Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να υποταχθεί στον επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του

H άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έχει πυροδοτήσει μια διαμάχη εντός της συμμαχίας που κατά τα άλλα,  είναι ενωμένη για την προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών!

Την Πέμπτη, η Τουρκία μπλόκαρε την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας λόγω καταγγελιών ότι, οι δύο χώρες, έχουν πολύ χαλαρή στάση απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το κίνημα Γκιουλέν, δύο ομάδες που η Τουρκία προσδιορίζει ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία κατηγορεί εδώ και καιρό τις σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, η οποία έχει ισχυρή τουρκική κοινότητα μεταναστών, ότι φιλοξενούν εξτρεμιστικές κουρδικές ομάδες, καθώς και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ και καταζητείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι, φιλοξενούν υπόπτους που ανήκουν στις δύο ομάδες, αλλά οι δύο χώρες απέρριψαν τις κατηγορίες για υποστήριξη των Κούρδων μαχητών το PKK ενώ δεν αναγνωρίζονται επίσης, ως τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  καθώς επίσης, αρνούνται να εκδώσουν ύποπτους , όπως ζήτησε η Τουρκία.

Στο Πενταπόσταγμα, σε άρθρο μας αναφέραμε :Αμερικανικά ΜΜΕ: - Πετάξτε έξω από το ΝΑΤΟ την Τουρκία του Ερντογάν.

Η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο

Η αντίρρηση της Άγκυρας θα μπορούσε να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση για πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, καθώς το ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα μέλη του για να δεχθεί νέα μέλη. Πώς θα απαντήσει λοιπόν το ΝΑΤΟ σε ένα κράτος μέλος που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, άβολος σύμμαχος;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται συζητήσεις για την έξοδο της Τουρκίας από τη συμμαχία.

«Απειλώντας πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν, αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ καλεί τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστήσουν σαφές, τόσο ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όσο και την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις εάν συνεχιστεί.

Η φαινομενική αντίρρηση του Ερντογάν για τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια ότι, οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της,  μελών του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη, σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι, οι κανόνες της Συμμαχίας απαιτούν ομοφωνία στην έγκριση όλων των νέων αιτήσεων, καθένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει «οπορτουνιστή» τον Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του πως θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι, για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ερντογάν επιμένει, όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία, περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας.

Επαναλαμβανόμενος τραμπουκισμός

Δεν είναι η πρώτη φορά,  που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συρο-κουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποχώρησε τότε, και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά, για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να υποταχθεί στον επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και την Σουηδία, θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης, της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερες κρίσεις, στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

Να μειωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν, εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και την Σουηδία.

«Μέχρι ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας», αναφέρθηκε.

Τονίζεται επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ.

Ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στο λαό του. Από την άλλη, οι κακές επιδόσεις της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι, η Τουρκία εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της συμμαχίας της με τη Δύση, παρά με τον Πούτιν.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν πρέπει να είναι όμηρος ενός επαναλαμβανόμενου παραβάτη.

Ήρθε η  ώρα… για αποτελέσματα.

Θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται συζητήσεις για την έξοδο της Τουρκίας από τη συμμαχία. Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016, όταν ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν «κατέστρεψε» την αντιπολίτευση μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ξανά το 2019, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντέδρασαν με φρίκη και ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη χώρα, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα που εξακολουθούν να ισχύουν.

Καθώς, ο πόλεμος και η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζονται όλο και περισσότερο στο δυτικό κοινό, ως «υπαρξιακή απειλή» για τη δημοκρατία και την ειρήνη, είναι πιθανό οι εκκλήσεις για απομόνωση της Τουρκίας, ειδικά στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, μόνο να αυξηθούν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ