"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν το νομοσχέδιο «On Lend-Lease για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ουκρανία 2022", το οποίο προβλέπει την παροχή όπλων στην Ουκρανία με ταχείες διαδικασίες", αναφέρι στην εισαγωγή άρθρου του Ουκρανικό έγκριτο ΜΜΕ, του οποίου η συνέχεια ακολουθεί.
"Τι σημαίνει αυτό έγγραφο και πώς θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.Τι σημαίνει ο νόμος δανεισμού-μίσθωσης;
Στις αρχές Απριλίου, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο Lend-Lease του 2022 για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ουκρανία, το οποίο χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου. Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, το αμερικανικό κοινοβούλιο υποστήριξε αυτήν την πράξη.
Τώρα εναπόκειται στην υπογραφή του Μπάιντεν, η οποία, αναμφίβολα, θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Προβλέπει την παροχή όπλων στην Ουκρανία με ταχείες διαδικασίες.
Ποιά θα είναι η στρατιωτική βοήθεια που σχεδιάζουν να παρέχουν οι Αμερικανοί την Ουκρανία;
Οι όγκοι και οι ποσότητες των παραδόσεων αναμένεται να αυξηθούν απότομα στο εγγύς μέλλον. Γεγονός είναι ότι από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το Κογκρέσο για όπλα, ο Λευκός Οίκος ξόδεψε σχεδόν τα πάντα - μόνο 250 εκατομμύρια δολάρια έμειναν.
Τώρα ο Μπάιντεν θέλει το Κογκρέσο να του διαθέσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια ταυτόχρονα για ανάγκες που σχετίζονται με την Ουκρανία. Σχεδόν όλα αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και των στενότερων συμμάχων τους. Περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν απευθείας στον οπλισμό του Κιέβου.
Τις τελευταίες ημέρες, πολλές δημοσιεύσεις έχουν εμφανιστεί στις σελίδες του αμερικανικού Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν τα οπλοστάσια του στρατού τους για χάρη της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις για την αναπλήρωση των προμηθειών.
Έτσι, αναφέρθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο των αμερικανικών αποθεμάτων της Stingers, καθώς και των περισσότερων Javelins, μεταβιβάστηκαν στους Ουκρανούς. Και τα δύο όπλα κατασκευάζονται από τη Raytheon, της οποίας ο διευθυντής Γκρεγκ Χέις είπε πρόσφατα ότι «ο ανεφοδιασμός θα απαιτήσει μεγαλύτερη δέσμευση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Εάν το Κογκρέσο διαθέσει 33 δισεκατομμύρια στον Μπάιντεν «για την Ουκρανία», αυτά τα κεφάλαια πιθανότατα θα φορτώσουν τις αμερικανικές αμυντικές εγκαταστάσεις με παραγγελίες.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι η παραγωγή όπλων δεν είναι μια πολύ γρήγορη διαδικασία και η εκτέλεση των παραγγελιών μπορεί να διαρκέσει μήνες. Αλλά μπορεί να υπάρχουν ήδη διαφορετικές λύσεις ως επιλογή, όπου η αμερικανική αμυντική βιομηχανία θα εργαστεί για να προμηθεύσει το Πεντάγωνο και τους συμμάχους του με νέα όπλα και τα αποθέματα θα σταλούν στην Ουκρανία , οπότε σε αυτή την περίπτωση, όλα θα είναι πολύ πιο γρήγορα).
Ήδη εφαρμόζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μεταφέρουν τα σοβιετικά αποθέματά τους στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν δυτικά όπλα.
Όσο για το εύρος των προμηθειών, είναι ακόμα μόνο στο στάδιο της συζήτησης. Σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου προσκλήθηκε και η Ουκρανία, ο υπουργός Oleksiy Reznikov ζήτησε:
Συστήματα αεράμυνας και drones,πυροβολικό,MLRS και τανκς, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, μαχητικά αεροσκάφη και
αντιπλοϊκούς πυραύλους
Οι ίδιες οι ΗΠΑ επεκτείνουν προσεκτικά τους τύπους των παρεχόμενων συστημάτων. Τώρα η κύρια έμφαση δίνεται στο πυροβολικό, καθώς αυτό απαιτείται από τις ιδιαιτερότητες των εχθροπραξιών στο Donbass.
Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε για αεροσκάφη ούτε για τανκς. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συζητούν, τουλάχιστον ανοιχτά, την προμήθεια αυτών των τύπων όπλων δυτικής κατασκευής.
Όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκαφη, ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί να μεταφέρει σοβιετικά αεροσκάφη στην Ουκρανία ,αν και η Πολωνία το πρόσφερε αυτό.
Δεν υπάρχουν επίσης μαζικές παραδόσεις σύγχρονων δυτικών συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι μόνο ένα σοβιετικής κατασκευής σύστημα S-300, μεταφέρθηκε στην Ουκρανία από τη Σλοβακία.
Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις της Ουκρανίας για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών δεν έχουν ακουστεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες στα ΜΜΕ Με το τι συνδέεται
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ορισμένα συστήματα αεράμυνας, πέραν των δηλωθέντων, παραδίδονται στην Ουκρανία.
Οι Βρετανοί υπόσχονται επίσης να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους , συμπεριλαμβανομένων κατά πλοίων. Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο και για μεταφορά τακτικών πυραύλων με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα στην Ουκρανία.
Πώς το lend-lease θα αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο;
Στη Δύση, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Η προχθεσινή έκδοση Guardian ανέφερε ότι ο όγκος των εισαγόμενων όπλων θα φτάσει στην Ουκρανία τον Μάιο , γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για τις επιχιερήσεις στο μέτωπο.
Ωστόσο, η εφημερίδα δεν θεωρεί αυτό το σημείο προκαθορισμένο και προτείνει να σκεφτούμε εκ των προτέρων τι θα κάνουμε εάν οι στρατιωτικές προμήθειες δεν βοηθήσουν τελικά την Ουκρανία.
Μετά την ψήφιση του νόμου, οι New York Times ανέφεραν ότι αυτός θέτει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι διευκρινίζουν ότι ακόμη και χωρίς αυτόν τον νόμο, η προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αυξήθηκε. Και το lend-lease σε αυτή την περίπτωση απλώς ξεφορτώνει αυτή τη διαδικασία γραφειοκρατικά, μεταφέροντας τις αποφάσεις αποκλειστικά στον Μπάιντεν.
Δηλαδή, το συμπέρασμα είναι το εξής:
Όπλα θα είχαν παραδοθεί ούτως ή άλλως στην Ουκρανία στους όγκους που θα καθορίσει ο Λευκός Οίκος ,εντός των ποσών που θα διαθέσει το Κογκρέσο. Αλλά με το lend-lease, ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πιο εύκολα μοντέλα προμήθειας, προσθέτοντας κάτι πιο απαραίτητο σε αυτά και διαγράφοντας άσχετα. Έτσι αυτό πιο γρήγορα από τη συνηθισμένη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να λειτουργεί εντός του προϋπολογισμού που διατίθεται για αυτό.
Τώρα ο Λευκός Οίκος, όπως ήδη αναφέρθηκε, έχει ζητήσει 33 δισεκατομμύρια από το Κογκρέσο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Περίπου το μισό από αυτό το ποσό αναμένεται να χρηματοδοτήσει νέα στρατιωτική βοήθεια στη χώρα», γράφουν οι New York Times. Δηλαδή θα δαπανηθεί υπό Lend-Lease.
Το Reuters γράφει επίσης ότι ο νόμος θα επιτρέψει στις αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες να «ανεφοδιάζουν γρήγορα τις χώρες εταίρους χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από γραφειοκρατικά εμπόδια».
Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που προηγουμένως δεν ήθελαν να δώσουν στην Ουκρανία μέρος του οπλοστασίου τους θα μπορούν τώρα να το κάνουν και να λαμβάνουν νέα όπλα από τους Αμερικανούς. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία παράδοσης αποθεμάτων όπλων απευθείας στην Ουκρανία, στο μέτωπο.
Δηλαδή, το βασικό συμπέρασμα από δυτικά δημοσιεύματα είναι ότι τα όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία μπορούν να έρθουν πιο γρήγορα. Γενικά όμως δεν μιλάμε για στιγμιαίες παραδόσεις, αλλά για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Στην Ουκρανία, αυτό ερμηνεύεται με μια πιο ξεκάθαρη μορφή. "Ο νόμος Lend-Lease μας επιτρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά την προμήθεια όπλων, μεταφορικών μέσων, τροφίμων και βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εμάς. Και όλα αυτά θα μας επιτρέψουν να διώξουμε τον ρωσικό στρατό από τα εδάφη μας", είπε ο Andriy Yermak, επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου
Το θέμα ότι τώρα, μετά την έναρξη των προμηθειών όπλων μεγάλης κλίμακας, η Ουκρανία θα είναι σε θέση όχι μόνο να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση, αλλά και να επιστρέψει την Κριμαία και το Ντονμπάς, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο στα κοινωνικά δίκτυα.
Έτσι, για παράδειγμα, σκέφτεται ο αρχισυντάκτης του «Censor» Γιούρι Μπουτούσοφ, λέγοντας ότι μετά την ψήφιση του νόμου για το Lend-Lease «οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας».
«Αυτό σημαίνει την προμήθεια σύγχρονων αμερικανικών αρμάτων μάχης, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, μαχητικών, ραντάρ, επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων, πυροβολικού, αντιπλοϊκών πυραυλικών συστημάτων, γενικά, ολόκληρης της γραμμής, που θα εξασφαλίσει την πλήρη υπεροχή της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας σε συμβατικά όπλα», είπε ο Μπουτούσοφ. .
Σημειώστε ότι η Lend-Lease καταργεί τους περιορισμούς στην προμήθεια διαφόρων τύπων όπλων. Ωστόσο, εναπόκειται στον Λευκό Οίκο να αποφασίσει ποια όπλα θα στείλει,ο οποίος έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να μεταφέρει στην Ουκρανία τύπους όπλων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.
Αυτό αφορά κυρίως την αεροπορία, τα δυτικά άρματα μάχης και τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Το γεγονός ότι δεν μεταβιβάστηκαν στο παρελθόν εξηγήθηκε όχι από την έλλειψη Lend-Lease, αλλά από την μη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι προμήθειες δεν θα υπάρξουν στο μέλλον. Στην αρχή του πολέμου κανείς δεν μιλούσε ούτε για οβίδες. Αλλά καθώς ο πόλεμος αργούσε και οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου εντάθηκαν, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι το Lend-Lease θα είναι μια τεράστια βοήθεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ειδικά αν οι δυτικές προμήθειες περιλαμβάνουν δυτικά σύγχρονα βαρέα όπλα και πυραύλους, όπως για παράδειγμα, άρματα μάχης Leopard (Γερμανία) ή «Abrams» (ΗΠΑ).
Το Κίεβο μπορεί επίσης να λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Τα ΜΜΕ γράφουν ότι οι Αμερικανοί θα προμηθεύσουν το πυραυλικό σύστημα M142 HIMARS που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να χτυπήσει στο βάθος των ρωσικών στρατευμάτων,συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μιλήσαμε επίσης για οβίδες διαφόρων τύπων διαμετρήματος ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία. Μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς πολλοί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τις αντίστοιχες Ρωσικές.
Όλα αυτά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την Ουκρανία στο μέτωπο. Ο Αρέστοβιτς προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όταν θα παραδοθεί επαρκής αριθμός όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και θα πάνε στο μέτωπο.
Στη Ρωσία, οι παραδόσεις συζητούνται με δύο τρόπους. Οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «τρύπα χρέους» για «τα κέρδη του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».
"Το Lend-lease θα αυξήσει τα κέρδη των αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών πολλές φορές. Αυτό είναι ένα δάνειο εμπορευμάτων, και όχι φθηνό
Για όλα τα πυρομαχικά, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές μελλοντικές γενιές Ουκρανών πολιτών θα πληρώσουν. Ο Zelensky οδηγεί τη χώρα του σε μια "τρύπα χρέους", έγραψε ο Βολοντίν στο κανάλι τηλεγράφημά του.
Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι όλα αυτά είναι προάγγελος της επερχόμενης ήττας των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Nevzorov συμβουλεύει να αποσυρθεί γρήγορα ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία , λαμβάνοντας υπόψιν το Lend-Lease.
Το θέμα συζητείται επίσης ενεργά στα ρωσικά στρατιωτικά κανάλια , αφού αναγνωρίζουν ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κατάσταση για τα ρωσικά στρατεύματα.
Το θέμα της καταστροφής των γεφυρών κατά μήκος του Δνείπερου τίθεται ξανά επί τάπητος από την Ρωσία, προκειμένου να καθυστερήσουν τα όπλα στο δρόμο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Σσυμβουλεύουν επίσης τα ρωσικά στρατεύματα να επιταχύνουν την επίθεση για να πετύχουν απτά αποτελέσματα, μέχρι να φτάσουν τα όπλα της Δύσης στο μέτωπο.
Γενικά, βέβαια, είναι προφανές ότι η μαζική προμήθεια δυτικών όπλων θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό, αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο αυτή η ενίσχυση θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου.
Αρκετοί πιθανοί περιορισμοί είναι ήδη ορατοί.
1. Αν θυμηθούμε τη σοβιετική εμπειρία, τότε το μεγαλύτερο μέρος του κρίσιμου στρατιωτικού εξοπλισμού όπως τανκς, αεροσκάφη, όπλα, φορητά όπλα που η ΕΣΣΔ παρήγαγε συνεχώς, είχε τη δυνατότητα γρήγορης επισκευής σε περίπτωση βλάβης του, που σημαίνει ότι ο εξοπλισμός που έχει υποστεί βλάβη στη μάχη στην Ουκρανία, ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία πιο γρήγορα, ενώ και νέος να παραχθεί εξίσου γρήγορα.
Προφανώς, η τρέχουσα μίσθωση δανείου για την Ουκρανία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο , αφού οι παραγωγικές δυνάμεις του Κιέβου είναι περιορισμένες , γεγονός που αποτελεί επίσης ένα προβληματικό ζήτημα με τη δυνατότητα επισκευών ,η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, εάν παραδοθούν δυτικού τύπου στην Ουκρανία.
2. Η επιμελητεία των προμηθειών όπλων στο Ντονμπάς από τη Δύση και την Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη από ότι από τη Ρωσία. Η Ρωσική Ομοσπονδία παραδίδει το φορτίο της στις ζώνες μάχης από πιο κοντινή απόσταση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσης. Ο θαλάσσιος δρόμος για τους δυτικούς συμμάχους έκλεισε και η ξηρά δέχεται επίθεση.
3. Το μεγάλο ερώτημα είναι η σταθερότητα της προμήθειας πυρομαχικών σε δυτικά μοντέλα εξοπλισμού και ο όγκος τους.
Αλλά αυτά δεν είναι ζητήματα του ίδιου του Lend-Lease, αλλά του πώς θα οργανωθούν γενικά οι προμήθειες όπλων της Δύσης.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά ακόμη και πριν έρθουν τα νέα όπλα, αυτό έχει ήδη άμεση επίδραση και πολιτική επιρροή στην εξέλιξη των γεγονότων, αυξάνοντας την πεποίθηση στην Ουκρανία ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης. Και αυτό, πέρα από πολλούς άλλους παράγοντες, επηρεάζει και τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία αυτή τη στιγμή κινείται εξαιρετικά αργά.
Και οι δύο εμπόλεμες χώρες επιχειρούν ολοένα και περισσότερο στο να μετατρέψουν την κατάσταση στο μέτωπο υπέρ τους.
Πόσο δικαιολογημένες είναι οι ελπίδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας για μια «αποφασιστική νίκη» ή ότι όλα θα καταλήξουν σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς χωρίς να έχει σαφές πλεονέκτημα κάποιο από τα μέρη, θα το δούμε τους επόμενους μήνες."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τους Ουκρανούς, αφού θα μειώσει το χρόνο παράδοσης οπλικών συστημάτων τα οποία αναγκαιούν για την αποτελεσματική διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ρωσίας
Το πόσο αυτά θα επηρεάσουν την εξέλιξη του πολέμου, αυτό μένει να το δούμε, αφού εκτός από το πεδίο μάχης, θα εξαρτηθεί και από άλλες σημαντικότατες παραμέτρους
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
-Πότε και αν θα καταστρέψει ο Πούτιν τις γέφυρες του Δνείπερου , προκειμένου να ανακόψει τον ανεφοδιασμό των Ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς με δυτικά όπλα και εφεδρικές Ουκρανικές δυνάμεις;
-Θα εντατικοποιήσει η Ρωσική αεροπορία τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία με σκοπό την καταστροφή του σιδηροδρομικου δικτύου της χώρας;
-Θα κάνει ο Πούτιν χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης σε περίπτωση που βαλτώσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς;
-Και τέλος,θα επιχειρήσει ο Ρώσος Πρόεδρος να διακόψει τον πακτωλό στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ- λοιπών χωρών της Δύσης, στέλνοντας πυρηνικό τελεσίγραφο σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, οδηγώντας τον πλανήτη σε μια νέα κρίση όπως στην Κούβα περίπου 60 χρόνια νωρίτερα;
Οψόμεθα