Η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έχει δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο πόλεμο. Αν και η στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο της Ρωσίας, χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής προς όφελός της.
Έχει παρατηρηθεί ότι, το Κίεβο χρησιμοποιεί επιθετικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποδυναμώσει το ηθικό των δυνάμεων του Πούτιν. Ωστόσο, δεν σταματά εκεί. Η χώρα χρησιμοποιεί τώρα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, για να εντοπίσει Ρώσους που σκοτώθηκαν στη μάχη και να ειδοποιήσει τους συγγενείς τους για τον θάνατό τους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Mykhailo Fedorov, ο οποίος ηγείται επίσης του υπουργείου ψηφιακού μετασχηματισμού, δήλωσε στο Reuters ότι, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν το Clearview AI.
Είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου, για να ανακαλύψει τα προφίλ των αποθανόντων στρατιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία στη συνέχεια, χρησιμοποιούν οι αρχές για να ειδοποιήσουν συγγενείς και να κανονίσουν την ανάκτηση των σορών.
«Ως ευγένεια προς τις μητέρες αυτών των στρατιωτών, διανέμουμε αυτές τις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουμε τουλάχιστον τις οικογένειες ότι έχασαν τους γιους τους και για να τους επιτρέψουμε στη συνέχεια να έρθουν για να πάρουν τα σώματά τους», είπε ο Fedorov.
Δεν θα πει πόσα πτώματα ταυτοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας την αναγνώριση προσώπου, αλλά είπε ότι, το ποσοστό των αναγνωρισμένων ατόμων που διεκδίκησαν συγγενείς ήταν «υψηλό».
Η Ουκρανία αποκτά δωρεάν πρόσβαση στην ισχυρή μηχανή αναζήτησης προσώπων του Clearview AI, η οποία επιτρέπει επίσης στους αξιωματούχους να ελέγχουν υπόπτους στα σημεία ελέγχου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Λι Γουλόσκι, σύμβουλος της Clearview και πρώην διπλωμάτης υπό τους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Clearview, Hoan Ton-That, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία του, είχε πρόσβαση σε περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια εικόνες από τη ρωσική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, από μια συνολική βάση δεδομένων με περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια φωτογραφίες.
Αυτή η βάση δεδομένων, είπε ο Ton-That, μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναγνωρίσει τους νεκρούς, πιο γρήγορα από ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι λειτουργίες του ταιριάζουν, ακόμη και αν υπάρχει βλάβη στο πρόσωπο. Η αποσύνθεση παρεμπόδισε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας, σύμφωνα με έρευνα για το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά μια μελέτη από μια διάσκεψη του 2021 αποκάλυψε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Η βάση δεδομένων του Clearview είναι πιο εκτεταμένη από την PimEyes, μια μηχανή αναζήτησης προσώπων που περνά στο Διαδίκτυο για να βρει φωτογραφίες που περιέχουν δεδομένα πρόσωπα, λόγω των εικόνων VKontakte, σύμφωνα με τον Wolosky.
Θεωρείται ότι αυτή η τεχνολογία, είναι απαραίτητη στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το πόσοι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.
Τον περασμένο μήνα, ένα ρωσικό ταμπλόιντ δημοσίευσε και στη συνέχεια διέγραψε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες, είχαν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής, πολύ περισσότεροι από ότι είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Αργότερα, το ταμπλόιντ ισχυρίστηκε ότι είχε χακαριστεί.
Διαμάχη γύρω από το λογισμικό
Ενώ η τεχνολογία προσθέτει νέες διαστάσεις στις στρατιωτικές συγκρούσεις, ανοίγει επίσης την πόρτα στην προοπτική της διαδικτυακής παρενόχλησης. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις πρακτικές απορρήτου του Clearview AI.
Οι ενέργειες της Clearview, προκάλεσαν δημόσια κριτική και μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα πρότυπα απορρήτου στην εποχή των κινητών τηλεφώνων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης. Το προσωπικό απόρρητο, σύμφωνα με τους επικριτές, διαβρώνεται από την εταιρεία.
Η Clearview μήνυσε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών στο Ιλινόις, για παραβίαση μιας νομοθεσίας που απαγορεύει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων και η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης, ομαδικές αγωγές στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Το Facebook και το Twitter ζήτησαν επίσης, από την Clearview να σταματήσει τη συλλογή δεδομένων από τους ιστότοπούς τους.
Επίσης, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 22 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ιταλία, για παραβίαση των κανονισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών της ΕΕ και η εταιρεία λογισμικού υποχρεώθηκε να αφαιρέσει, όλα τα δεδομένα της για τους Ιταλούς. Η εταιρεία έλαβε επίσης εντολή, να σταματήσει την αποθήκευση όλων των δεδομένων χρηστών από το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και τις γαλλικές αρχές.
Αρκετές αναφορές αμφισβήτησαν επίσης, την αξιοπιστία της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της εταιρείας. Δεν είναι βέβαιο πόσο αξιόπιστες είναι οι νέες τεχνικές, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα εσφαλμένης αναγνώρισης ενός ατόμου και να επιδεινώσουν τις συστημικές προκαταλήψεις.
Η εταιρεία, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια του λογισμικού είναι άκρως αξιόπιστη. Σύμφωνα με τον Ton-That, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι τα πρόσθετα εργαλεία ενισχύουν την ακρίβεια του Clearview.
«Οποιεσδήποτε βελτιωμένες εικόνες πρέπει να σημειώνονται ως τέτοιες και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που μπορεί να προκύψουν από μια βελτιωμένη εικόνα», είπε.
Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει μια αρκετά μεγάλη βάση χρηστών. Ξένα αστυνομικά τμήματα και κυβερνήσεις, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες όπως η Macy's και η Walmart, λέγεται ότι έχουν δοκιμάσει την τεχνολογία της Clearview.
Η επιχείρηση έχει δηλώσει προηγουμένως ότι, επί του παρόντος δεν προωθεί την τεχνολογία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ton-That εξηγεί, «Εστιάζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε εδώ». «Δεν θέλουμε ποτέ να γίνει κατάχρηση με οποιονδήποτε τρόπο».
Ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστη είναι η τεχνολογία, δίνει στον ουκρανικό στρατό ένα νέο εργαλείο με το οποίο μπορεί να νικήσει ατον πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Μόσχας.