Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Γερμανία έλαβε έγκριση για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Arrow 3

Η επιτυχής κατάρριψη από το Ισραήλ χιλιάδων ρουκετών της Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας σύντομης, αλλά έντονης ανταλλαγής βίας πέρυσι αύξησε τη γοητεία της αντιπυραυλικής άμυνας.

Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν τώρα στο κατώφλι του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν είναι καιρός να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο μοντέλο. Η Γερμανία έχει λάβει έγκριση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-3 , σύμφωνα με την Jerusalem Post .

Οι Γερμανοί νομοθέτες πίεσαν στο παρελθόν το Βερολίνο, να αγοράσει το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ για να αποκρούσει εναέριες απειλές, αλλά τη Δευτέρα ο επικεφαλής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Αντιστράτηγος Ingo Gerhartz, είπε στην Post ότι το Arrow 3 είναι το πιο σχετικό σύστημα για τις απειλές που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό έθνος.

«Το Iron Dome χρησιμοποιείται για απειλές μικρής εμβέλειας και έχουμε μια αρκετά ικανή βιομηχανία στην πατρίδα μας και θα προμηθευτούμε συστήματα για αυτό», είπε ο Gerhartz. «Και για ανώτερους αναχαιτιστές, έχουμε το οπλικό σύστημα Patriot που θα εκσυγχρονίσουμε. Αν αυτό σημαίνει (απειλές σε εμβέλεια]) 15.000 χλμ  τότε  δεν έχουμε τίποτα και γι' αυτό, κοίταξα προσεκτικά το Arrow 3 και μας ενδιαφέρει πραγματικά το σύστημα», δήλωσε.

Η αγορά του συστήματος, η οποία προωθήθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, «ξεκινά με την έγκριση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και μας έδωσαν την έγκριση», είπε ο Γκέρχαρτς. «Μας έδωσαν την έγκριση ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες».

Εάν η Γερμανία αγοράσει το σύστημα, θα σήμαινε την πρώτη φορά που το Arrow 3, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, ικανό να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους σε υψόμετρα άνω των 100 km και με αναφερόμενη εμβέλεια έως και 2.400 km, πωλήθηκε σε άλλη χώρα. 

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει πυραύλους Iskander σε τοποθεσίες, που θα μπορούσαν να φτάσουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο. Οι πύραυλοι, που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, πετούν πολύ ψηλά για να καταστραφούν από τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας.

«Πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι, έχουμε έναν γείτονα που αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία για να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. Γι' αυτό πρέπει να συνεργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί αυτό», είπε ο Σολτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , η Γερμανία αύξησε τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ και είπε ότι, θα δημιουργήσει ένα ειδικό κονδύλι 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταχεία αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, η προμήθεια του συστήματος που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, θα κοστίσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η έκθεση ανέφερε ότι, το σύστημα θα είναι λειτουργικό έως το 2025 και το ραντάρ Green Pine του θα εγκατασταθεί σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία, από όπου τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια στο Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων της  Νατοϊκής Αεροπορίας στο Uedem. 

Σε περίπτωση απειλής πυραύλων, θα εκτοξευόταν ένας πύραυλος αναχαίτισης για να τον καταστρέψει.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης Arrow-3 είναι ένα από τα κοινά προγράμματα, μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο συνδιαχειρίζεται η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (IMDO) στη Διεύθυνση Άμυνας Ε&Α του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Ο κύριος ανάδοχος για την ενσωμάτωση και ανάπτυξη του Arrow Weapon System, είναι το τμήμα MALAM της IAI που είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες ραντάρ, μαζί με το τμήμα Elbit Systems Elisra που ανέπτυξε τα συστήματα διαχείρισης βολής και το τμήμα TAMAM της IAI μαζί με τα συστήματα IMI και Rafael Advanced Defense Systems, που ανέπτυξαν από κοινού τον αναχαιτιστή. Η αμερικανική Boeing είναι επίσης, συνεργάτης στο σύστημα.

Το Arrow 3 είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα που έχει σχεδιαστεί, για να παρέχει απόλυτη αεράμυνα αναχαιτίζοντας βαλλιστικούς πυραύλους όταν βρίσκονται ακόμη εκτός της ατμόσφαιρας της Γης και θεωρείται, ένας από τους καλύτερους αναχαιτιστές στον κόσμο λόγω των πρωτοποριακών τεχνολογικών του δυνατοτήτων. Το Arrow 3 είναι ο μόνος αναχαιτιστής που δεν φέρει κεφαλή, αλλά αναχαιτίζει έναν εισερχόμενο πύραυλο πέφτοντας πάνω του.

Η νέα τελευταία γενιά του συστήματος Arrow 3 πιστεύεται ότι, έχει καλύτερες δυνατότητες αναχαίτισης σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο και πολύ πιο μακριά από το έδαφος. 

Το Arrow 3 αποτελεί το ανώτερο στρώμα του πολυεπίπεδου αμυντικού συστήματος του Ισραήλ, μαζί με το σύστημα Arrow 2, David's Sling και Iron Dome. Μαζί τα συστήματα παρέχουν στη χώρα μια προστατευτική ομπρέλα, ικανή να αντιμετωπίσει τις απειλές που προέρχονται από πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ, καθώς και την απειλή από πιο εξελιγμένους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ενώ μια άμεση ρωσική επίθεση στη Γερμανία ή τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να θεωρείται απίθανη, αξιωματούχοι της άμυνας θεωρούν την αναβάθμιση του στρατιωτικού υλικού ως απαραίτητο αποτρεπτικό παράγοντα στη ρωσική επιθετικότητα και ως σήμα υποστήριξης στους νευρικούς γείτονες στα σύνορα της Ρωσίας.

Η αντιπυραυλική άμυνα, μαζί με την προηγούμενη ανακοίνωση της Γερμανίας για σχέδια αγοράς του αμερικανικής κατασκευής F-35 , ενός αεροσκάφους επίθεσης stealth με πυρηνική ικανότητα, αποτελούν μέρος ενός αξιόπιστου αποτρεπτικού μέσου. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...