Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη καταστρέψει εκατοντάδες εχθρικά UAV στην Ουκρανία. Τα drones χρησιμοποιούνται επίσης ενεργά από τον ρωσικό στρατό. Αυτή τη στιγμή, κατά τη διάρκεια των μαχών, δοκιμάζονται νέες τροποποιήσεις drones και ορισμένες από τις ποικιλίες τους έχουν δείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan-10 για χτυπήματα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda . «Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την πιο πρόσφατη τροποποίηση του drone, το οποίο μπορεί πλέον να εκτελεί χτυπήματα υψηλής ακρίβειας στο έδαφος και να χτυπήσει ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Οι χειριστές UAV βρίσκουν τον στόχο και ρίχνουν πυρομαχικά με μεγάλη έκρηξη κατακερματισμού από ύψος δύο χιλιομέτρων», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.
Τα βλήματα βρίσκονται σε κοντέινερ που αιωρούνται κάτω από τα φτερά του drone. Το πλήρες φορτίο πυρομαχικών είναι τέσσερα ισχυρά εκρηκτικά βλήματα κατακερματισμού ικανά να χτυπήσουν οχήματα, όλμους και εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό. Τονίζεται ότι η νέα τροποποίηση αφορά τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Το «Orlan-10» ανήκει στην κατηγορία των μικρών drones. Μήκος ατράκτου - 1,8 m. Άνοιγμα φτερών - 3,1 m. Βάρος χωρίς εξοπλισμό - 12,5 kg. Εμβέλεια πτήσης - 110 χλμ. Μπορεί να μείνει στον αέρα για τουλάχιστον 10 ώρες.
Ο εκδότης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland, Αλεξέι Λεόνκοφ, υπενθύμισε ότι το Orlan-10 δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως αεροσκάφος αναγνώρισης. Αυτά ήταν τα καθήκοντα που εκτέλεσε στη Συρία, όπου στόχευσε στόχους, τους οποίους στη συνέχεια χτυπούσαν με ένα άλλο μαχητικό UAV, το Orion. Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επιχείρησης, ο ρόλος των επιθετικών drones έχει αυξηθεί, σημειώνει ο ειδικός, καθώς ο εχθρός χρησιμοποιεί διάφορες πονηρές τακτικές, για παράδειγμα, "περιαγωγή όλμου" ή "περιαγωγή MLRS (σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης)". «Το να πιάσεις μια τέτοια τεχνική είναι δύσκολο. Το αναγνωριστικό drone μεταδίδει μόνο δεδομένα, αλλά ο στόχος είναι σε θέση να αλλάξει συντεταγμένες και να καλύψει πριν χτυπηθεί», εξήγησε ο ειδικός.
Ένα αναγνωριστικό drone εξοπλισμένο με όπλα αέρος-εδάφους μπορεί να απενεργοποιήσει από μόνο του τα εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα. «Ανταποκρινόμενοι σε μια τέτοια ανάγκη, έχει γίνει μια κατάλληλη αναθεώρηση και το Orlan είναι πλέον ένα σύστημα επιδρομής και αναγνώρισης», τόνισε ο Λεόνκοφ.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παίζουν γενικά τον ρόλο ενός αναγνωριστικού και εντοπισμού όπλων πυρός, που κυμαίνονται από όλμους έως βαρύ πυροβολικό ή συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης. Εάν ο εχθρός έχει αδύναμη αεράμυνα, το drone μπορεί να διεισδύσει ατιμώρητα σε βάθος έως και 50 km πίσω από τις εχθρικές γραμμές αναζητώντας στρατεύματα, συστοιχίες και μεμονωμένα αντικείμενα. Είναι αλήθεια ότι χρειάζονται ήδη αναγνωριστικά αεροσκάφη σε βάθος 100 χιλιομέτρων και πέρα», εξήγησε ο Λεόνκοφ.
Τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τόσο στρατηγικά όσο και επιχειρησιακά-τακτικά drones και drones καμικάζι, πιστεύει ο Βλαντιμίρ Ποπόφ, Επίτιμος Στρατιωτικός Πιλότος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Όλοι αυτοί οι τύποι UAV παράγονται ήδη από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Χρειαζόμαστε πολλά drones - όχι μόνο το Orlan-10, αλλά και άλλα μικρά αναγνωριστικά αεροσκάφη - Tachyon, Eleron-3, Leer, Sirius, κ.λπ. Πρέπει να ενεργούν ταυτόχρονα και σε διαφορετικές κατευθύνσεις - για να διεξάγουν αναγνώριση, επίθεση και ούτω καθεξής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η συνολική αποτελεσματικότητα», εξήγησε στην εφημερίδα VZGLYAD.
Αλλά με ιδιαίτερη επιτυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία, τα τετρακόπτερα απέδειξαν την αξία τους. Συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, στη Μαριούπολη, στις συνθήκες αστικών και εργοστασιακών κτιρίων, όταν ο εχθρός το χρησιμοποιεί για να καμουφλάρει και να προστατεύσει από ένα άμεσο χτύπημα, πιστεύουν οι ειδικοί.
Οι μάχες στην Ουκρανία «έδειξαν ξεκάθαρα την αξία των μη επανδρωμένων συστημάτων με πολλαπλούς ρότορες μικρής κατηγορίας με πολλές έλικες», λέει ο Ντενίς Φεντουτίνοφ, ειδικός στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Συχνά οι δράσεις γίνονται σε αστικές περιοχές, ενώ δίνεται έμφαση στα πιο ακριβή χτυπήματα, στην ελαχιστοποίηση των παράπλευρων ζημιών. Σε τέτοιες συνθήκες, η χρήση τέτοιων συστημάτων είναι πολύ αποτελεσματική: οι στρατιωτικές μονάδες χαμηλότερου επιπέδου λαμβάνουν τα δικά τους μέσα ειδικής αναγνώρισης στην κοντινή ακτίνα», είπε ο Φεντουτίνοφ.
«Με τη βοήθεια drones, μπορείτε να ρυθμίσετε τα πυρά και να χτυπήσετε στόχους από τη δεύτερη βολή», προσθέτει ο Λεόνκοφ. «Τα drones είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αστική μάχη, όταν χρειάζεται να λάβετε επιχειρησιακά δεδομένα για το τι συμβαίνει πίσω από το διπλανό σπίτι, στη γωνία. Εάν εκτοξευθεί ολόκληρος ο χώρος, τότε η ανάθεση μιας τέτοιας εργασίας σε ένα άτομο είναι ένας μεγάλος κίνδυνος απώλειας ενός στρατιωτικού ειδικού. Είναι καλύτερο να ρισκάρεις ένα drone παρά έναν άνθρωπο». Ο Λεόνκοφ αναμένει ότι ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, θα ληφθεί απόφαση για την ανάπτυξη μιας κατηγορίας μικρών drones με εμβέλεια πτήσης έως και πέντε χιλιόμετρα.
Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ήδη ότι θα λάβει υπόψη την τρέχουσα εμπειρία της ουκρανικής επιχείρησης. Ο επίσημος εκπρόσωπος της Rostec υποσχέθηκε ότι η κρατική εταιρεία θα κυκλοφορήσει ακόμη και drones τσέπης. «Αυτά τα drones είναι σχεδόν αόρατα, χωράνε κυριολεκτικά στην τσέπη σας, ενώ σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε τα πυρά, να παρακολουθείτε και να λαμβάνετε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο», εξήγησε ο εκπρόσωπος. Κατά τη γνώμη του, τα μικρού μεγέθους drones θα βοηθήσουν στη σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας των μονάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, η Rostec είχε ήδη αναφέρει την πρώτη χρήση mini-drones από Ρώσους αλεξιπτωτιστές κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Σερβία. Είπαν ότι «ένα μίνι drone είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με μια λιβελούλα». Όπως υπενθυμίζει το Interfax, το 2019, η υπηρεσία Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας ανέφερε ότι για πρώτη φορά περισσότερα από 10 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου quadrocopter παρελήφθησαν από τις μονάδες της 58ης Στρατιάς που αναπτύχθηκαν στον Καύκασο. Δεν δόθηκαν ακριβέστερα στοιχεία.
Με τη σειρά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν επίσης drones για αναγνώριση - τόσο δικά τους όσο και αμερικανικά. Για παράδειγμα, την Παρασκευή, οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσικής Φρουράς κατέστρεψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος A1-SM Fury στην περιοχή του Χάρκοβο, είπε το τμήμα στο TASS. «Τα αρχεία από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στους υπαλλήλους των αρμόδιων αρχών», κατέληξε η Ρωσική Φρουρά.
Η "Στρατιωτική Επιθεώρηση" σημείωσε ότι αυτό το αναγνωριστικό drone υιοθετήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πολύ πρόσφατα - στα μέσα Απριλίου. Το Fury έχει συμπαγείς διαστάσεις: μήκος λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο και άνοιγμα φτερών 1,6 μέτρα. Η επιχειρησιακή του εμβέλεια είναι περίπου 50 km, και η πρακτική «ανύψωση» είναι 2,5 km. Στον αέρα, το "Fury" μπορεί να είναι έως και τρεις ώρες.
Εν τω μεταξύ, επιμελητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα εντελώς νέο μοντέλο πολεμικού drone καμικάζι σε ουκρανικά πεδία. Αυτό είναι το Phoenix Ghost. Όπως ανέφερε το Politico στα τέλη Απριλίου, η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε την προμήθεια 121 UAV PG στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το drone είναι τόσο μικρό που χωράει σε ένα μικρό σακίδιο και ανήκει στην κατηγορία των loitering πυρομαχικών. Είναι σε θέση να μείνει στον αέρα για 30-40 λεπτά - πριν ο χειριστής βρει τον στόχο και ενεργοποιήσει την κεφαλή που είναι τοποθετημένη στο PG.
Τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του PG είναι ταξινομημένα, αλλά οι ειδικοί το θεωρούν ανάλογο του ήδη γνωστού στρατιωτικού drone Switchblade, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει μήκος 130 εκατοστά. Πιθανώς, το drone είναι ικανό να χτυπά μεσαίους θωρακισμένους στόχους εδάφους, ακόμη και τη νύχτα λόγω αισθητήρων υπερύθρων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι το χαρακτήρισε «βέλτιστο» για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς. Στις αρχές Μαΐου, ανέφερε ότι 20 Ουκρανοί στρατιωτικοί χειριστές είχαν εκπαιδευτεί για να χειριστούν το PG.
«Από μόνος του, ο αριθμός των 20 χειριστών πολεμικών drones είναι ένας σταθερός αριθμός, μια ολόκληρη μονάδα», εξηγεί ο τιμώμενος στρατιωτικός πιλότος Βλαντιμίρ Ποπόφ. «Αλλά ας υπολογίσουμε: τώρα το μέτωπο στην Ουκρανία είναι πολύ μακρύ. Οι χειριστές εργάζονται σε δύο βάρδιες, δηλαδή την ίδια στιγμή πιθανότατα δεν θα υπάρχουν περισσότερα από 10 drones στον αέρα. Επομένως, θα είναι αποτελεσματικά μόνο σε έναν ή δύο συγκεκριμένους τομείς. Και δεν έχει κανένα νόημα να τους «λερώνουν» σε όλη την πρώτη γραμμή».
Έτσι, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν το πολύ τρεις κινητές θέσεις διοίκησης, η θέση των οποίων θα καθοριστεί γρήγορα από τον ρωσικό στρατό. «Τα σημεία ελέγχου θα βρίσκονται σίγουρα κοντά σε οικισμούς και σε ακτίνα δύο έως τριών χιλιομέτρων από τις βάσεις των ίδιων των drones. Μετά την πρώτη επίθεση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υπολογίσουν τη θέση των drones κατά μήκος της διαδρομής πτήσης και θα τα καταστρέψουν. Εάν δεν υπάρχει απειλή για τον άμαχο πληθυσμό, τότε μπορούν επίσης να χτυπήσουν στο διοικητήριο», παραδέχεται ο Ποπόφ.
«Εάν καταφέρετε να καταρρίψετε το Phoenix Ghost, μπορείτε να το αντιγράψετε δημιουργώντας παρόμοια όπλα, αλλά μόνο στο μέλλον», σημειώνει ο Φεντουτίνοφ, και για ένα γρήγορο αποτέλεσμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας εξελίξεις. «Στη Ρωσία, υπάρχει μια σειρά από εξελίξεις μη επανδρωμένων συστημάτων που ανήκουν στη μίνι-τάξη. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με συστήματα που δημιουργούνται από ιδιωτικές εταιρείες με δική τους πρωτοβουλία και συχνά με δικά τους έξοδα», επισημαίνει ο ίδιος.
Ο Λεόνκοφ είναι αισιόδοξος για αυτό. «Η εκτόξευση drones τσέπης στη Ρωσία εξαρτάται από τη βάση των εξαρτημάτων. Η Ρωσία τα έχει όλα αυτά. Τέτοια μικρά drones είναι πιθανό να είναι τύπου ελικοπτέρου και μπορούν πραγματικά να χωρέσουν στην παλάμη του χειριστή. Η Rostec μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το έργο πριν από το τέλος του έτους. Τα πρώτα δείγματα μπορεί να εμφανιστούν ήδη στην έκθεση Army-2022», πρότεινε.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πολιτοφυλακές από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) μίλησαν για τον απαραίτητο ρόλο που διαδραματίζουν στο πεδίο της μάχης τα συνηθισμένα «ειρηνικά» drones του εμπορίου.
Αναλυτική αναφορά σε συγκεκριμένα μοντέλα και τακτικές εφαρμογής τους δημοσιεύτηκε στα μέσα Απριλίου από τους συντάκτες του καναλιού GreyZone YouTube. Σύμφωνα με αυτούς, οι μαχητές του Ντόνιετσκ απλώς τα αγόρασαν στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για πληροφορίες. Τα τετρακόπτερα «Civilian» μπορούν να ανυψωθούν στα 500 μέτρα και να καλύψουν απόσταση έως και τέσσερα χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, είναι σχεδόν σε μέγεθος τσέπης. Το DJI Mini 2 κινεζικής παραγωγής Drone έχει μήκος μόλις 13 εκατοστά και βάρος 249 γραμμάρια. Είναι εξοπλισμένο με ζουμ 2x (παράμετρος που επηρεάζει την ποιότητα της λήψης). Πετά μέχρι δύο χιλιόμετρα, παραμένοντας σε υψόμετρο 100-120 μέτρων. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να δείτε, για παράδειγμα, μια ναρκοθετημένη γέφυρα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Σε ισχυρούς ανέμους, ένα τέτοιο drone χάνει σχεδόν την ικανότητα ελέγχου.
Οι πολιτοφυλακές χρησιμοποίησαν επίσης ένα πιο προηγμένο μοντέλο, το Mavic 3, εξοπλισμένο με ζουμ 28x. Χάρη στη θερμική απεικόνιση, οι συντάκτες του βίντεο εντόπισαν «το ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού» τη νύχτα και χρησιμοποιώντας τη μονάδα GPS, έλαβαν τις ακριβείς συντεταγμένες του στόχου.
Παρεμπιπτόντως, μερικές εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του βίντεο, η κινεζική εταιρεία DJI, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή drones, ανακοίνωσε την αναστολή των πωλήσεων στη Ρωσία και την Ουκρανία. Μέχρι εκείνη την εποχή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή μάλλον, στη Γερμανία, τα ελικόπτερα αυτής της εταιρείας άρχισαν ακόμη και να αποσύρονται από την πώληση - μετά από δημόσιες κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός της χρησιμοποιήθηκε σε μάχες στην Ουκρανία και στις δύο πλευρές. «Δεν υποστηρίζουμε καμία χρήση των προϊόντων μας που είναι επιζήμια για τις ζωές, τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα των ατόμων», δήλωσε τότε η DJI.
Την μετατροπή των drones για σκοπούς μάχης o Φεντουτίνοφ αποκαλεί "αντίστροφη μηχανική". Κατά τη γνώμη του, η εμπειρία των λαϊκών τεχνιτών αξίζει να μελετηθεί, καθώς οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για νέες εξελίξεις. «Ωστόσο, συστήματα που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο πνευματικό εμπλουτισμό στο μυαλό θα εμφανίζονται μόνο σε χρόνια. Πολλά πράγματα χρειάζεται ο στρατός μας αυτή τη στιγμή. Για αυτό, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εξελίξεις που έγιναν από τις ρωσικές βιομηχανικές εταιρείες με δική τους πρωτοβουλία», προτρέπει ο ειδικός.