιοχές της χώρας, η Ιορδανία φοβάται ότι το κενό που αφήνεται πίσω θα καλυφθεί από δυνάμεις ευθυγραμμισμένες με το Ιράν.

Τα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας είναι ένα ανώμαλο έδαφος μήκους 375 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τα Υψίπεδα του Γκολάν στα δυτικά μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ στα ανατολικά.

Σε έναν μικρό θύλακα που παραμένει εκτός κυβερνητικού ελέγχου στο ανατολικό τμήμα, ο διοικητής της αντιπολιτευόμενης δύναμης Maghawir al-Thawra (Επαναστατικός Στρατός Καταδρομών) μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τους Ιορδανούς αξιωματούχους. Η Maghawir al-Thawra είναι μια ομάδα Σύριων ανταρτών εκπαιδευμένη από Αμερικανούς και Ιορδανούς που φρουρεί τη στρατιωτική βάση αλ Τανφ που βρίσκεται εκεί όπου συναντώνται τα σύνορα του Ιράκ, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Ο συνταγματάρχης Μουχάναντ αλ Ταλαά, διοικητής της Maghawir al-Thawra, είπε στο MEE ότι η ρωσική απόσυρση από την περιοχή αποτελεί πραγματική απειλή για την επιχείρησή τους εκεί.

Μια νέα πρόκληση για την Ιορδανία ήρθε με τη μορφή επιθέσεων με drone που έχουν «την υπογραφή των Ιρανών», σύμφωνα με τον βασιλιά Αμπντάλα. Στα μέσα Μαΐου, ο ιορδανικός στρατός είπε ότι κατέρριψε ένα drone που μετέφερε ναρκωτικά από τη Συρία.

Ο Μαμούν Αμπού Νουβάρ, στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, είπε ότι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλάζει τη στρατιωτική ισορροπία και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Ιορδανία ανησυχεί ακόμη περισσότερο ότι στο μέλλον θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν αφενός και του Ισραήλ και των ΗΠΑ από την άλλη. Αυτό θα περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους, drones και άλλες μεθόδους. Ο κίνδυνος είναι ότι υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Βασίλειο της Ιορδανίας», είπε ο Αμπού Νουβάρ στο MEE.

https://www.youtube.com/watch?v=FtrtZEYxe68

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...