Ένοπλες Συρράξεις

Τι γίνεται με τα τουρκικά ελικόπτερα; Αρνείται το Πακιστάν ότι είναι ο επόμενος “πελάτης”

Η Πολεμική Αεροπορία των Φιλιππίνων (PAF), ανακοίνωσε την άφιξη της πρώτης παρτίδας ελικοπτέρων T-129 ATAK τουρκικής κατασκευής στις 9 Μαρτίου.

 Η Τουρκική turkiyegazetesi, θέλοντας να προβάλει το έργο οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού της Άγκυρας ανέφερε : «Τα εξαγωγικά βήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο, στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία. Η διαδικασία, που ξεκίνησε με το Bayraktar συγκεκριμένα, συνεχίζεται με το ελικόπτερο ATAK. Αναφέρεται ότι το Πακιστάν θα είναι η επόμενη χώρα στις εξαγωγές ATAK, μετά την πρώτη παράδοση στο εξωτερικό στις Φιλιππίνες τις προηγούμενες ημέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι όμως έτσι;

Οι Φιλιππίνες έχουν υποβάλει παραγγελία αγοράς περίπου 280 εκατομμυρίων δολαρίων, για συνολικά έξι ελικόπτερα που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από την Turkish Aerospace Industries (TAI).

Το T-129 ATAK είναι ένα παράγωγο του ιταλικού σχεδιασμού AgustaWestland A129 Mangusta, εξοπλισμένο με τουρκικά αεροηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Είναι ένα διθέσιο (tandem), δικινητήριο ελικόπτερο επόμενης γενιάς σχεδιασμένο για επιθετικές και αναγνωριστικές αποστολές, σε ζεστά και υψηλά περιβάλλοντα και σκληρή «γεωγραφία» τόσο σε συνθήκες ημέρας όσο και σε συνθήκες νύχτας.

https://twitter.com/dndphl/status/1470581630247260160?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1470581630247260160%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fpakistan-iron-brother-turkey-t-129-atak-helicopters-philippines%2F

Η σουίτα Ηλεκτρονικού Πολέμου και Αντίμετρων (ECM) στο ελικόπτερο, διαθέτει σύστημα προειδοποίησης ραντάρ (RIAS), σύστημα μίκτη συχνότητας ραντάρ (RFKS) και σύστημα λήψης λέιζερ (LIAS) εκτός από το σύστημα προειδοποίησης (FIS), το σύστημα πυροδότησης αντίμετρων (KTAS), IR (Υπέρυθρες) και Σύστημα Αντιμέτρων.

Το επιθετικό ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με περιστροφικό πυροβόλο τριών καννών 20 mm, σε ρινικό πυργίσκο χωρητικότητας 500 πυρομαχικών. Διαθέτει ως 76 μη κατευθυνόμενους πυραύλους 70 mm για στενή αεροπορική υποστήριξη, 8 αντιαρματικούς πυραύλους UMTAS, 16 πυραύλους CIRIT κατευθυνόμενοι με λέιζερ και 8 βλήματα αέρος-αέρος Stinger.

Το T-129 ATAK έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, ειδικά κατασκευασμένο για αυτό, που ονομάζεται HUNTER Kaska, το οποίο προσαρμόζει αυτόματα τον εντοπισμό στόχων και τα οπλικά συστήματα με τη γραμμή όρασης του πιλότου.

Το ελικόπτερο βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό και άλλες ένοπλες υπηρεσίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Χωροφυλακής. Οι Φιλιππίνες είναι η πρώτη ξένη χώρα που απέκτησε το T129 ATAK.

«Τα ATAK, τα οποία παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή στις εκθέσεις και τις εκθέσεις που παρακολουθούν στο εξωτερικό, παρουσιάζονται ως τα πιο αποτελεσματικά επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο στην κατηγορία τους. Αναφέρθηκε ότι το ATAK, το οποίο παρακολουθήθηκε στενά σε πτήσεις επίδειξης και εκθέσεις σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Γαλλία και η Πολωνία, θα εξαχθεί στο Πακιστάν μετά τις Φιλιππίνες και θα παραδοθούν 30 ATAK», αναφέρει η turkiyegazetesi.

Να αναφέρουμε ότι, θα είναι το πρώτο αποκλειστικό επιθετικό ελικόπτερο που θα λειτουργεί από τις Φιλιππίνες και η 15η Πολεμική Μοίρα  θα τα πετά, μαζί με τα ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα MD530G και τα ένοπλα μεταφορικά ελικόπτερα Leonardo A109.

Η χώρα χρησιμοποίησε προηγουμένως τα οπλισμένα ελικόπτερα της σε επιχειρήσεις εναντίον ορισμένων ανταρτών, με τους οποίους μάχεται επί του παρόντος, κυρίως στα νοτιότερα νησιά της όπου δραστηριοποιούνται αυτονομιστές και μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Τι προκάλεσε την καθυστέρηση

Η πώληση είχε καθυστερήσει  λόγω του φραγμού αδειών εξαγωγής, καθώς το T129 ATAK τροφοδοτείται από κινητήρα LHTEC CTS800-4N που παράγεται από κοινοπραξία, μεταξύ μιας αμερικανικής εταιρείας Honeywell και της βρετανικής Rolls Royce, και οι ξένες εταιρείες έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν άδειες εξαγωγής για τον αμερικανικό στρατό (εμπορικές πωλήσεις βαθμού).

Έτσι, παρόλο που η Τουρκία έχει πλήρη δικαιώματα μάρκετινγκ και πνευματικής ιδιοκτησίας για την πλατφόρμα T129 και μπορεί να εξάγει την πλατφόρμα σε τρίτα έθνη, ο αμερικανικός κινητήρας που χρησιμοποιείται στο ελικόπτερο, δίνει στις ΗΠΑ δικαίωμα βέτο σε οποιεσδήποτε πιθανές εξαγωγικές πωλήσεις.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στην εξαγωγή ελικόπτερο T129 στις Φιλιππίνες, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Μανίλα βασικό εταίρο στη Νοτιοανατολική Ασία.

Επιπλέον, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Φιλιππίνες ανησυχούν για τις επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου, για την επιδίωξη των διεκδικήσεων κυριαρχίας του σε νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα (SCS), γεγονός που ώθησε τη Manilla να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των μαχητικών της.

Το 2018, το Πακιστάν επέλεξε το T-129 για να αντικαταστήσει τον στόλο  AH−1F Cobra που αποκτήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980. Το Ισλαμαμπάντ είχε υπογράψει συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την TAI για 30 T129. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδώσουν την άδεια εξαγωγής για τους κινητήρες.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν, ειδικά εν μέσω της αυξανόμενης «χαραμάδας» μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Πεκίνου, ότι οι κινητήρες για τα επιθετικά ελικόπτερα θα μπορούσαν να προσθέσουν στην ικανότητα επίγειας επίθεσης του Πακιστάν κατά της Ινδίας, του αξιόπιστου εταίρου της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό για την αντιμετώπιση της Κίνας.

«Στην περίπτωση του Πακιστάν, είναι απίθανο η Ουάσιγκτον να είναι έτοιμη να παράσχει τέτοιο εξοπλισμό σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση με την Ινδία», δήλωσε στο Defense News, ο πρώην Αυστραλός αμυντικός ακόλουθος στο Ισλαμαμπάντ Μπράιαν Κλόφλι.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν δίνει παρατάσεις στη συμφωνία του με την TAI, καθώς η θυγατρική της τελευταίας, Tusaş Engine Industries (TEI), αναπτύσσει έναν εγχώριο κινητήρα για το T-129, τον στροβιλοκινητήρα TEI-TS1400, ο οποίος θα τροφοδοτεί επίσης το πρώτο ιθαγενές T625 πολλαπλών ρόλων της Τουρκίας, ένα ελικόπτερο με το όνομα «Gökbey».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...