Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί ο Πούτιν δεν ανακοινώνει επιστράτευση και ποιες δυνάμεις θα βάλει εναντίον της Ουκρανίας

Πολλοί είναι αυτοί που άκουσαν την εορταστική ομιλία του Πούτιν στις 9 Μαΐου. Από αυτήν, περίμεναν κυρίως δηλώσεις για στρατιωτική κινητοποίηση στη Ρωσία. Ανάλογες προσδοκίες, προήλθαν μεταξύ άλλων από Ουκρανούς αξιωματούχους και υπηρεσίες πληροφοριών. Και επίσης από τη Δύση. 

Αλλά, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο. Και άλλοι εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών αρνήθηκαν αυτές τις προθέσεις. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις φήμες για την κινητοποίηση.

Η συζήτηση για την κινητοποίηση στη Ρωσία, η οποία προέρχεται από την Ουκρανία και τη Δύση, αποκαλείται συχνά στη Μόσχα «στοιχείο ενημέρωσης και ψυχολογικού πολέμου», για να σπείρει τον πανικό στον ρωσικό πληθυσμό και να δείξει ότι ο στρατός δεν αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ότι έχει μεγάλη απώλεια.

Από την άλλη, ο πόλεμος πραγματικά σέρνεται, οι απώλειες του ρωσικού στρατού αυξάνονται. Πρέπει να αναπληρωθούν με κάτι και η συνέχιση των επιθετικών επιχειρήσεων, απαιτεί αυξανόμενο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού. Και οι ίδιοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι, πραγματοποιείται μερική κινητοποίηση, η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες και ξεκίνησε ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έρχονταν κλήσεις σε όλο τον ανδρικό πληθυσμό. Έχει λίγο διαφορετικό χαρακτήρα.

Μισό εκατομμύριο κάτω από τα όπλα- Τι λένε στην Ουκρανία

Αφού στη Ρωσία -την παραμονή της ομιλίας του Πούτιν- διέψευσαν τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν πλήρη κινητοποίηση, στην Ουκρανία άρχισαν να συζητούν, πώς η Ρωσική Ομοσπονδία θα στρατολογούσε στη συνέχεια προσωπικό. 

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Oleg Zhdanov, δήλωσε στις 8 Μαΐου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει κάτω από τα όπλα έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο εγγύς μέλλον και να στραφεί σε έναν πόλεμο φθοράς. 

«Η κύρια επιλογή, που θα προσφέρει το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Πούτιν στο εγγύς μέλλον, είναι η κρυφή κινητοποίηση σε πολλά στάδια. Γενικά, θα βάλουν υπό τα όπλα κάπου 400-450 χιλιάδες μέχρι το τέλος του το έτος, το πρώτο στάδιο θα είναι κάπου γύρω στις 100-150 χιλιάδες, και θα ξεκινήσει κάπου μετά τις 9 Μαΐου.

Οι Ρώσοι, προφανώς, κινούνται σε ένα σχέδιο πολέμου φθοράς και θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν αυτή την κινητοποίηση με την πάροδο του χρόνου», είπε ο  Zhdanov.

Το μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής, είναι η βραδύτητα της διαδικασίας της κρυφής κινητοποίησης. Και καθώς οι νέες δυνάμεις τίθενται σε λειτουργία, θα οπλίζονται με όλο και περισσότερο παλιό εξοπλισμό, ο οποίος θα αφαιρείται από τη συντήρηση. Δηλαδή, η ποιότητα των κινητοποιημένων στρατευμάτων θα είναι χαμηλότερη. 

«Για αυτό χρειάζεται ακόμη να συνδυαστούν, να διαμορφωθούν, να διδαχθούν ή να ενημερωθούν οι δεξιότητες, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες και μόνο τότε θα μπορέσουν να τις μεταφέρουν στην Ουκρανία, για να τους ρίξουν στη μάχη. Αλλά δεν θα μείνουμε στάσιμοι »,  λέει ο Zhdanov.

Τι λένε στη Ρωσική Ομοσπονδία για την κινητοποίηση

Η γενική άποψη των Ρώσων ειδικών, είναι ότι δεν θα υπάρξει γενική επιστράτευση, αφού αυτό δεν θα δώσει τίποτα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε επαρκής αριθμός εξοπλισμού, ούτε επαρκής αριθμός στελεχών αξιωματικών, για την ανάπτυξη στρατών πολλών εκατομμυρίων της μορφής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εξομάλυνση της μάχης και τουλάχιστον, την αρχική εκπαίδευση ενός τεράστιου αριθμού κινητοποιημένων (πολλοί από αυτούς, υπηρέτησαν στο στρατό πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να εκπαιδευτούν ξανά).

Πίσω στις αρχές Φεβρουαρίου (δηλαδή πριν από την εισβολή), ο πρώην συνταγματάρχης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Khodarenok, δημοσίευσε υλικό σχετικά με το γιατί δεν «πρέπει να περιμένουμε μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας σε περίπτωση σύγκρουσης μαζί της».

Σε ένα άρθρο με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου, απαρίθμησε απολύτως όλα τα προβλήματα που, ως εκ τούτου, αντιμετώπισε η Ρωσία στην Ουκρανία: μαζικές παραδόσεις δυτικών όπλων, πεισματική αντίσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, μακρές και αιματηρές μάχες σε πόλεις που έχουν μετατραπεί σε οχυρωμένες περιοχές, καθώς και έλλειψη πίστης στον τοπικό πληθυσμό. 

Πρόσφατα, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Khodarenok είπε ότι η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει μαζική κινητοποίηση. Κατά τη γνώμη του, το έργο του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, αντί του αποθέματος ανθρώπινου δυναμικού, είναι πιο κρίσιμο για την αναπλήρωση του στόλου, της αεροπορίας και των μονάδων δεξαμενών, καθώς όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα παραγωγής νέου στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Ο Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος Ilya Topchiy, πιστεύει ότι οι δραστηριότητες κινητοποίησης στη Ρωσία συνεχίζονται από τις αρχές του έτους, με κρυφό τρόπο (δηλαδή ξεκίνησαν πριν από την εισβολή). Προκειμένου να υπολογίσει εάν η ρωσική ηγεσία θα ανακοινώσει μια ευρύτερη κινητοποίηση, ο Topchiy συγκρίνει τις δυνατότητες κινητοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μέχρι την αρχή του πολέμου, η Ουκρανία είχε συνολική δύναμη 400-450 χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, της αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών.

Η Ρωσία, κατά τη γνώμη του, την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, διέθετε, αν μετρήσετε τα μετόπισθεν και το πολιτικό προσωπικό, μια ομάδα 700-800 χιλιάδων ατόμων. Από αυτούς, 120-150 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί, υποτίθεται ότι θα πήγαιναν απευθείας στη μάχη.

Η συγκαλυμμένη κινητοποίηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού νέων δυνάμεων θα διαρκέσει, σύμφωνα με τον ειδικό, αρκετούς μήνες και θα τελειώσει όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο. 

Διαπιστώσεις

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, δεν υπάρχει χρόνος για μακροχρόνια εκπαίδευση των «μηδενικών» στρατευσίμων, η μόνη πηγή αναπλήρωσης είναι οι συμβασιούχοι. Γεγονός είναι ότι, ήδη στη Ρωσία τους στρατολογούν ενεργά για να σταλούν στην Ουκρανία . 

Πώς πάει αυτή η καμπάνια;  δεν υπάρχουν ανοιχτά δεδομένα, φυσικά. Σύμφωνα με το Strana, δεν υπάρχουν ακόμη εκδηλώσεις μαζικής στρατολόγησης στη χώρα. Πολλοί άνδρες που υπηρέτησαν στο παρελθόν στο στρατό δεν λαμβάνουν κλήτευση.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση μεταξύ εκείνων που, θεωρητικά, υπάγονται πρώτοι σε αυτήν,  εργαζομένων παραστρατιωτικών οργανώσεων ή ειδικών υπηρεσιών», αναφέρει.

Βασικά, μιλάμε για προσκλήσεις για βραχυπρόθεσμες συμβάσεις από έναν έως έξι μήνες. Ανακοινώσεις σχετικά με αυτό εμφανίζονται στη Ρωσία παντού. Για παράδειγμα,  φυλλάδια διανέμονται στα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στρατολόγησης της πόλης του Novorossiysk. Υπόσχονται να πληρώνουν 300 χιλιάδες ρούβλια το μήνα (παρά το γεγονός ότι ο μέσος μισθός στη Ρωσία είναι περίπου 58 χιλιάδες). Με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, 300 χιλιάδες ρούβλια είναι 4,7 χιλιάδες δολάρια. Με το ρυθμό της μαύρης αγοράς, 3 χιλιάδες δολάρια!

 

Με άλλα λόγια, η κινητοποίηση στη Ρωσία εξακολουθεί να πραγματοποιείται με κρυφό τρόπο, στοχεύοντας όσους είναι πραγματικά έτοιμοι να ξεκινήσουν γρήγορα να εκτελούν μάχιμες αποστολές. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση «ολικού πολέμου» και κινητοποίησης από τον Πούτιν στις 9 Μαΐου.

Προφανώς, η Μόσχα εξακολουθεί να τηρεί το προηγούμενο σχέδιο, που διατυπώθηκε μετά την απόσυρση από το Κίεβο και την έναρξη της «δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης»: ο κύριος στόχος είναι το Donbass, (να φτάσει στα σύνορα των περιοχών ή τουλάχιστον να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος τους).

Σε άλλους τομείς - κατοχή θέσεων. Με την προοπτική, να προχωρήσουνε στην επίθεση στη νότια Ουκρανία προς την Υπερδνειστερία, εάν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων απαραίτητη για αυτό. Και μετά, να κερδίσει έδαφος στα κατεχόμενα σύνορα και να διεξάγει έναν πόλεμο για να εξουθενώσει την Ουκρανία, χτυπώντας τις υποδομές της χώρας, αποδιοργανώνοντας την οικονομία και τα μετόπισθεν. Αναγκάζοντας το Κίεβο, να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης.

Για να εκπληρώσει αυτό το σχέδιο, ο Πούτιν δεν χρειάζεται κινητοποίηση και άλλα δραστικά βήματα. Μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και να συμπληρώσει  τις μονάδες, προσλαμβάνοντας νέους εργολάβους (κάτι που ήδη συμβαίνει). Η Ουκρανία, φυσικά, θα αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια.

Η στρατηγική έχει ήδη εκφραστεί από τον Aleksey Arestovich, σύμβουλο του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου. Λέει ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν ήδη, αρκετό δυτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά και μετά ο ουκρανικός στρατός θα προχωρήσει στην επίθεση.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, εξέδωσε πρόσφατα πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις. Η υφυπουργός Anna Malyar, δήλωσε  ότι η προμήθεια όπλων και η εισαγωγή τους στον στρατό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και για αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητο να «προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο». Τελικά, πολλά εξαρτώνται από το αν η Ουκρανία θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας. 

Παρά το γεγονός ότι η γενική επιστράτευση ανακοινώθηκε στην Ουκρανία την πρώτη κιόλας ημέρα του πολέμου, στην πραγματικότητα, η στράτευση για στρατιωτική θητεία δεν είναι καθολική.

Επιπλέον, για τους ίδιους περίπου λόγους όπως στη Ρωσία , δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός, όπλα και αξιωματικοί, καθώς και χρόνος και πόροι για στρατιωτική εκπαίδευση. 

Οι προσπάθειες αποστολής μονάδων εδαφικής άμυνας στο μέτωπο από τα μετόπισθεν χωρίς εκπαίδευση και επαρκή όπλα οδηγούν σε αποτυχία.

Επομένως, το σημαντικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα δημιουργηθεί το σύστημα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και εάν η προμήθεια δυτικών όπλων και πυρομαχικών θα είναι επαρκής για τον οπλισμό, την προετοιμασία και την αποστολή τους στο μέτωπο. 

Συνοψίζοντας: η στρατολόγηση νέων στρατιωτών και στις δύο χώρες θα πάρει χρόνο για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό. Και εδώ το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα το αντιμετωπίσει πιο γρήγορα. Μπορεί να έχει καθοριστική επιρροή στην πορεία του πολέμου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ