Ένοπλες Συρράξεις

«Και οι μανάδες της Υεμένης είναι μανάδες»: Αμερικανοί ακτιβιστές αμφισβητούν το ταξίδι της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία

H Μπάιντεν ταξίδεψε με τον μανδύα της μυστικότητας στην Ουκρανία την Κυριακή, και έγινε η τελευταία Αμερικανίδα υψηλού προφίλ που εισήλθε στη χώρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής της με τη Ρωσία, που διαρκεί 10 εβδομάδες.

«Ήθελα να έρθω την Ημέρα της Μητέρας», είπε η Μπάιντεν στην πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα. «Νόμιζα ότι ήταν σημαντικό να δείξω στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και αυτός ο πόλεμος ήταν βάναυσος και ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών στέκεται δίπλα στον λαό της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τους New York Times, η Μπάιντεν ταξίδεψε επίσης στη Σλοβακία όπου επισκέφτηκε ένα κέντρο προσφύγων για να παρηγορήσει τις Ουκρανές μητέρες και παιδιά.

Αμερικανοί ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί είπαν στο Middle East Eye ότι ενώ ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την Μπάιντεν να επισκεφθεί τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, ο Λευκός Οίκος πρέπει επίσης να δείξει την ίδια ενέργεια στα θύματα άλλων συγκρούσεων.

«Αισθάνομαι ότι πρόκειται για άλλη μια πράξη ρατσισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε η Νέντα Σάλεχ, ακτιβίστρια από την Υεμένη και συντονίστρια στο Action Corps.

«Οι μητέρες από την Υεμένη είναι ίδιες με άλλες μητέρες που εισέβαλαν ξένες δυνάμεις. Όλοι υποφέρουν από τον πόλεμο και υποφέρουν από τον εκτοπισμό των παιδιών τους. Απλώς φαίνεται πολύ ρατσιστικό και οπισθοδρομικό».

Η Υεμένη, η οποία έχει καταληφθεί από συγκρούσεις από το 2014, έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες από τη βία, την πείνα και τις ασθένειες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 24,1 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 80% του πληθυσμού - βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία για να επιβιώσουν, ενώ το 58% του πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια.

Η Σάλεχ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας ο Λευκός Οίκος να ρίξει φως στην επταετή σύγκρουση στην Υεμένη, λέγοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη δημόσια αποδοχή των Ουκρανών προσφύγων, που ήταν ένας σχετικά νέος πόλεμος.

«Αυτοί [οι Ουκρανοί] δεν είναι ζωγραφισμένοι ως βίαιοι αντάρτες όπως εμείς στην Υεμένη ή τη Συρία», είπε.

Σύμφωνα με τον Ζάχερ Σαχλούλ, τον πρόεδρο της MedGlobal, μιας οργάνωσης που παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, «υπάρχουν δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα και ρατσισμός όταν αντιμετωπίζουμε την ουκρανική κρίση και τους πολέμους στη Συρία ή την Υεμένη».

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και η κυβέρνησή του θα δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν εισροή προσφύγων στα σύνορά τους.

Ούτε η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα ούτε η Μελάνια Τραμπ επισκέφτηκαν καταυλισμούς Σύριων προσφύγων, παρά το γεγονός ότι η κρίση παραμένει ο μεγαλύτερος εκτοπισμός ανθρώπων παγκοσμίως.

«Δεν νομίζω ότι η στάση της αμερικανικής διοίκησης απέναντι στη Συρία ή την Υεμένη θα αλλάξει όσο περιορίζονται στη «Μέση Ανατολή»», είπε ο Σαχλούλ. «Είναι η ίδια στάση της κυβέρνησης Ομπάμα και αντικατοπτρίζει την ίδια ομάδα συμβούλων εθνικής ασφάλειας που περικύκλωσαν τον Ομπάμα και τώρα περικύκλωσαν τον Μπάιντεν. Όταν πρόκειται για πολιτικές απέναντι στις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει ηθική συνέπεια».

Σύμφωνα με τον Ρόμπιν Κερκ, τον συμπρόεδρο της σχολής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Duke στο Πανεπιστήμιο Duke, ενώ η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία «έγινε για επίδειξη», έτσι αλλάζεις τις απόψεις των ανθρώπων.

«Εάν τα πράγματα συμβαίνουν εκτός οθόνης ή στο σκοτάδι, δεν μπορούν να παρουσιαστούν στους ανθρώπους για να φωτίσουν τα πραγματικά διακυβεύματα που εμπλέκονται εδώ. Μακάρι η πρώτη κυρία να μπορούσε να πάει στην Υεμένη. Μακάρι να μπορούσε να πάει στη Συρία... Μακάρι να πήγαινε στη Βιρμανία και να έκανε παρέα με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια εκεί γιατί χρειάζονται πραγματικά αυτού του είδους την προσοχή και υποστήριξη… Μακάρι να μπορούσε να πάει στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς και να τονίσει πραγματικά τη δεινή θέση του παλαιστινιακού λαού εκεί. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ανθρωπιστικά ζητήματα».

Ο Κερκ εξήγησε ότι το να πηγαίνεις σε χώρες που έχουν υποστεί πόλεμο και να επισκέπτεσαι πρόσφυγες δεν είναι εύκολο για πολλούς λόγους που περιλαμβάνουν τόσο την ασφάλεια όσο και τη «σωστή ομάδα» που πρέπει να υποστηρίξεις.

«Νομίζω ότι τόσο στη Συρία όσο και στην Υεμένη, υπάρχουν πραγματικές επιπλοκές σχετικά με το ποιος είναι ο προφανής φορέας της μελλοντικής σταθερότητας στην περιοχή. Ορισμένες καταστάσεις είναι απλώς πολύ περίπλοκες ή πολύ λασπώδεις», είπε ο Κερκ.

«Είναι ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα να βάλεις συμβολικά, αλλά και σωματικά, να βάλεις τους ανθρώπους σε μια κατάσταση όπως αυτή. Δεν θέλεις να έχεις αυτόν τον συμβολισμό, μετά να σε πειρατεύουν ομάδες ή οντότητες που διαπράττουν οι ίδιες ανθρωπιστικές φρικαλεότητες ή που οι ίδιοι συμβιβάστηκαν με τη διαφθορά».

«Λοιπόν, αυτό δεν είναι το είδος του εργαλείου - δεν μου αρέσει να το λέω έτσι - αλλά δεν είναι το είδος του εργαλείου που είναι διαθέσιμο για κάθε σύγκρουση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...