Ένοπλες Συρράξεις

Η Κίνα επιταχύνει τις εργασίες για 1000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Η αντίδραση του Πούτιν για το Ουκρανικό μέτωπο γίνεται νευρική και επικίνδυνη, καθώς επανέφερε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εφόσον, απειληθεί η ασφάλεια της Ρωσίας. Αυτή η δήλωση όμως ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου», καθώς  εγκυμονεί κινδύνους για  μια τρελή κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού άλλων χωρών, που ενδεχομένως αισθανθούν ανασφαλείς έναντι τρίτων χωρών.

Ήδη το πρώτο δείγμα το έχουμε, καθώς η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξη περισσότερων από 100 σιλό πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ειδικά στις ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση της κινεζικής ηγεσίας έχει σκοπό να αποθαρρύνει τον αμερικανικό στρατό, από το να εμπλακεί σε μια μελλοντική αντιπαράθεση στην Ταϊβάν, ανέφερε η Wall Street Journal. 

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση και τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, είναι κάπου στις «εκατοντάδες», σημαντικά λιγότερο από τα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Ρωσίας με περίπου 4.000 κεφαλές. Ωστόσο, η Κίνα αναμένεται να έχει 1.000 κεφαλές μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανέφερε μία έκθεση.

Η αποκάλυψη έρχεται αφότου το Πεντάγωνο δήλωσε πέρυσι ότι, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, σκοπεύει να «εκσυγχρονίσει, διαφοροποιήσει και επεκτείνει» το πυρηνικό του οπλοστάσιο. 

Οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι, τα πυρηνικά τους όπλα είναι πολύ «ξεπερασμένα» για να είναι «αποτελεσματικά αποτρεπτικά» έναντι μιας αμερικανικής επίθεσης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Πηγή που γνωρίζει τα σχέδια είπε ότι «οι ανεπαρκείς πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας θα μπορούσαν, μόνο να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πίεση των ΗΠΑ στη χώρα». 

Προσωρινά καλύμματα σιλό πυραύλων 

Με βάση δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Ιανουάριο, οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η πιο ευαίσθητη εργασία στα κινεζικά σιλό έχει ολοκληρωθεί. 

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι, τα τελευταία 45 από τα προσωρινά καλύμματα που τοποθετήθηκαν πάνω από ύποπτα σιλό πυραύλων κοντά στο Yumen, μια αγροτική περιοχή στη βόρεια επαρχία Gansu της Κίνας, αφαιρέθηκαν, υποδεικνύοντας ότι η πιο ευαίσθητη εργασία σε όλα τα σιλό έχει ολοκληρωθεί. 

Εν τω μεταξύ, δύο μικρότερα πεδία σιλό στη δυτική Κίνα φαίνεται να βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Matt Korda, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη με το Nuclear Information Project, στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων στην Ουάσιγκτον. 

Τα σιλό σε καθεμία από τις τοποθεσίες υποτίθεται ότι, μπορούν να φιλοξενήσουν τον DF-41, έναν νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ικανό να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Ο πύραυλος τέθηκε σε υπηρεσία το 2020.

Τα καταφύγια δεν είναι κάτι νέο στην κατασκευή κινεζικών πυραύλων. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένες αναφορές από το Εθνικό Κέντρο Φωτογραφικής Ερμηνείας των ΗΠΑ, η Κίνα χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό «μεγάλων ορθογώνιων καλυμμάτων», «δικτύων παραλλαγής» και άλλων μορφών καταφυγίων για να κρύψει τα σιλό της από τα στοιχεία και τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους παραπάνω, τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Το αναφερόμενο έργο κατασκευής σιλό θα μπορούσε να προσφέρει στην Κίνα, έναν ακόμη τρόπο για να κρύψει τα πιο θανατηφόρα όπλα της. Πέρυσι, η Washington Post, ανέφερε ότι τα εργοτάξια απλώνονται σε δύο μεγάλες εκτάσεις της λεκάνης της ερήμου στα δυτικά και νοτιοδυτικά του Yumen, μιας πόλης 170.000 ατόμων στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού της Κίνας.

Ανάπτυξη Προηγμένου Στρατιωτικού Εξοπλισμού

Οι ειδικοί στον τομέα της άμυνας πιστεύουν ότι, η Κίνα εστιάζει περισσότερο στις δυνατότητές της να ανταποκρίνεται σε πυρηνικές επιθέσεις. Το Πεκίνο αναπτύσσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που μπορεί να αναχαιτίσει τους εισερχόμενους πυραύλους με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Η χώρα εκτόξευσε επίσης έναν δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2021 που λέγεται ότι, είναι το πρώτο σχέδιο για ένα διαστημικό σύστημα ανίχνευσης πυραύλων. Επιπλέον, η Κίνα υποστηρίζεται ότι αναπτύσσει εξελιγμένα όπλα ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες, όπως υπερηχητικούς πυραύλους, έναντι των οποίων οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ έχουν «αποδεδειγμένη άμυνα».

Αυτές οι εξελίξεις και τα εξελιγμένα όπλα θα μπορούσαν επίσης, να δώσουν στην Κίνα περισσότερες πιθανότητες να αντεπιτεθεί εάν χτυπηθεί πρώτη σε πυρηνική επίθεση. 

«Όλες αυτές οι δυνατότητες συνεργάζονται για να πουν στις ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει κόσμος στον οποίο μπορείτε να εμπλακείτε, σε ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα κατά της Κίνας και να μην περιμένετε πυρηνικά αντίποινα πίσω στις πόλεις σας, ακόμη και με τις πυραυλικές σας άμυνες, ακόμη και με τη μεγάλη σας ικανότητες αντίθετης δύναμης», είπε στο Journal η Caitlin Talmadge, αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. 

Ο παράγοντας των ΗΠΑ πίσω από την κίνηση της Κίνας

Σύμφωνα με το eurasiantimes, οι Κινέζοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κομμουνιστική διακυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζοντας τις πιο επιθετικές προσεγγίσεις των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν κατά της Κίνας. 

Επιπλέον, οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας εξακολουθούν να υποβαθμίζονται στα μάτια του κοινού, παρά την τελευταία προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης.

«Σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων ότι, η Κίνα επεκτείνει δραματικά τις πυρηνικές της ικανότητες, πρώτα, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι αναληθές», είπε στο έθνος νωρίτερα αυτό το έτος ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Αντίθετα, υποστήριξε ότι, η χώρα ήθελε απλώς τα ελάχιστα πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα για να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και άμυνα. Η Κίνα στοχεύει να διασφαλίσει ότι η πυρηνική της αποτροπή, ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για την εθνική άμυνα, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, έχουν ζητήσει με συνέπεια συνομιλίες με το Πεκίνο για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προσπαθήσει να εμπλέξει την Κίνα στον έλεγχο των όπλων, δηλώνοντας ότι ήταν «έτοιμο και πρόθυμο» να το πράξει και ότι είχε ενημερώσει Κινέζους αξιωματούχους για τις προθέσεις της.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, θέλει να «προχωρήσει συζητήσεις για τη στρατηγική σταθερότητα» με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.  

Το κύριο σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών είναι η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ότι είναι μέρος της επικράτειάς της. Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις προμήθειες όπλων στο νησιωτικό έθνος. Αυτές οι εξελίξεις έχουν θεωρηθεί ως απειλή από το Πεκίνο, το οποίο την αποκαλεί «μεγάλη παρέμβαση της Ουάσιγκτον στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ