Ένοπλες Συρράξεις

Πυραυλικά συστήματα πυροβολικού HIMARS για την Ουκρανία: Ποιες δυνατότητες έχουν

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κλίνει προς την αποστολή πυραυλικών συστημάτων κατασκευής ΗΠΑ, όπως το M142 High Mobility Artillery Rocket Systems, ή HIMARS , στον ουκρανικό στρατό ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με νέα έκθεση του CNN. Η μεταφορά του HIMARS στην Ουκρανία θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένα όφελος που χρειάζεται για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά δεν θα είχε απαραιτήτως ένα στιγμιαίο αντίκτυπο που θα αλλάξει το παιχνίδι στη σύγκρουση, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης, η πιθανότητα εξαγοράς της HIMARS από την Ουκρανία αποτελεί θέμα ενεργούς συζήτησης τουλάχιστον από τον Απρίλιο. 

Δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις ότι, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει οποιαδήποτε HIMARS μέχρι στιγμής και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ειδήσεις, αυτό σαφώς δεν ισχύει.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Volodymyr Zelensky , καθώς και ειδικοί και παρατηρητές, έχουν επανειλημμένα ζητήσει άμεσα και έμμεσα τον αμερικανικό στρατό να στείλει M142 ή M270 για να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια.

Το M270 διαθέτει ένα σύστημα εκτόξευσης τοποθετημένο σε ένα σασί που προέρχεται από αυτό του οχήματος μάχης πεζικού Bradley . Ο εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει μια ποικιλία από πυραύλους πυροβολικού των 227 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων τύπων καθοδήγησης ακριβείας, καθώς και βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς του Στρατιωτικού Τακτικού Πυραυλικού Συστήματος (ATACMS), όλα προγεμισμένα σε «λοβούς» πυρομαχικών. Ένα μόνο M270 μπορεί να φορτωθεί με δύο από αυτούς τους λοβούς κάθε φορά, επιτρέποντάς του να εκτοξεύσει έως και 12 πυραύλους ή δύο πυραύλους ATACMS πριν χρειαστεί να επαναφορτωθεί.

Η μέγιστη εμβέλεια καθενός από αυτά τα συστήματα εξαρτάται από τον τύπο πυρομαχικών που εκτοξεύουν. Οι πύραυλοι πυροβολικού μεγαλύτερου βεληνεκούς που διατίθενται επί του παρόντος για το σύστημα, είναι οι τύποι καθοδήγησης ακριβείας M30 (κεφαλή υποπυρομαχικών) και M31 (ενιαία πολεμική κεφαλή), οι οποίοι καθοδηγούνταιαπό GPS/INS και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση περίπου 43 μιλίων (70 χιλιόμετρα). Οι πολύ μεγαλύτεροι πύραυλοι ATACMS, μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές έως και 186 μίλια (300 χιλιόμετρα) ανάλογα με την παραλλαγή.

Σίγουρα, μια ουκρανική στρατιωτική απόκτηση είτε του M270 είτε του HIMARS παρουσιάζει σαφή οφέλη. Το πιο άμεσο από αυτά, θα ήταν η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος πυραύλων πυροβολικού που είναι σε παραγωγή και έχει μια καλά εδραιωμένη αλυσίδα εφοδιασμού στη Δύση. 

Από τακτικής σκοπιάς, τα MLRS και HIMARS είναι πιθανό να είναι γενικά πιο ακριβή συστήματα, ακόμη και με μη κατευθυνόμενους πυραύλους, από οποιοδήποτε από τα συστήματα πυραυλικού πυροβολικού που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία της Ουκρανίας. Το γεγονός ότι, ο ίδιος εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει το ATACMS του δίνει πρόσθετη ευελιξία και μια πραγματική ικανότητα ακρίβειας στάσης μεγάλης εμβέλειας, πέρα ​​από τους περιορισμούς του παραδοσιακού MRLS.

Η Ρωσία διαθέτει BM-27 και BM-30 MRL και τα χρησιμοποιεί στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε προηγουμένως το βεληνεκές του BM-30, μεταξύ άλλων ρωσικών συστημάτων πυροβολικού, ως έναν από τους κινητήριους παράγοντες, πίσω από τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων πυραύλων εκτεταμένου βεληνεκούς για το HIMARS και το M270.

Η ιδέα του οπλισμού της Ουκρανίας με ATACM φαινόταν πολύ μακρινή, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ προμηθεύει τώρα την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους RGM-84 Harpoon, δημιουργεί ένα νέο προηγούμενο. Ωστόσο, τα ATACM - ένας βαλλιστικός πύραυλος επίθεσης ξηράς - θα ήταν ένα σημαντικό βήμα πέρα ​​από αυτό.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι πύραυλοι ακριβείας που μπορούν να εκτοξεύσουν αυτά τα συστήματα είναι ακριβοί, δυνητικά ευαίσθητοι από την άποψη του τεχνολογικού κινδύνου και θα ήταν διαθέσιμοι μόνο σε περιορισμένο αριθμό, αν και καθόλου.

Και φυσικά, οι ουκρανικές δυνάμεις θα καλωσόριζαν τις παραδόσεις MLRS ή HIMARS και θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν σωστά. Το πυροβολικό, γενικά, αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πλεονέκτημα και στις δύο πλευρές στις τρέχουσες μάχες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Οποιαδήποτε επιπλέον ικανότητα υποστήριξης πυροβολικού, θα μπορούσε να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας να αποτρέψει τις ρωσικές προόδους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Πρόθυρα παγκόσμιου πολέμου-ISW: Ο Πούτιν σπρώχνει τον Χαμενεί να κτυπήσει με πάταγο το Ισραήλ που έκανε "αεροπορική επιδρομή" στην Τεχεράνη

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη-Οι Ιρανοί στον ΟΗΕ ανέφεραν...