Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Τρικυμία" στη Βαλτική Θάλασσα! Nέα μεγάλη κρίση Ρωσίας-Συμμαχίας για τη "θάλασσα του ΝΑΤΟ"

"Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι η Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσε να γίνει έδαφος του ΝΑΤΟ". Αυτό αναφέρουν οι Financial Times σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σήμεία είναι τα ακόλουθα:

«Η Βαλτική Θάλασσα γίνεται θάλασσα του ΝΑΤΟ», είπε, σχολιάζοντας τα σχέδια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis, η ένταξη των δύο νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, από άποψη πολιτικής και ασφάλειας, «θα πρόσθετε αξιοπιστία».

https://www.youtube.com/watch?v=PcuGFjENnx4

Σημείωσε επίσης ότι η πιθανή είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία θα μπορούσε να είναι ένα «σαφές μήνυμα» ότι το βόρειο τμήμα της Ευρώπης είναι έδαφος του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Eva-Maria Liimets, αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Στις 13 Μαΐου, αναφέρθηκε ότι ο επικεφαλής του Φινλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών, Pekka Haavisto, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον και είναι έτοιμες να  εξετάσουν  το αίτημά τους αμέσως.

Η Φινλανδία θέλει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Αυτό αναφέρει  και το TASS.

Ο Χααβίστο σημείωσε ότι η αίτηση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα συμβεί εάν το εγκρίνει το φινλανδικό κοινοβούλιο.

«Η Σουηδία εξετάζει το θέμα της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός της ίδιας περιόδου», είπε ο Haavisto.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε κατάσταση στη συνοριακή περιοχή με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά θέλει να διατηρήσει την ψυχραιμία της εκεί. Ο επικεφαλής του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένας σημαντικός γείτονας για τη Φινλανδία».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες με φόντο την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, σχολιάζοντας την αντίδραση της Μόσχας για την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει αμυντικό χαρακτήρα και δεν έχει επιθετικές προθέσεις έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να διεξαγάγει μια στρατιωτική ειδική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς ως απάντηση σε αίτημα για βοήθεια από τους επικεφαλής των LPR και DPR.

Η απόφαση διεξαγωγής της επιχείρησης ήταν η αφορμή για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους."

Συνέπειες της εισόδου Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η κατά πάσα πιθανότητα ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία

"Η Βαλτική Θάλασσα θα χάσει το καθεστώς της ως περιοχή  χωρίς πυρηνικά, αν οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ", είχε δηλώσει εδώ και 1 μήνα το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται η προοπτική ένταξής των 2 χωρών στη Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα έχει περισσότερους επίσημα εγγεγραμμένους αντιπάλους, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα και τότε «δεν θα γίνεται πλέον λόγος για μη πυρηνικό καθεστώς της Βαλτικής", τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι χερσαίες δυνάμεις, η στρατιωτική αεροπορία και η αεράμυνα της χώρας τους θα πρέπει να ενισχύσουν τα σύνορα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και μέρος των πυρηνικών Ρωσικών πυραύλων θα προσανατολισθεί προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

"Η Μόσχα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνά της εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του στο TASS.

Τα σύνορα Ρωσίας Φινλανδίας έχουν μήκος 1300 χλμ.

"Αυτό θα σημαίνει μια ριζική αλλαγή στη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και είναι σαφές ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνά μας που κρίνουμε απαραίτητα", είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά. όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το ουδέτερο καθεστώς αυτών των κρατών για μεγάλο χρονικό διάστημα εξασφάλιζε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειάς τους και ο Γκρούσκο αποκάλεσε την ίδια την περιοχή "μια περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και μια πολύ αξιόπιστη πλατφόρμα για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία".

Υπενθυμίζουμε ότι στον Άπω Βορρά, η χώρα μας συνορεύει με τη Νορβηγία, η οποία είναι μέρος της συμμαχίας.

Στα νότια, από τον Κόλπο της Φινλανδίας έως τη Μαύρη Θάλασσα, εκτείνεται σε μια λωρίδα μια λωρίδα χωρών του ΝΑΤΟ από την Εσθονία έως τη Ρουμανία.

Ταυτόχρονα, η Βόρεια Βαλτική παραμένει πραγματικά μια ήρεμη περιοχή του κόσμου για την ώρα. Η γειτόνισσα «απέναντι της θάλασσας» η Σουηδία, που κάποτε ήταν μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, δηλαδή πάνω από 200 χρόνια,  δεν επεμβαίνει σε συγκρούσεις.

Τα φινλανδικά νησιά Åland έχουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Συνορεύοντας με τη Ρωσία στη στεριά, η Φινλανδία είναι εκτός μπλοκ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (στον οποίο ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας μέχρι το 1944). Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1939-1940, που ονομάζεται «χειμώνας» στη Φινλανδία, αυτή η πλέον ουδέτερη χώρα απείλησε άμεσα το Λένινγκραντ.

Οι μάχες έγιναν στον Ισθμό της Καρελίας Τα στρατεύματα του Στρατάρχη Mannerheim, θυμόμαστε, ήταν υπεύθυνα για τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ από τα βόρεια. Η είσοδος της Φινλανδίας σε μια άλλη αντιρωσική συμμαχία (ΝΑΤΟ) σημαίνει πραγματικά μια νέα απειλή από τα βορειοδυτικά.

https://www.youtube.com/watch?v=_bzVew0l9hw

Πώς μπορεί να απαντήσει η Ρωσία;
 

Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ συνέστησε να περιμένουμε το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της χώρας. Έτσι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Βαλτική.

Σε περίπτωση εισδοχής στη συμμαχία, το θεμελιώδες ερώτημα θα είναι το εξής: τι ακριβώς θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στο έδαφος αυτών των χωρών, σημείωσε ο Khatylev. «Πιθανώς, μεταξύ άλλων, αυτά θα είναι πυραυλικά συστήματα», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. 

Θα πω αμέσως, δεν χρειάζεται να φέρουμε γρήγορα και να συγκεντρώσουμε πυρηνικά όπλα στα σύνορα ,θα παραμείνουν στις κανονικές τους θέσεις, αλλά θα ανακατευθυνθούν. Η στρατιωτική αεροπορία στο βορρά θα προσθέσει διαδρομές και θα εισαγάγει πρόσθετα σημεία προσδιορισμού στόχων. Επίσης, στην περιοχή θα έρθουν σίγουρα επιπλέον Iskander. Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα σε πλοία στον Κόλπο της Φινλανδίας, μου φαίνεται ότι δε θα χρειαστεί να τοποθετηθούν, αλλά το Γενικό Επιτελείο μπορεί να αποφασίσει με βάση την κατάσταση.

Εάν το Ελσίνκι ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα των φινλανδικών συνόρων,  για την προστασία της βιομηχανικής και οικονομικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης, προβλέπει ο ειδικός.

«Ο χρόνος πτήσης των εχθρικών πυραύλων θα αλλάξει σημαντικά, άλλωστε η απόσταση από την πόλη μέχρι τα σύνορα είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να τελούν σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας.Επιπλέον, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των τελευταίων μοντέλων πιθανότατα θα αναπτυχθούν εκεί για να αντιμετωπίσουν στόχους χαμηλού και μεγάλου υψόμετρου.

Η αεροπορία θα πρέπει να εκτελεί καθήκοντα μάχης όχι σε ετοιμότητας "δύο" στο αεροδρόμιο, αλλά σε ετοιμότητα "ένα" δηλαδή στον αέρα », εξήγησε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σοβαρά θα ενισχυθούν και οι ναυτικές μονάδες των συνοριακών στρατευμάτων και οι μονάδες του υπουργείου Άμυνας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, είναι βέβαιος ο αναλυτής. «Αν μιλάμε για ποσότητα, τότε για αποτροπή αρκεί να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός συνδυασμένων όπλων ενός πλήρους επιτελείου  έως δέκα χιλιάδων ανδρών», πρότεινε ο Khatylev.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο προβλέπει τη δημιουργία, εάν χρειαστεί, αεροναυτικών μονάδων εξοπλισμένων με αερόπλοια ή αερόστατα.

«Φτιάχνουμε στρατιωτικά μπαλόνια στο Dolgoprudny. Μπορούν να βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, ως φυσική άμυνα έναντι στόχων χαμηλού υψομέτρου όπως τα drones, καθώς και για συνεχή εναέρια αναγνώριση», κατέληξε η πηγή."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η κατά πάσα πιθανότητα ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία.

Ωστόσο εξάγεται  και ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που είναι ότι, τελικά αντί ο Πούτιν να αποτρέψει την περαιτέρω απευθείας γειτνίαση  της Ρωσίας με μια ακόμη χώρα όπως η Ουκρανία, θα πετύχει να συνορεύει με δύο άλλες, την Φινλανδία και τη Σουηδία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ