Καθώς οι δυτικές χώρες έχουν αναλάβει μαζικές μεταφορές όπλων στην Ουκρανία, για να την υποστηρίξουν στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, επικριτές όπως η Sara Sirota του The Intercept εξέφρασαν ανησυχία ότι αυτά τα όπλα, θα μπορούσαν να καταλήξουν στο τάγμα Azov, το οποίο ενσωματώθηκε στην Εθνική Δύναμη της Ουκρανίας το 2014.
Μάλιστα έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην μεταφορά των αντιαρματικών και τεθωρακισμένων όπλων όπως το Javelin , το NLAW και το MATADOR. Σε μια ενημέρωση , η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι «τα συστήματα αντι-τεθωρακισμένων και αεράμυνας, αμύνονται αποτελεσματικά για την χώρα».
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας απαριθμούσε 2.650 MATADOR προς αγορά από την Ουκρανία, ανέφερε η Süddeutsche Zeitung τον Μάρτιο. Η Euromaidan Press ανέφερε ότι είχαν αγοραστεί για 25 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με άλλα 2450 που θα παραχθούν.
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι, αυτά τα όπλα που αναπτύχθηκαν από το Ισραήλ βρίσκονται τώρα στα χέρια του Ουκρανικού στρατού.
Ανησυχίες για τα Ισραηλινά όπλα και την Ουκρανία
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ανησυχίες για τα ισραηλινά όπλα και την Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, το Interfax Ukraine ανέφερε ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είπε στα κράτη της Βαλτικής ότι, δεν θα ικανοποιούσε αιτήματα για μεταφορά όπλων ισραηλινής κατασκευής από τρίτους στην Ουκρανία.
Το 2018, η Haaretz ανέφερε ότι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης απαιτώντας τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας ότι, θα κατέληγαν στα χέρια των μαχητών του Αζόφ. Η Haaretz δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει έναν Tavor της Ισραηλινής Βιομηχανίας Όπλων, να κρατείται από έναν στρατιώτη του τάγματος Azov.
Τι είναι το MATADOR
Το MATADOR, γνωστό στις ευρωπαϊκές αγορές και ως RGW 90, είναι ένας μη κατευθυνόμενος εκτοξευτής αντι-θωρακισμένων πυραύλων μικρής εμβέλειας, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία RAFAEL Advanced Defense Systems, τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης και την Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας και την γερμανική αμυντική εταιρεία Dynamit Nobel.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης, η πλατφόρμα MATADOR αναπτύχθηκε για τους περιορισμένους χώρους αστικών πολεμικών περιβαλλόντων και είναι ικανή να διεισδύσει στην πανοπλία των περισσότερων APC και ελαφρών αρμάτων μάχης.
Το όπλο έχει μια κεφαλή «διπλής ικανότητας» πέρα από τα κανονικά αντιαρματικά όπλα, μια λειτουργία καθυστέρησης δράσης που έχει σχεδιαστεί για να χτυπά τοίχους και να δημιουργεί είσοδο στα κτίρια. Όταν μάχεστε σε αστικά περιβάλλοντα, η ικανότητα αποφυγής εισόδου σε πόρτες και παράθυρα μπορεί να σημαίνει αποφυγή ενέδρων ή παγίδων.
Το όπλο είναι «από τα ελαφρύτερα στην κατηγορία του», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης και εξαιρετικά ευέλικτο. Σύμφωνα με το Dynamit Nobel Defense, το MATADOR είναι ικανό να εκτοξεύει πυρομαχικά καπνού και λάμψης εκτός από λειτουργίες κατά της θωράκισης, οχημάτων και τανκ. Έχει μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια 500 μέτρων, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης.
Το MATADOR χρησιμοποιείται από πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, όπου έχει δει αποτελεσματική και ενεργή υπηρεσία. Μεταξύ ορισμένων στρατιωτών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, το όπλο είναι γνωστό ότι είναι τόσο ακριβό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Η λειτουργία ανοίγματος του τοίχου, το έχει κάνει πολύτιμο από τους στρατιώτες των IDF, οι οποίοι έχουν πολεμήσει σε βαριά δομημένα περιβάλλοντα όπως η Γάζα.