Ένοπλες Συρράξεις

Πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στοχοποίησαν μια ντουζίνα Ρώσους στρατηγούς πριν πατηθεί το κλείστρο για τον θάνατό τους

Γράψαμε το πρωί για την αποκάλυψη των New York Times πως οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία στη θανάτωση Ρώσων στρατηγών και έχει ενδιαφέρον πλέον να δούμε κάποιες λεπτομέρειες. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με ρωσικές μονάδες που επέτρεψαν στους Ουκρανούς να στοχοποιήσουν και να σκοτώσουν πολλούς από τους Ρώσους στρατηγούς που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν σκοτώσει περίπου 12 στρατηγούς στην πρώτη γραμμή, αριθμός που έχει εκπλήξει τους στρατιωτικούς αναλυτές.

Η βοήθεια για τη στόχευση αποτελεί μέρος μιας διαβαθμισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στην Ουκρανία. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν επίσης αναμενόμενες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων που προέκυψαν από πρόσφατες αμερικανικές εκτιμήσεις για το μυστικό σχέδιο μάχης της Μόσχας για την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατηγοί είχαν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα της βοήθειας των ΗΠΑ, αναφέρουν οι New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί στην παροχή της τοποθεσίας και άλλων λεπτομερειών σχετικά με το κινητό αρχηγείο του ρωσικού στρατού, το οποίο μετεγκαθίσταται συχνά. Ουκρανοί αξιωματούχοι συνδύασαν αυτές τις γεωγραφικές πληροφορίες με τις δικές τους πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών που ειδοποιούν τον ουκρανικό στρατό για την παρουσία ανώτερων Ρώσων αξιωματικών - για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις πυροβολικού και άλλες επιθέσεις που έχουν σκοτώσει Ρώσους αξιωματικούς.

Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι μέρος μιας αυξανόμενης ροής βοήθειας των ΗΠΑ που περιλαμβάνει βαρύτερα όπλα και δεκάδες δισεκατομμύρια βοήθεια, καταδεικνύοντας πόσο γρήγορα έχουν μετατοπιστεί οι πρώιμοι αμερικανικοί περιορισμοί όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μήνες.

Η υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προς τους Ουκρανούς είχε αποφασιστική επίδραση στο πεδίο της μάχης, επιβεβαιώνοντας στόχους που εντόπισε ο ουκρανικός στρατός και δείχνοντάς του νέους στόχους. Η ροή πληροφοριών για την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων που έχει δώσει η Αμερική στην Ουκρανία έχει λίγα προηγούμενα.

Από τότε που απέτυχε να προχωρήσει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, στην αρχή του πολέμου, η Ρωσία προσπάθησε να ανασυνταχθεί, με μια πιο συγκεντρωμένη ώθηση στην ανατολική Ουκρανία που μέχρι στιγμής κινήθηκε αργά και άνισα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει μυστικό μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πεδίου μάχης, από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα περιέγραφαν πώς απέκτησαν πληροφορίες για το αρχηγείο των ρωσικών στρατευμάτων, από φόβο μήπως θέσουν σε κίνδυνο τις μεθόδους συλλογής τους. Αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ποικίλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων και εμπορικών δορυφόρων, για να εντοπίσουν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν έφτασε στο σημείο να πει τον περασμένο μήνα ότι «θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που παρέχονται στους Ουκρανούς, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι «δεν θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες αυτών των πληροφοριών». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν «στην Ουκρανία πληροφορίες και δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αμυνθούν».

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι πληροφορίες του πεδίου μάχης δεν παρασχέθηκαν στους Ουκρανούς «με σκοπό να σκοτώσουν Ρώσους στρατηγούς».

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα χτυπήματα με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ένα χτύπημα το Σαββατοκύριακο σε τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία όπου είχε επισκεφθεί ο στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ, ο υψηλόβαθμος ένστολος αξιωματικός της Ρωσίας, δεν υποβοηθήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν στον εαυτό τους να παρέχει πληροφορίες για τους υψηλότερους Ρώσους ηγέτες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν κρίσιμες για τους θανάτους άλλων στρατηγών, παραδέχθηκαν αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού και βοηθούν την Ουκρανία να επιβεβαιώσει τη θέση των κρίσιμων στόχων. Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν επίσης πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στον ουκρανικό στρατό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέχει επίσης νέα όπλα που θα βελτιώσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ανώτερους Ρώσους αξιωματικούς. Η μικρότερη έκδοση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade, που φτάνει τώρα στο πεδίο της μάχης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση και τη δολοφονία μεμονωμένων στρατιωτικών και θα μπορούσε να απομακρύνει έναν στρατηγό που κάθεται σε ένα όχημα ή δίνει εντολές στην πρώτη γραμμή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει δημοσίως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παρέχουν στην Ουκρανία αξιόπιστες πληροφορίες εν όψει της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Πριν από την εισβολή, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν για επικείμενη επίθεση στο αεροδρόμιο Γκοστόμελ βόρεια του Κιέβου. Αυτό επέτρεψε στην Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της. Οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις τελικά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το αεροδρόμιο.

Αν και οι πληροφορίες που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία αποδείχθηκαν πολύτιμες, οι Ρώσοι στρατηγοί συχνά άφηναν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους σε ηλεκτρονικές υποκλοπές μιλώντας σε μη ασφαλή τηλέφωνα και ραδιόφωνα, δήλωσαν νυν και πρώην Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Δείχνει κακή πειθαρχία, έλλειψη εμπειρίας, αλαζονεία και αποτυχία να εκτιμηθούν οι ουκρανικές ικανότητες», δήλωσε ο Frederick B. Hodges, ο πρώην ανώτατος διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη που είναι τώρα στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις γεωγραφικά κάποιον σε ένα τηλέφωνο που μιλάει ανοικτά».

Οι ρωσικές στρατιωτικές τακτικές έχουν αφήσει επίσης τους ανώτερους στρατηγούς ευάλωτους. Μια κεντρική, από πάνω προς τα κάτω ιεραρχία διοίκησης δίνει εξουσία λήψης αποφάσεων μόνο στα υψηλότερα επίπεδα - σε σύγκριση με την πιο αποκεντρωμένη αμερικανική δομή που ωθεί πολλές αποφάσεις πεδίου μάχης σε ανώτερο στρατευμένο προσωπικό και κατώτερους αξιωματικούς - αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατηγούς να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια στην πρώτη γραμμή για την επίλυση υλικοτεχνικών και λειτουργικών ζητημάτων.

Παρόλο που η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική στο να φουντώσει τον κ. Πούτιν σε σημείο που να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις του — ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία ούτε θα δημιουργήσει μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» εκεί — σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκει κάποια αξία στην προειδοποίηση της Ρωσίας ότι η Ουκρανία έχει το βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ πίσω της.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν, παρά τη ρητορική του κ. Πούτιν ότι η Ρωσία μάχεται το ΝΑΤΟ και τη Δύση, μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί από την έναρξη ενός ευρύτερου πολέμου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι λιγότερο σίγουροι και συζητούν εδώ και εβδομάδες γιατί ο κ. Πούτιν δεν έκανε περισσότερα για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα έχει τους δικούς της υπολογισμούς να σταθμίσει, συμπεριλαμβανομένου του εάν μπορεί να χειριστεί έναν μεγαλύτερο πόλεμο, ιδιαίτερα έναν πόλεμο που θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να επικαλεστεί το Άρθρο 5 ή να εισέλθει στον πόλεμο πιο άμεσα.

«Σαφώς, θέλουμε οι Ρώσοι να γνωρίζουν σε κάποιο επίπεδο ότι βοηθάμε τους Ουκρανούς σε αυτόν τον βαθμό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας για τη Ρωσία και την Ουκρανία στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Θα τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονται για να κερδίσουν και δεν φοβόμαστε την αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν σε αυτό. Δεν θα αποθαρρυνθούμε».

Αλλά η ανταλλαγή πληροφοριών θεωρείται ασφαλής μορφή βοήθειας επειδή είναι αόρατη ή, τουλάχιστον, αμφισβητήσιμη. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δώσει απόρρητες πληροφορίες στην Ουκρανία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων μέχρι δεδομένα στόχευσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τη ροή πληροφοριών προς την Ουκρανία σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και την Κριμαία, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου ετοιμάζονταν να αμυνθούν έναντι μιας νέας επίθεσης της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Υπάρχει σημαντικός όγκος πληροφοριών που ρέει στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού, σε πάνελ της Γερουσίας την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ