Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας ερευνούσε τους ισχυρισμούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 600 ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, υποβλήθηκαν σε χιλιάδες απόπειρες hacking που συντονίστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση.
Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε υπομνήματα πληροφοριών που ελήφθησαν από τους Times . Ωστόσο, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας αρνήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι, είχε παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία για τις εικαζόμενες επιθέσεις.
Η υπηρεσία ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι η Κίνα φαινόταν ότι είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων την εισβολή, επειδή οι επιθέσεις ξεκίνησαν πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 που διεξήχθησαν στο Πεκίνο και κλιμακώθηκαν την ημέρα πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Τζινπίνγκ, φιλοξένησε τη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Πούτιν και εξέδωσε κοινή δήλωση δηλώνοντας ότι, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «δεν είχαν όρια».
Ο Σι και ο Πούτιν αντιτάχθηκαν επίσης στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Λίγο μετά από αυτό, η SBU είπε ότι υπήρξε αύξηση των επιθέσεων Εκμετάλλευσης Δικτύων Υπολογιστών (CNE), με στόχο ουκρανικούς στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους για αναγνώριση και κατασκοπεία.
Ενώ η Ρωσία πιστεύεται ότι διεξήγαγε πολυάριθμες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία πριν από την εισβολή, η SBU είπε ότι εντόπισε επίσης αμυχές, που είχαν τα χαρακτηριστικά της μονάδας κυβερνοπολέμου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
«Οι εισβολές που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία περιλαμβάνουν τις εκστρατείες της CNE που απευθύνονται στην Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών και την Ουκρανική Ιστοσελίδα Έρευνας που επικεντρώνεται στα Επικίνδυνα Απόβλητα», αναφέρει ένα σημείωμα. «Αυτή η συγκεκριμένη επίθεση CNE από το κινεζικό πρόγραμμα στον κυβερνοχώρο, περιελάμβανε την εκτόξευση χιλιάδων εκμεταλλεύσεων με προσπάθειες να υποδεικνύουν τουλάχιστον 20 διακριτά τρωτά σημεία».
Η SBU είπε ότι, άλλοι στόχοι των επιθέσεων ήταν οι δυνάμεις άμυνας των συνόρων και η εθνική τράπεζα. Οι απόπειρες σχεδιάστηκαν για την κλοπή δεδομένων και τη διερεύνηση τρόπων διακοπής ή διακοπής της άμυνας και των μη στρατιωτικών υποδομών, πρόσθεσε η SBU.
Ο κυβερνοχώρος είναι μια σημαντική πτυχή της κινεζικής γεωπολιτικής προοπτικής και η στρατιωτική στρατηγική της Κίνας, δίνει έμφαση στις ικανότητες στον κυβερνοχώρο ως τομέα στον οποίο ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) θα πρέπει να επενδύσει και να χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα.
Για πάνω από μια δεκαετία, η Κίνα εργάζεται επιθετικά προς την πληροφόρηση του PLA που σημαίνει ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο νέας εποχής, που βασίζεται στην τεχνολογία πληροφοριών.
Τον Δεκέμβριο του 2015, το Πεκίνο δημιούργησε τη Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης PLA (PLASSF) ως αντίστοιχη του Κέντρου Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ, που θα συνδύαζε αποτελεσματικά τους πόρους της PLA στον τομέα του κυβερνοχώρου, του διαστήματος και του ηλεκτρονικού πολέμου. Το PLASSF βρίσκεται υπό την άμεση διοίκηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, η οποία δίνει στον Πρόεδρο Xi Jinping τον πλήρη έλεγχο.
Το PLA έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κυβερνοπόλεμο για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως με την εγκαθίδρυση κυριαρχίας των πληροφοριών στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης, στοχεύοντας κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου (C2) που βασίζονται σε δίκτυο, C4IRS και υλικοτεχνική υποστήριξη του αντιπάλου, παρεμποδίζοντας έτσι κινητοποίηση και ανάπτυξη στρατευμάτων.
Στο παρελθόν, η Κίνα ήταν γνωστό ότι διεξήγαγε μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την κρίσιμη υποδομή της Ινδίας, κατά τη διάρκεια των συνοριακών εντάσεων που οδήγησαν σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Jayadev Ranade, πρώην γραμματέα, R&AW, «Η εξαπάτηση, η μυστικοπάθεια, η ευρηματικότητα και η αποφυγή του πολέμου είναι οι αρχές που ακολουθεί η Κίνα. Ο κυβερνοπόλεμος ταιριάζει καλά σε αυτή τη σχολή σκέψης. Οι ενοποιημένες εταιρείες κυβερνοασφάλειας και τεχνολογίας με τις μονάδες της PLA συνεργάζονται για τη δημιουργία τάξεων στον κυβερνοχώρο εντός της PLA».
Ο Ranade είπε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν πριν από μερικά χρόνια, υπολογίζεται ότι 50.000 αναλυτές στο Chengdu της Κίνας σταθμεύουν αποκλειστικά για να ερευνήσουν και να επικεντρωθούν στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου.
Η Κίνα λέγεται ότι διεξάγει παθητική επιτήρηση των ινδικών δικτύων στον κυβερνοχώρο. Το Τσενγκντού φιλοξενεί την έδρα της Διοίκησης του Δυτικού Θεάτρου του PLA, που είναι υπεύθυνη για όλα τα σύνορα της Ινδίας από το Λαντάκ έως το Αρουνάτσαλ Πραντές.
Ωστόσο, η περίπτωση της Ουκρανίας είναι πολύ διαφορετική από την Ινδία, καθώς η Κίνα δεν έχει καμία διαφωνία ή σύγκρουση με την Ουκρανία. Η Κίνα, ως ένθερμος σύμμαχος της Ρωσίας, δεν έχει δηλώσει δημόσια την υποστήριξή της ή την αντίθεσή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους άλλους ειδικούς, οι κινεζικές προοπτικές για τον κυβερνοχώρο διαφέρουν από αυτές της Ρωσίας και ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά απίθανη.
Η Κίνα τείνει να χρησιμοποιεί κυβερνοκατασκοπεία για τη συλλογή πληροφοριών και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών, αντί να διαταράσσει και να βλάψει τα δίκτυα και τις λειτουργίες των υποδομών ζωτικής σημασίας.
«Γενικά, όταν μιλάμε για την Κίνα στον κυβερνοχώρο, μιλάμε περισσότερο για κυβερνοκατασκοπεία παρά για κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε η Josephine Wolff, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Tufts University Fletcher School.
Για παράδειγμα, κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο παρελθόν φέρεται να είχαν στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ για πληροφορίες σχετικά, με τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter του οποίου οι χάκερ κατάφεραν να αντιγράψουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Επιπλέον, η ίδια η Ρωσία έχει τρομερές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και επομένως, είναι απίθανο η Μόσχα να ζητήσει τη βοήθεια της Κίνας σε αυτό το θέμα.
«Θεωρώ απίθανο οι Ρώσοι να ζητήσουν τη βοήθεια της Κίνας σε αυτό», δήλωσε ο Michael Daniel, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cyber Threat Alliance.
«Η Ρωσία έχει τόσες πολλές κυβερνο- δυνατότητες από μόνη της… είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ τέτοιου είδους συνεργασία», πρόσθεσε ο Daniel. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν οι Times. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας ερευνά αυτούς τους ισχυρισμούς με τους διεθνείς εταίρους μας».
Τούτου λεχθέντος, οι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες χώρες εταίροι στον Τετραπλό Διάλογο του Ειρηνικού – Αυστραλία και Ιαπωνία – γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές για την αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Κίνας στον κυβερνοχώρο.
Οι EurAsian Times ανέφεραν στα τέλη Μαρτίου σχετικά με την Ανώτερη Ομάδα Cyber, που αποτελείται από αξιωματούχους από τέσσερις χώρες, που συναντήθηκαν στο Σίδνεϊ για συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στον κυβερνοχώρο και συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο, για την ενίσχυση της προστασίας της κυβερνοασφάλειας και της ανθεκτικότητας μεταξύ των χωρών μελών Quad.