Ένοπλες Συρράξεις

Πώς οι Ρώσοι προσπαθούν να πουλήσουν κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά σε άλλες χώρες

H κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών, από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε: Ουκρανία: Tο Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι τους άρπαξαν 400.000 τόνους σιτηρών και εκφράζουν φόβους ότι θα ζήσουν εποχές... Στάλιν.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. “Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα”, δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

Είναι ήδη γνωστό ότι, η Ρωσία κλέβει και εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών από τις περιοχές Kherson, Zaporizhia, Luhansk και Donetsk. Το ίδιο ισχύει για τα λαχανικά και τα γεωργικά μηχανήματα που ανήκουν σε ουκρανικές επιχειρήσεις. 

Η κατάσχεση σιτηρών και άλλων προϊόντων, η παράνομη εξαγωγή τους, ακόμη και απόπειρες πώλησης κλεμμένων στο εξωτερικό, παραπέμπουν στην τραγωδία της δεκαετίας του 1930 - το Holodomor.

Ο πόλεμος θύμισε σε όλο τον κόσμο τι άξιζαν τα ουκρανικά σιτηρά

Οι αποδόσεις στην Ουκρανία αυξάνονταν, αν και η εγχώρια κατανάλωση παρέμενε σχετικά σταθερή. Για παράδειγμα, το 2020, οι εγχώριοι αγρότες συγκέντρωσαν 65,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και οσπρίων, εκ των οποίων οι 56,7 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν.

Το 2021 καταγράφηκε ρεκόρ συγκομιδής 106 εκατομμυρίων τόνων στην ιστορία της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η πώληση όλων των προβλεπόμενων όγκων στο εξωτερικό.

Γεγονός είναι ότι σε καιρό ειρήνης, περίπου το 60% του συνόλου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα της Ουκρανίας περνούσε από θαλάσσια λιμάνια. Για περισσότερες από 70 ημέρες, έχουν αποκλειστεί όλα λόγω της εξόρυξης της Μαύρης Θάλασσας και της κατάληψης πόλεων λιμανιών του Αζόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικά, λόγω της μείωσης των εξαγωγών από την Ουκρανία και ορισμένων άλλων παραγόντων, οι τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές έχουν αυξηθεί σημαντικά . Έτσι, το κόστος ενός τόνου σιταριού στα τέλη Απριλίου ήταν 50% υψηλότερο από ότι, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκεί που τα αποθέματα και ο εξοπλισμός εξαφανίζονται

Στις αρχές Απριλίου, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο “αρχηγός” της κατεχόμενης Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ανακοίνωσε απροσδόκητα “σταθερές προμήθειες” στη χερσόνησο προϊόντων από την περιοχή Χερσώνα. Όπως αποδείχθηκε, αυτό σημαίνει "σταθερή" κλοπή προϊόντων Ουκρανών αγροτών ή αγορά πολλές φορές φθηνότερα " κάτω από τα κόστη των μηχανών ."

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις τακτικές των αρχών του 20ου αιώνα, για να κλέψουν σιτηρά και να τα εξάγουν από την Ουκρανία”, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Τάρας Βισότσκι.

Αναφορές για τέτοιες περιπτώσεις ακούγονται από όλες τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Λουχάνσκ , οι Ρώσοι αφαίρεσαν ή κατέστρεψαν αποθηκευμένες  ανάγκες σε σιτηρά τριών ετών των κατοίκων της περιοχής. Αυτή, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου η σπορά δεν έχει ξεκινήσει.

Στην περιοχή Zaporozhye , τα σιτηρά εξαφανίζονται επίσης από τα λιμάνια: τον Μάρτιο, πέντε πλοία μεταφοράς πλήρως ή μερικώς φορτωμένα στάθμευσαν στο λιμάνι του Berdyansk και στο τέλος του μήνα εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με ντόπιους, ρυμουλκήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από ρωσικά ρυμουλκά.

Ουκρανικό φαγητό για τους κατοίκους της Κριμαίας

Μαζί με τα σιτηρά, οι Ρώσοι κατηγορούνται ότι  λεηλατούν θερμοκήπια και εξάγουν λαχανικά στη Ρωσία. Αυτό συνέβη στο εργοστάσιο της Agrocoin στο Energodar.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Andriy Chornyi , είπε ότι ένοπλοι άνδρες και πρώην τοπικός βουλευτής από το Andriy Shevchyk, εισέβαλαν στο εργοστάσιο. Η εταιρεία “εθνικοποιήθηκε” και ο ιδιοκτήτης έχασε τον έλεγχο των αποστολών.

Οι Ρώσοι αγόραζαν τα φτηνά αγαθά μαζί με τα λεηλατημένα στην κατεχόμενη Κριμαία, για να καλύψουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού.

Ο επονομαζόμενος επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Armyansk στην Κριμαία, Vasily Telizhenko, καυχήθηκε στο πρακτορείο TASS του Κρεμλίνου ότι, οι τιμές στις τοπικές αγορές έχουν πέσει και η ποιότητα των προϊόντων έχει αυξηθεί λόγω των προμηθειών "από την άλλη πλευρά".

Οι Ρώσοι εξάγουν και σιτηρά στην Κριμαία. Το σχέδιο είναι παρόμοιο - κλοπή ή φτηνή αγορά

Σύμφωνα με τον Oleksandr Hordiyenko, επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών Kherson, προσφέρθηκε στους αγρότες στην περιοχή Kakhovka να πουλήσουν σιτηρά για 100 $ ανά τόνο, που είναι 2,5 φορές λιγότερο από τις εγχώριες τιμές της Ουκρανίας και τέσσερις φορές λιγότερο από τις παγκόσμιες τιμές.

Στις 28 Απριλίου, το RIA-Melitopol δημοσίευσε ένα βίντεο με 15 φορτηγά σιτηρών με ρυμουλκούμενα με τα γράμματα "Z" να κινούνται από την ηπειρωτική Ουκρανία προς τη χερσόνησο.

Οι Ρώσοι εξάγουν λαχανικά και σιτηρά, για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης στη μέση της χώρας. Σε μόλις ένα χρόνο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 25%. Αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της έλλειψης λιπασμάτων και ενός κύματος προστατευτισμού από τις χώρες παραγωγούς.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, προτείνει επίσης ότι εξάγοντας σιτηρά και καταστρέφοντας υποδομές, η Ρωσία προσπαθεί να αφαιρέσει την Ουκρανία ως παραδοσιακό ανταγωνιστή της στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Η Ουκρανή Συνήγορος του Πολίτη, Λιουντμίλα Ντενίσοβα , δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στα κατεχόμενα αποτελούν έγκλημα πολέμου και παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, σχετικά με την Προστασία των Αμάχων σε Καιρό Πολέμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Mykola Solsky, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μηνύσεις κατά της Ρωσίας στα διεθνή δικαστήρια για κλοπή τροφίμων. Προς το παρόν, καταγράφονται μόνο τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να δρομολογηθεί μηχανισμός αποζημίωσης ζημιών και τιμωρίας εγκληματιών στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, η Ουκρανία παρέχει τρόφιμα σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Μετά τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία, ορισμένες χώρες έχασαν βασικούς προμηθευτές σιτηρών.

Για παράδειγμα, στον Λίβανο και την Αίγυπτο περισσότερο από το 80% των σιτηρών προέρχονταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η μείωση των αποστολών έχει φέρει αυτές τις χώρες σε δύσκολη θέση, ειδικά στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση, προσπαθώντας να πουλήσει λεηλατημένα ουκρανικά σιτηρά σε ευάλωτες χώρες και να αποκομίσει κέρδος. Και ήδη γίνονται τέτοιες προσπάθειες.

Προηγούμενο ήταν η προσπάθεια του ρωσικού πλοίου «Matros Pozynych», να εξάγει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά σε τρίτες χώρες.

Στις αρχές Μαΐου, 27.000 τόνοι σιτηρών φορτώθηκαν σε αυτό το πλοίο εκτός γεωγραφικής θέσης (AIS) στην κατεχόμενη Κριμαία. Ο τόπος άφιξής του είναι η Αίγυπτος. Όμως, χάρη στις προσπάθειες του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν προοριζόταν ποτέ να φτάσει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Τα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά είναι τώρα καθ' οδόν προς τον Λίβανο και τη Συρία. Η Ουκρανία ζητά από αυτές τις χώρες, να συλλάβουν το πλοίο μόλις εισέλθει στα λιμάνια τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αυτή είναι η μοναδική περίπτωση που η Ρωσία προσπάθησε να πουλήσει κλεμμένα προϊόντα από την Ουκρανία στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο Mykola Solskyi προτείνει ότι όλα τα σιτηρά που φεύγουν αυτή τη στιγμή από τη Σεβαστούπολη, προέρχονται από την κατεχόμενη νότια Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Oleh Nikolenko, σημείωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι κάθε ρωσική εταιρεία που εμπλέκεται σε παράνομες συναλλαγές με ουκρανικά σιτηρά θα λογοδοτήσει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων κατά εμπόρων, πλοιοκτητών και άλλων συμμετεχόντων σε εγκλήματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ