Οι ΗΠΑ πρόκειται να αναπτύξουν τα πυρηνικά τους όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς στο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023, η Βρετανία προστέθηκε σε μια λίστα χωρών όπου η Ουάσιγκτον επενδύει σε υποδομές για αποθήκευση «ειδικών όπλων».
Αυτό αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος έγγραφα από τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023.
Το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια λίστα χωρών μαζί με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία - όλες χώρες που οι ΗΠΑ αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα.
Ο Hans Christensen, Διευθυντής του Έργου Πυρηνικής Πληροφόρησης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε αυτό το κονδύλι του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βρετανική εγκατάσταση, η οποία αναβαθμίζεται για αμερικανικά όπλα, είναι η αμερικανική αεροπορική βάση Lakenheath, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λονδίνου.
Οι ΗΠΑ απέσυραν τα πυρομαχικά τους B61 από το Lakenheath το 2008, σηματοδοτώντας το τέλος μισού και πλέον αιώνα του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη στιγμή της απόσυρσης, οι βόμβες βαρύτητας θεωρούνταν ξεπερασμένες, ενώ μεγάλες ελπίδες είχαν επίσης εναχθεί στον αφοπλισμό των πυρηνικών δυνάμεων.
Τώρα, ως μέρος του σχεδίου συγκέντρωσης όπλων των ΗΠΑ, η βόμβα υδρογόνου B61 έλαβε νέα πνοή και ένα νέο σύστημα στόχευσης, που έγινε η παραλλαγή B61-12, που αναμένεται να γίνει μαζική παραγωγή τον Μάιο.
Το αίτημα για τον προϋπολογισμό του 2023 αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ «ολοκληρώνει ένα 13ετές πρόγραμμα επενδύσεων υποδομής ύψους 384 εκατομμυρίων δολαρίων σε αποθήκες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των μέτρων ασφαλείας, των συστημάτων επικοινωνιών και των εγκαταστάσεων».
Στη δεκαετία του 1990, η Βάση Lakenheath είχε 33 υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που περιείχαν 110 βόμβες B61. Ο Christensen πιστεύει ότι οι αποθηκευτικοί χώροι θα αναβαθμιστούν για να φιλοξενήσουν νέες βόμβες B61-12 εάν χρειαστεί.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν φρόντισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πυρηνική κλιμάκωση ως απάντηση στην ανακοίνωση του Πούτιν ότι θα έθετε τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε συναγερμό ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν τις προγραμματισμένες δοκιμές των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τους.
Για το λόγο αυτό, ο Κρίστενσεν αμφιβάλλει ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Όταν παραδοθούν οι νέες βόμβες B61-12, θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα μοντέλα που ήδη υπάρχουν.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τον εκσυγχρονισμό, ο οποίος συζητείται στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Ένας Βρετανός αξιωματούχος είπε: «Δεν θα αναφέρουμε τίποτα για αυτό, καθώς αφορά την αποθήκευση πυρηνικών όπλων».
Εν τω μεταξύ, τα νέα έρχονται τέσσερις μήνες μετά την άφιξη στο Lakenheath της Αμερικής το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος νέας γενιάς με πυρηνική ικανότητα, το F-35A Lightning II.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελέγχου Όπλων Ντάριλ Κίμπολ δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός των βρετανικών αποθηκών σηματοδοτεί «το πρώτο σημάδι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη και πιθανώς εντεινόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία του Πούτιν».
«Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει κάποια σαφήνεια σχετικά με τη στρατιωτική αναγκαιότητα και τον σκοπό μιας πιθανής επιστροφής πυρηνικών όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο Κίμπολ.
Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα πυρηνικών επιθέσεων.