Ο Ρωσικός στόλος πήρε πτώματα νεκρών πεζοναυτών και απόρρητα έγγραφα από το βυθισμένο καταδρομικό Moskva, το οποίο βυθίστηκε στα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους . Τις λεπτομέρειες της «επιχείρησης έρευνας και διάσωσης» είπε στο Μέσο ενημέρωσης Crimea Realities, ο Vadym Skibitskyi, εκπρόσωπος των Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση διεξήχθη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Οι Ρώσοι δεν το είπαν δημόσια.
«Εμπλέκονταν από 5 έως 7 πλοία. Βασικά, αυτά ήταν πλοία διάσωσης, βάρκες και ρυμουλκά που έβγαλαν τα πτώματα (όσων πέθαναν στο καταδρομικό Moskva), αφαίρεσαν όλο τον διαβαθμισμένο εξοπλισμό από εκεί, καθάρισαν τα πάντα σε αυτό το καταδρομικό έβγαλαν ό,τι είχε απομείνει εκεί και ό,τι δεν έπρεπε να περάσει στα χέρια μιας τρίτης χώρας», είπε ο Skibitskyi.
Όπως ανέφερε νωρίτερα η Defense Express, ο αρχικός στόχος της επιχείρησης ήταν, υποτίθεται, η ανύψωση του πολεμικού πλοίου στην επιφάνεια , αλλά φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν προχώρησαν τόσο μακριά. Ωστόσο, η εξαγωγή πτωμάτων μπορεί να είναι ο κύριος στόχος, καθώς η Ρωσία κρύβει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών στο πλοίο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι, εκκένωσε 396 μέλη του πληρώματος από το πλοίο πριν βυθιστεί στις 14 Απριλίου, ενώ 27 μέλη του προσωπικού εξαφανίστηκαν. Ενώ η ουκρανική πλευρά λέει ότι, ο ρωσικός στρατός είχε καταφέρει να σώσει μόνο 58 από τα 510 άτομα που στάθμευαν στο καταδρομικό εκείνη τη στιγμή.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαίωσε το βύθισμα του πυραυλικού κρουαζιερόπλοιου "Moskva" στις 14 Απριλίου. Τα μέσα ενημέρωσης και ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, χτυπήθηκε με πυραύλους "Neptune" ουκρανικής κατασκευής . Η απώλεια της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα σκληρό πλήγμα για τις δυνατότητες της ρωσικής αεράμυνας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ολόκληρη τη νότια Ουκρανία, καθώς και για το ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού.
Ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να αναγνωρίσει ότι, ένας στρατιώτης πέθανε και περισσότεροι από 24 άλλοι αγνοούνταν μετά τη βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ως αποτέλεσμα ουκρανικών πυραύλων.
Η αναγνώριση έγινε αφού οι οικογένειες άρχισαν να ψάχνουν απεγνωσμένα για τους γιους τους που, όπως είπαν, υπηρέτησαν στο πλοίο και δεν επέστρεψαν στο σπίτι, και οι συγγενείς άρχισαν να θέτουν αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με την αρχική δήλωση της Ρωσίας ότι, ολόκληρο το πλήρωμα είχε εκκενωθεί.
Η απώλεια του Moskva , το οποίο ήταν ένα από τα τρία καταδρομικά του είδους του στον ρωσικό στόλο, ήταν καλυμμένο με μυστήριο από τη στιγμή που αναφέρθηκε για πρώτη φορά νωρίς στις 14 Απριλίου. Η Ουκρανία είπε ότι χτύπησε το πλοίο με πυραύλους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναγνώρισε μια επίθεση, λέγοντας μόνο ότι ξέσπασε φωτιά στο σκάφος μετά την έκρηξη πυρομαχικών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
Η Μόσχα μάλιστα επέμεινε ότι το πλοίο επιπλέει και ρυμουλκούνταν σε λιμάνι, για να παραδεχτεί λίγες ώρες αργότερα ότι τελικά βυθίστηκε, σε μια καταιγίδα.
Οι δηλώσεις του Κρεμλίνου σχετικά με την απώλεια του πλοίου και τη μοίρα του πληρώματος, ακολουθούν ένα ιστορικό μοτίβο στο οποίο η Ρωσία, συναντά συχνά κακά νέα με σιωπή, αρνήσεις ή υποβαθμίσεις για απώλειες. Προηγούμενα παραδείγματα περιλαμβάνουν, το ατύχημα του 1986 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, τη βύθιση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Kursk στη Θάλασσα Μπάρεντς το 2000 και τον πόλεμο της Τσετσενίας το 1994-1996.
Ο πολιτικός αναλυτής Abbas Gallyamov, λέει ότι η βύθιση του Moskva είναι ένα σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όχι τόσο λόγω της κατακραυγής από τις οικογένειες, αλλά επειδή βλάπτει την εικόνα του Πούτιν για στρατιωτική ισχύ.
«Αυτό το χαρακτηριστικό, ίσως, δέχεται επίθεση τώρα γιατί τώρα μιλάμε για την καταστροφή του στόλου», είπε ο Gallyamov. «Αλλά τα δεινά των οικογενειών υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τις ρωσικές αρχές».