Ως γνωστόν σήμερα διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτημα, μάλλον σίγουρο αίτημα θα λέγαμε της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αγκάθι στα παραπάνω αποτελεί η στάση της Τουρκίας, αφού ο Ερντογάν νωρίτερα είχε κάνει εκφράσει την αντίθεση του στην ένταξη των παραπάνω χωρών σε δήλωσή του, προκαλώντας προβληματισμό στους κόλπους της Συμμαχίας, από ένα ενδεχόμενο τουρκικό veto, αφού η ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ έχει ως προαπαιτούμενο την ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της.
Τα αμάζευτα του Ερντογάν έσπευσε να μαζέψει φαινομενικά ο εκπρόσωπος του Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος μπήκε στο ζουμί της υπόθεσης , που ήταν ουσιαστικά ότι η Τουρκία επιθυμεί οι δύο Σκανδιναβικές χώρες να μπούν στο ΝΑΤΟ με την προϋπόθεση ότι αυτές θα "πάψουν να στηρίζουν την τρομοκρατία" τασσόμενες υπέρ των Κούρδων της Συρίας του YPG.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Reuters χθές Σάββατο, "οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία είχαν συνομιλίες για να επιλύσουν τις διαφωνίες σχετικά με τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία συνέρχεται στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία".
Τα κυριότερα σημεία του εν λόγω άρθρου παρατίθενται ως ακολούθως :
"Τα σκανδιναβικά κράτη ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη διατλαντική συμμαχία των 30 μελών ως απάντηση σε αυτό που θεωρούν ως μια θεμελιωδώς τροποποιημένη κατάσταση ασφάλειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει προκαλέσει απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα και αντιρρήσεις από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Βερολίνο ότι ήταν "απαράδεκτο και εξωφρενικό" το γεγονός ότι υποψήφια νέα μέλη του ΝΑΤΟ έδωσαν υποστήριξη στην κουρδική μαχητική ομάδα PKK, περιπλέκοντας ενδεχομένως τη διεύρυνση της συμμαχίας.
"Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με το PKK και το YPG. Πρόκειται για τρομοκρατικές οργανώσεις που επιτίθενται στα στρατεύματά μας καθημερινά", είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τους Σουηδούς και Φινλανδούς ομολόγους του το Σάββατο το βράδυ.
«Η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών...και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτήν την ένταξη», είπε.
Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavesto δήλωσε βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι θα επιδιώξει να λύσει τυχόν παρεξηγήσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε και στις δύο σκανδιναβικές χώρες ένα θερμό καλωσόρισμα και μια ταχεία διαδικασία ένταξης, αλλά η Τουρκία την Παρασκευή αντέδρασε απροσδόκητα
Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συνάντηση του Βερολίνου καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς από τους υπουργούς πριν από την έναρξη των συνομιλιών, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Φινλανδίας και τη Σουηδία.
Οι Σύμμαχοι θα διερευνήσουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για τη Φινλανδία και τη Σουηδία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επικύρωσης που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, κατά την οποία οι σκανδιναβικές χώρες δεν προστατεύονται ακόμη από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλα.
Θα αξιολογήσουν επίσης τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος και τη βοήθειά τους στον στρατό της Ουκρανίας και θα συζητήσουν ένα πρώτο προσχέδιο της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, το βασικό του στρατιωτικό δόγμα, το οποίο πρόκειται να συμφωνηθεί σε μια σύνοδο ηγετών στη Μαδρίτη στο τέλος του Ιουνίου.
"Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Εσείς θερίζετε ό,τι σπέρνετε", είπε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται το δόλιο παιγνίδι , εκβιασμού της Τουρκίας στην πλάτη του ΝΑΤΟ-Φινλανδίας -Σουηδίας προκειμένου να πετύχει την αναγνώριση των Κούρδων της Συριας του YPG ότι ειναι τρομοκρατική οργάνωση έτσι ώστε να μην μπλοκάρει την ένταξη τους στην Συμμαχία.
Τις κατηγορεί ότι δίνουν υποστήριξη στο YPG το οποίο σημειωτέον μόνο η Τουρκία εξισώνει με το ΡΚΚ και καμία άλλη χώρα της Δύσης.
Το ανατολίτικο παζάρι εκτυλίσσεται εκ νέου από πλευράς Τούρκων, οι οποίοι βλέπουν ως ευκαιρία να αναγνωριστούν οι Κούρδοι της Συρίας του YPG τρομοκρατική οργάνωση από το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα του δώσει την δυνατότητα να επιτεθούν άμεσα εναντίον τους, με την επίφαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα με τις ευλογίες της Δύσης.
Το timing είναι σωστό για τους Τούρκους στη Συρία, αφού οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν και επαναπατρίζονται προκειμένου να αποσταλούν εσπευσμένα στο Ντονμπάς, όπου τα πράγματα εξελίσσονται αργά και δύσκολα για τη Ρωσία.
Συνεπώς, οι Τούρκοι από τη Ρωσία δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν κινηθούν κατά των Κούρδων YPG της Συρίας.
Σημειωτέον ότι η Ρωσία παρέδωσε τις βάσεις της στη Συρία , ατο Ιράν και τη Χεζμπολάχ , εχθρούς των ΗΠΑ-Δύσης-Ισραήλ, γεγονός που πάλι ευνοεί τα σχέδια των Τούρκων, οι οποίοι θα προβάλλουν τους εαυτούς τους ως το αντίπαλο φιλοδυτικό δέος, ενώ παράλληλα θα το χρησιμοποιήσουν για να έρθουν κοντά με το Ισραήλ, που είναι εχθρός του Ιράν επίσης.
Η σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ κατά του κοινού εχθρού, του Ιράν στη Συρία, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις σε βάθος χρόνου, αφού η Τουρκία θα πλασαριστεί εκ νέου ως σύμμαχος του Τελ Αβιβ, ζητώντας του την σύμπλευση στα ενεργειακά ζητήματα μέσω αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει από το Ισραήλ δια θαλάσσης στην Τουρκία, εκτοπίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.