Στην Πολωνία, το κύριο θέμα συζήτησης παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, σχετικά με ένα «μυστικό σχέδιο» σύμφωνα με το οποίο η Βαρσοβία φέρεται να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην έδαφος της Γαλικίας με την επακόλουθη προσάρτηση των δυτικών περιοχών.
Ο Ναρίσκιν είπε ότι η Πολωνία φέρεται να συζητά με την αμερικανική κυβέρνηση την επικείμενη δράση για «επανένωση» με τη Δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η δράση της Πολωνίας στη Γαλικία, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί χωρίς εντολή του ΝΑΤΟ, αλλά με τη συμμετοχή «προθυμοποιημένων χωρών».
Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία, λένε, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της και να επανεκκινήσει το έργο Rzeczpospolita 2.0. Επίσημα στην Πολωνία, αυτό έχει ήδη απορριφθεί.
Εν τω μεταξύ, τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ζυγίζουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας στην Ευρώπη... είναι μόνο τρεις φορές το μέγεθος του πολωνικού στρατού».
Χάρτης τομών
Στην Πολωνία, η δήλωση του Ναρίσκιν για την επιθυμία να «προσαρτήσει τη Γαλικία» ονομάζεται ψευδής και προτείνεται η προέλευσή της να αναζητηθεί στον χάρτη της «διαίρεσης της Ουκρανίας» που προβλήθηκε πριν από αρκετά χρόνια στην πολωνική κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε μια τέτοια πρόταση για διαίρεση της Ουκρανίας στον τότε πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ το 2008.
«Ήταν μια ιστορία ότι το Κρεμλίνο πρόσφερε στη Βαρσοβία τη διαίρεση του εδάφους της Ουκρανίας. Η Πολωνία έπρεπε να προσαρτήσει το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, η Ρωσική Ομοσπονδία το ανατολικό. Η Πολωνία αρνήθηκε μια τέτοια προσφορά. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία ως απόδειξη των προθέσεων της Πολωνίας να χωρίσει την Ουκρανία με τη Ρωσία «Στον χάρτη, η Ουκρανία χωρίζεται σε πολλά μεγάλα τμήματα μεταξύ Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Ρωσίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η Πολωνία ειδικότερα σκοπεύουν να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να τη χωρίσουν σε μέρη. Αυτό είναι ψεύτικο», είπε ο Πολωνός δημοσιογράφος Μαρσίν Κοβάλτσικ.
Ένωση Πολωνίας και Ουκρανίας;
Όπως είπε ο ευρωβουλευτής Πάτρικ Γιάκι σε συνέντευξή του στο wPolityce, οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν για άλλη μια φορά πιο κοντά τη Βαρσοβία και το Κίεβο.
«Στο εγγύς μέλλον και οι δύο χώρες ενδέχεται να σχηματίσουν μια νέα ένωση», είπε. «Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι η θέση της Πολωνίας ήταν πάντα το πρόβλημά της. Για αιώνες, οι Πολωνοί δέχονταν αυτοκρατορικές πιέσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Πολωνία έχει και τα πλεονεκτήματα της θέσης της. Σήμερα αυτό φαίνεται καλύτερα», είπε ο Γιάκι στο wPolyce.pl.
Ως προς αυτό, ο πολιτικός αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό παράδειγμα. Η ένωση της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα μπορούσε να έχει πολλά κοινά με την εποχή της Πρώτης Πολωνικής Δημοκρατίας. Σήμερα, σε μια σύγκρουση με το «αυτοκίνητο της Μόσχας», αυτό το μοντέλο μπορεί να είναι πολύ ελκυστικό, είπε.
Ο πολιτικός πιστεύει ότι η συμμαχία μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου πρέπει να βασίζεται στις αρχές της εταιρικής σχέσης και των δομών ευρωπαϊκής συνεργασίας. Κατά τη γνώμη του, η Πολωνία θα πρέπει να επιδιώξει ενεργά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε ξανά κάτι μεγάλο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αρκετά ισχυρό ώστε η Γερμανία ή η Ρωσία να μην σκεφτούν σύντομα να προσπαθήσουν να καταστρέψουν την Πολωνία και την Ουκρανία και να υποτάξουν το έδαφος της Πρώτης Πολωνικής Δημοκρατίας», είπε.
Επίσης στην Πολωνία, υπάρχει η άποψη ότι οι Πολωνοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν στη διάσωση της οικονομίας της Ουκρανίας.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των εξαγωγών και εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο αριθμός των σιδηροδρομικών μεταφορών προϊόντων από την Ουκρανία προς την ΕΕ και τις παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να αυξηθεί.
Για το Κίεβο, αυτή είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια, επειδή οι Ρώσοι απέκλεισαν τα ουκρανικά λιμάνια, από τα οποία προέρχονταν οι περισσότερες ουκρανικές εξαγωγές πριν από τον πόλεμο.
«Η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς σιτηρών. Για την εξαγωγή αυτού του σιτηρού χρειάζονται οχήματα. Ακριβώς για να μπορούν να εξαχθούν σιτηρά σε όλο τον κόσμο, στη Μέση Ανατολή, σήμερα υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας. Εισαγωγές, εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων σε όλες τις άλλες χώρες», είπε ο Μοραβιέτσκι.
Επίσης, ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας, η Πολωνία μετέφερε στην Ουκρανία 200 άρματα μάχης T-72 και αρκετές δεκάδες οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 και το συνολικό ποσό της πολωνικής στρατιωτικής βοήθειας ξεπέρασε τα επτά δισεκατομμύρια ζλότι (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρει το Polskoye Radio.
Η αποστολή των τανκς επιβεβαιώθηκε στη Βαρσοβία και επίσημα.
«Δεν θα σας δώσω συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω τα λόγια του Πρωθυπουργού ότι η Πολωνία προμήθευσε, προμηθεύει και θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, ιδιαίτερα άρματα μάχης T-72. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά αυτή, φυσικά, είναι σημαντική βοήθεια», δήλωσε στο Polsat News ο Παβέλ Σολόχ, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.
Πολωνικά ΜΜΕ γράφουν επίσης ότι μεταξύ των όπλων που παρέδωσε η Βαρσοβία στο Κίεβο είναι αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S1 Gvozdika και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Grad, καθώς και πύραυλοι αέρος-αέρος για αεροσκάφη MiG-29 και Su-27. Το Πολωνικό Ραδιόφωνο προσθέτει ότι η Ουκρανία θα λάβει επίσης αναγνωριστικά drones από την WB Electronics, φορητά συστήματα αεράμυνας Piorun και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Ειδικοί του ομίλου Oryx, ο οποίος αναλύει δεδομένα για όπλα από ανοιχτές πηγές, ανέφεραν επίσης για την προμήθεια εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Πολωνία.
«Ρεκονκίστα» και κυρώσεις
Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Πολωνίας, Τζακούμπ Κουμότς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Gazeta.pl ότι η Πολωνία θέλει την πλήρη ήττα της Ρωσίας, γιατί «ένα διαφορετικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει μόνο σε έναν ακόμη πόλεμο».
«Οι Ρώσοι θα σημειώσουν τους εαυτούς τους στους χάρτες: 2014 - Κριμαία και μέρος των περιοχών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ, 2022 - νέα επιτεύγματα. Και ο Πούτιν θα αφήσει πίσω του μια διαθήκη με την παράφραση του Σουβόροφ: "Γόνοι μου, παρακαλώ ακολουθήστε το παράδειγμά μου. "Ρεκονκίστα, η λεγόμενη συλλογή των "ρωσικών εδαφών" θα συνεχιστεί. Αυτή η διαδικασία δεν θα είναι απαραίτητα επιτυχής, αλλά θα είμαστε καταδικασμένοι σε αιώνιο πόλεμο», είπε ο Κουμότς.
«Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού απέτυχε. Πρέπει να εγκαταλείψει το όραμα της κατάκτησης. Πρέπει να εξαγνιστεί. Όπως η Γερμανία», είπε ο σύμβουλος του Ντούντα.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει η άποψη στην Πολωνία ότι είναι αδύνατο να επιβληθούν κυρώσεις κατά του ρωσικού αερίου.
«Θεωρητικά, η Πολωνία είναι αρκετά καλά προετοιμασμένη να λειτουργήσει χωρίς ρωσικό αέριο όσον αφορά τις υποδομές. Όμως ο θριαμβευτισμός της κυβέρνησής μας δεν έχει βάση. Ειδικά αν αποδειχθεί ότι η Γερμανία θα αποκοπεί από το ρωσικό αέριο. Άλλωστε, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να εισάγουμε αέριο - ουσιαστικά ρωσικό - από τη Γερμανία. Παραδόξως, είναι αλήθεια ότι προς το συμφέρον των Πολωνών πολιτών, η κυβέρνηση του PiS θα πρέπει προς το παρόν -τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση- να σταματήσει να πιέζει για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του ρωσικού φυσικού αερίου, γιατί στην επόμενη περίοδο θέρμανσης αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αντιστραφούν σε εμάς, προκαλώντας αν όχι καταστροφή, τότε τουλάχιστον πολλά προβλήματα», γράφει η Onet.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές διαφορές και η κριτική του κυβερνώντος πολωνικού δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη από φιλελεύθερους κύκλους δεν έχουν εξαφανιστεί στην Πολωνία, καθώς βλέπουν την απειλή της «πουτινοποίησης της χώρας».
«Ο Μοραβιέτσκι και ο Ντούντα γνώριζαν στα τέλη του φθινοπώρου ότι η Ρωσία ήταν πιθανό να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά παρόλα αυτά υποδέχτηκαν τη Μαρίν Λε Πεν στη Βαρσοβία με κάθε τιμή. Ενίσχυσαν τους δεσμούς με τον Όρμπαν και εξακολουθούν να μην απομακρύνονται από αυτόν, αν και σήμερα τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό του Πούτιν. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να "πουτινοποιούν" την Πολωνία και η ρητορική τους έχει αλλάξει λίγο μόνο υπό την επίδραση του πολέμου», γράφει η Gazeta Wyborcza.