Τις τελευταίες ημέρες εντάθηκε η συζήτηση ότι στις 9 Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει κάποιες στρατηγικές αποφάσεις για την Ουκρανία.
Οι φήμες είναι πολύ διαφορετικές. Λένε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει κινητοποίηση και θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ή θα ανακοινώσει ένα "δημοψήφισμα" για την προσάρτηση του "LDNR".
Τι λένε διάφορες πηγές για την 9η Μαΐου
Το CNN ανέφερε σήμερα ότι ο Πούτιν μπορεί να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Αυτό ανέφερε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επικαλούμενος στοιχεία πληροφοριών.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή, ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμβολική έννοια της Ημέρας της Νίκης για να ανακοινώσει είτε τα στρατιωτικά επιτεύγματα στην Ουκρανία, είτε την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ή και τα δύο.
Οι πηγές του πρακτορείου θεωρούν πιο πιθανό το σενάριο επίσημης κήρυξης πολέμου.
Τώρα οι ρωσικές αρχές επιμένουν ότι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, οι λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην πραγματικότητα απαγορεύονται. Σύμφωνα με το CNN, μια επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη και επίσης να επιτρέψει στις ρωσικές αρχές να καλέσουν σε κινητοποίηση, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία χρειάζεται πολύ τώρα.
Άλλες επιλογές για τις 9 Μαΐου, σύμφωνα με το CNN, περιλαμβάνουν την προσάρτηση των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνιετσκ, την έναρξη επίθεσης στην Οδησσό στο νότο ή την κήρυξη πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.
Παρεμπιπτόντως, η Washington Post έγραψε επίσης για την προσάρτηση σήμερα. Είπε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «δημοψηφίσματα» στα ουκρανικά εδάφη υπό τον έλεγχό της. Δεν θα γίνει όμως στις 9 Μαΐου, αλλά στα μέσα του μήνα.
Μια παρόμοια υπόθεση έκανε νωρίτερα ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ντμίτρι Γκούντκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι την Ημέρα της Νίκης, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ανακοινώσει σχέδια για προσάρτηση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ.
Η εκδοχή ότι η κινητοποίηση θα ανακοινωθεί την Ημέρα της Νίκης παρουσιάστηκε χθες, στις 2 Μαΐου, από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών - την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών. Ο επικεφαλής του τμήματος, Κιρίλ Μπουντάνοφ, είπε ότι "η Rosrezerv έχει αρχίσει να ελέγχει τι πραγματικά έχει σε απόθεμα και να υπολογίζει τι μπορεί να εκδώσει για εντολές κινητοποίησης. Αυτό είναι ένα απολύτως απαραίτητο βήμα πριν ξεκινήσει μια πραγματική κινητοποίηση."
Την ίδια στιγμή, ο Μπουντάνοφ δεν πιστεύει στο ενδεχόμενο κατάληψης ολόκληρου του Ντονμπάς μέχρι την Ημέρα της Νίκης: "Αυτός είναι ο στόχος τους, αλλά δεν θα συμβεί, δεν έχουν χρόνο. Δεν έχουν χρόνο με κανέναν τρόπο ."
Άλλη μια πρόβλεψη για τις 9 Μαΐου έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναπαρήγαγε πληροφορίες που άκουσε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Σύμφωνα με αυτήν, στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα ανακοινώσει το τέλος της «ειδικής επιχείρησης».
«Ο Όρμπαν, όταν τον συνάντησα, μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν σχέδιο ότι όλα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου. Ελπίζω να είναι έτσι... Γιατί τώρα δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, είναι η Κριμαία, είναι η Οδησσός. Είμαι απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο ποντίφικας. Η συνάντηση στην οποία αναφέρθηκε ο πάπας έγινε στις 21 Απριλίου.
Πόσο ρεαλιστικά είναι τα «σχέδια της Ρωσίας»;
Ας εξετάσουμε αναλυτικά ποια σενάρια είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανά στις 9 Μαΐου.
Γενική επιστράτευση
Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ανακοίνωση ανοιχτής κινητοποίησης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αρχικά, ο Πούτιν τοποθέτησε αυτό που συνέβαινε ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι δεν σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις. Αλλά η συζήτηση γι' αυτήν αιωρούνταν, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Ιδιαίτερα εντάθηκαν μετά την εμφανή αναστολή της ρωσικής επίθεσης. Καθώς και οι εκτιμήσεις που εμφανίστηκαν στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων ότι η γενική ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων, η οποία τώρα διεξάγει επίθεση στην Ουκρανία κατά μήκος ενός ευρέος μετώπου, είναι σημαντικά κατώτερη σε μέγεθος από τον ουκρανικό στρατό, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους του πολέμου (σύμφωνα με τους οποίους οι επιτιθέμενοι θα πρέπει να έχουν 2-3 φορές πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό).
Βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης της εφεδρείας επιστράτευσης. Η εκπαίδευση σε στρατιωτικές ειδικότητες στο κατάλληλο επίπεδο διαρκεί μήνες, και χωρίς αυτή δεν έχει νόημα να ριχτεί μια μη εκπαιδευμένη μάζα στη μάχη.
Η περίπτωση όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν το χωριό Russkaya Lozovaya και έναν αριθμό άλλων οικισμών βόρεια του Χάρκοβο από τους Ρώσους, όπου είχαν σταθμεύσει κυρίως οι κινητοποιημένοι στο "DPR" και στο "LPR", είναι ενδεικτική από αυτή την άποψη. Ως εκ τούτου, όπως ήδη γράψαμε, η Ρωσία αναπληρώνει επί του παρόντος τα στρατεύματά της επεκτείνοντας τη στρατολόγηση συμβασιούχων στρατιωτών.
Επιπλέον, είναι δύσκολο να πούμε τι επιπτώσεις θα έχει η κινητοποίηση στην κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Ρωσίας και στη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και, γενικά, στην πολιτική των αρχών. Τώρα το υψηλό επίπεδο υποστήριξης για την «ειδική επιχείρηση» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολεμούν κυρίως συμβασιούχοι. Αυτοί δηλαδή οι άνθρωποι που δέχτηκαν οικειοθελώς να θητεύσουν στο στρατό και λαμβάνουν χρήματα για αυτό. Εάν κληθούν εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι και σταλούν στο μέτωπο, τότε η στάση των Ρώσων στον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει γρήγορα.
Ταυτόχρονα, αυτά εξακολουθούν να είναι μόνο υποθέσεις. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις ρωσικές απώλειες κατά την «ειδική επιχείρηση». Καθώς και τα σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν επεκταθούν ακόμη και στα προηγουμένως δηλωθέντα εδάφη - το Ντονμπάς και ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, τότε αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, ίσως είναι λογικό τώρα να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μερική κινητοποίηση και να ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού για εργασίες που θα επιλυθούν πιο κοντά στο φθινόπωρο ή στο τέλος του έτους. Και θεωρητικά, αυτό μπορεί να ανακοινωθεί την Ημέρα της Νίκης. Αν και είναι προφανές ότι τέτοια γεγονότα γίνονται ήδη.
Κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία
Υπάρχει ένας επίσημος λόγος για να γίνει αυτό - η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι εκτελεί χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η τεράστια δυτική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Αυτό επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να πουν ότι ο πόλεμος είναι εναντίον «όλου του ΝΑΤΟ». Και στο μέλλον θα μπορεί να δικαιολογεί κάθε λογής έκτακτα μέτρα εντός της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της μερικής κινητοποίησης, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. Ή άρση των εμποδίων για την αποστολή στρατευσίμων στο μέτωπο. Ο στρατιωτικός νόμος καθιστά επίσης δυνατή τη θέση της οικονομίας σε πολεμική βάση και τη βελτίωση της προσφοράς του μετώπου σε βάρος των πόρων του ιδιωτικού τομέα.
Θεωρητικά, αυτό θα έδινε στη Ρωσική Ομοσπονδία την ευκαιρία να επιταχύνει την επίθεση. Και επίσης να προετοιμάσει γρήγορα αποθέματα και πόρους για επερχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις (για παράδειγμα, μια επίθεση στο Νικολάεφ, την Οδησσό ή την περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ).
Είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξουμε μια πιο βολική ημερομηνία από την 9η Μαΐου για την κήρυξη του πολέμου και την πανεθνική κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Αλλά αν η Μόσχα θα το κάνει είναι δύσκολο να πει κανείς. Εξαρτάται από το πραγματικό επίπεδο των ρωσικών απωλειών και αποθεμάτων, που δεν γνωρίζουμε σχεδόν καθόλου. Και επίσης από πραγματικά σχέδια για περαιτέρω διεξαγωγή εχθροπραξιών.
Μια άλλη σκέψη ενάντια στην κήρυξη πολέμου είναι η ίδια η μορφή της Ημέρας V-E. Αυτή είναι ακόμα μια γιορτή του τέλους, όχι της αρχής του πολέμου. Και θα ήταν πιο λογικό να ακούσουμε στις 9 Μαΐου από τον Πούτιν όχι την κραυγή «η μητέρα πατρίδα κινδυνεύει», αλλά κάποιες νικηφόρες αναφορές. Και, τέλος, ένας επίσημος πόλεμος θα αποτελούσε απόδειξη της πραγματικής αποτυχίας της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.
«Δημοψηφίσματα» και προσάρτηση εδαφών
Μέχρι τις 9 Μαΐου, είναι προφανώς αδύνατο να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες φυσικά. Δηλαδή, ο Πούτιν δεν μπορεί παρά να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας «ένωσης» των τμημάτων της Ουκρανίας που ελέγχονται πλέον από τη Ρωσία - τόσο του «LDNR» όσο και νέων εδαφών στα νότια της χώρας, το Ντονμπάς και την περιοχή του Χάρκοβο. Ή απλώς για τέτοια σχέδια.
Το πρόβλημα είναι ότι ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα. Και ούτε το Ντονμπάς ούτε οι περιοχές Χάρκοβο ή Ζαπορόζιε έχουν καταληφθεί πλήρως (και είναι απίθανο να καταληφθούν πριν από τις 9 Μαΐου). Επομένως, μια δήλωση περί «δημοψηφίσματος» στα κατεχόμενα εδάφη θα ακουγόταν περίεργη.
Το Κρεμλίνο μπορεί να το περιγράψει αυτό ως επιλογή - λένε, όταν τελειώσουμε τον πόλεμο, θα κάνουμε ψηφοφορία. Αλλά μια τέτοια δήλωση δεν ισοδυναμεί με μια σημαντική «υπέρβαση» που θα μπορούσε να συμπέσει με την Ημέρα της Νίκης.
Επιπλέον, τα βιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα έδιναν τέλος σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, που τώρα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Γενικότερα, μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες χειρονομίες «κατά» παρά «υπέρ» για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι να διαπιστωθεί η κατάσταση στο μέτωπο. Τον Μάρτιο, το LDNR ανακοίνωσε ότι υπήρχαν σχέδια να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία. Αλλά είπαν ότι αν συμβεί αυτό, θα συμβεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι πριν από τις 9 Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα είναι απίθανο να είναι σε θέση να επιτύχουν τουλάχιστον ορισμένους από τους κύριους δηλωμένους στόχους. Για παράδειγμα, είναι απίθανο να καταφέρουν να καταλάβουν το Ντονμπάς.
Γενικότερα, οι αποφάσεις του Πούτιν για επιστράτευση, κήρυξη πολέμου και άλλα πιθανά «απότομα» βήματα σχετίζονται άμεσα με τα πραγματικά του σχέδια. Εάν θέλει να περιοριστεί στην καθιέρωση ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια των περιοχών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ και στη συνέχεια να ανακοινώσει το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» και να καλέσει την Ουκρανία να επισημοποιήσει τη νέα κατάσταση με μια ειρηνευτική συμφωνία, αυτό είναι ένα σενάριο.
Αν τα σχέδιά του είναι ευρύτερα και πιο μακροπρόθεσμα, τότε, θεωρητικά, όλα είναι πιθανά.