Ο Στρατηγός του Σώματος Στρατού Pietro Serino , Αρχηγός του Ιταλικού Επιτελείου Στρατού από τον Φεβρουάριο του 2021, μιλά σε μια συνέντευξη στην Corriere della Sera για τη σημασία της τεχνολογίας και των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια των πολέμων. Και εξηγεί, ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες ακριβώς σε αυτό το μέτωπο: «Πιστεύω ότι μια από τις πιο σχετικές σκέψεις αφορά ακριβώς τους νέους κυβερνοχώρους και διαστημικούς τομείς, που ίσως δεν είναι καθοριστικοί, αλλά σίγουρα έχουν καθοριστικό ρόλο: αν δεν είναι σε θέση για να εκμεταλλευτούν την πρόσβαση στην τεχνολογία του κυβερνοχώρου και την κυριαρχία του διαστήματος, οι σύγχρονοι στρατοί μπορούν να βρεθούν σε μεγάλες δυσκολίες», ανέφερε.
Για τον Serino συζητάμε εδώ και εβδομάδες για τη δύναμη των δυνάμεων, των δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί, αλλά λίγα είναι γνωστά για την αριθμητική οντότητα και τη φύση των αντιπάλων στο πεδίο.
Φυσικά, το πεδίο πρέπει να επανδρωθεί, το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει θεμελιώδες τόσο για την υπεράσπιση μιας γης όσο και για την κατάκτηση και διατήρηση της, αλλά τα στρατεύματα χωρίς την κυριαρχία των τεχνολογικών μέσων τελικά υποκύπτουν, είναι κλασικός κανόνας, από την εποχή των “ρωμαϊκών πολέμων ".
Και αυτό το κενό των Ρώσων, καταλήγει ο στρατηγός μπορεί να κάνει τη διαφορά: «Φαίνεται να παρατηρώ ότι αυτή τη στιγμή η χρήση δορυφορικών συστημάτων και η χρήση drones, δεν εξισορροπείται από τους δύο διεκδικητές, οι τεθωρακισμένες δυνάμεις προστατεύονται με αεροπλάνα και ελικόπτερα που σήμερα αδυνατούν να επιβιώσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης, κυριαρχούν επίσης οι πύραυλοι ώμου, τόσο αντιαεροπορικά όσο και αντιαρματικά. Η αεροπορική κάλυψη σήμερα είναι πολύ επικίνδυνη και ως εκ τούτου δεν είναι αποτελεσματική, και εξακολουθούμε να βλέπουμε μια χρήση σχηματισμών επίθεσης σε κλασικό τρόπο, αυτόν που γνωρίζαμε στη δεκαετία του '90, αναφέρομαι στον πόλεμο του Κόλπου», αναφέρει.
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ενδέχεται να υποφέρουν από λογισμικό ρωσικής κατασκευής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάρτηση της Αμυντικής Πληροφορίας του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο Facebook , οι αμυντικές εταιρείες της Ρωσίας προειδοποιήθηκαν για τους κινδύνους από τη χρήση προγραμμάτων προστασίας από ιούς που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, κυρίως από την Kaspersky Lab (Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security, Kaspersky Total Security και άλλα).
Γεγονός είναι ότι, «ξένοι χάκερ» χρησιμοποιούν τρωτά σημεία στο ρωσικό λογισμικό κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη δομή του κυβερνοχώρου της Ρωσίας. «Η χρήση αυτών των προγραμμάτων οδηγεί σε υποκλοπή ελέγχου υπολογιστή, διαρροή πληροφοριών, δυνατότητα εγκατάστασης και εκτέλεσης κώδικα λογισμικού τρίτων, κ.λπ.», η Defense Intelligence της Ουκρανίας αναφέρει μια επιστολή, που ετοιμάστηκε στη Ρωσία για να ενημερώσει «οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής και διαστημικής βιομηχανίας».
Έτσι, ένας από τους κινδύνους για τις ρωσικές αμυντικές εταιρείες οφείλεται στις κυρώσεις και στην πολιτική της Ρωσίας, για «υποκατάσταση εισαγωγών» ενώ εμποδίζοντας τον εχθρό να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία των ρωσικών προγραμμάτων, συνιστάται, μεταξύ άλλων, η «αναβάθμιση λογισμικού».