Η αποχώρηση των Ρωσικών Ενόπλων δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου έχει συγκεντρώσει εύλογα τα βλέμματα της Διεθνούς κοινότητας, ενώ Ρωσικά ΜΜΕ επιχειρούν να αποδώσουν την κίνηση αυτή σε πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους αναφέροντας τα εξής:
"Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη μέρα, το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας του Κιέβου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκατέλειψε την περιοχή της πρωτεύουσας, κατευθυνόμενοι προς τη Σλόμποντα και το Ντονμπάς.
Οι ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες και ανακοινώνουν την απόσυρση μόνο του 20% των ρωσικών στρατευμάτων.
Φαίνεται ότι αυτό γίνεται περισσότερο για λόγους προπαγάνδας, ώστε να γίνεται καθημερινά αναφορά για την «απελευθέρωση» ορισμένων οικισμών τις επόμενες 5-7 ημέρες και να μην μειώνεται η "αίσθηση" της νίκης.
Επομένως, τέτοιες πληροφορίες δεν πρέπει να είναι αξιόπιστες.
Όσον αφορά την πραγματική αποχώρηση των μονάδων, αυτό το γεγονός έχει πολλές σημασίες - στρατιωτικές και πολιτικές.
Από πολιτική άποψη, «Ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Κίεβο» είναι μια εικόνα που εμπνέει τους υποστηρικτές του πολέμου, ενώ κρατάει τον εχθρό σε συνεχή ένταση.
Ως εκ τούτου, η απόσυρση των στρατευμάτων γίνεται αντιληπτή από πολλούς στη ρωσική κοινότητα ειδικών ως εξαιρετικά συναισθηματική κίνηση
Από στρατιωτική άποψη, αντίθετα, η απόφαση αυτή φαίνεται λογική.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του εδάφους (βάλτους) και την επικείμενη έναρξη της άνοιξης η διατήρηση των φαλαγγών των στρατευμάτων στην περιοχή, με συνεχείς επιδρομές από όλες τις πλευρές, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά δεν έχει νόημα, γιατί κανείς δεν επρόκειτο να εισβάλει στο Κίεβο.
Τι θα σήμαινε στην πράξη μια Ρωσική επίθεση για κατάληψη του Κιέβου;
Πρώτον, όλες οι συγκοινωνιακές επικοινωνίες θα καταστραφούν, συμπεριλαμβανομένων πέντε κύριων γεφυρών στον Δνείπερο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις εισόδους της πόλης και σημαντικό μέρος των υποδομών της και έργων κοινής ωφελείας
Δεύτερον, το Κίεβο θα είχε μετατραπεί σε "τέσσερις πόλεις σαν τη Μαριούπολη", λόγω των τακτικών χρήσης αμάχων ως «ανθρώπινη ασπίδα» , από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας
Τρίτον, κανένας από τους υποστηρικτές του SVO δεν θα ήθελε να δει την Πατρίδα, τον Andreevsky Spusk, τη Λαύρα Κιέβου-Pechersk και άλλα σημαντικά σύμβολα της μητέρας των ρωσικών πόλεων να καταστρέφονται.
Και το πιο σημαντικό .λαμβάνοντας υπόψη πόσο μικρή ήταν η εκκένωση της πόλης από την ομάδα Klitschko και πόσοι άνθρωποι παραμένουν ακόμα στην πόλη ,ο αριθμός των θυμάτων ως αποτέλεσμα της επίθεσης θα ακύρωνε όλες τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις προς την κατεύθυνση του Κιέβου.
Επομένως, στο μέλλον το Κίεβο θα πρέπει να καταληφθεί περισσότερο με πονηριά παρά με βία"
Διπλωματικές προσπάθειες-ζυμώσεις
"Σύμφωνα με τους The Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον συμβούλεψε τον Ζελένσκι να μην συμφιλιωθεί με τη Ρωσία έως ότου «η Ουκρανία βρεθεί στην ισχυρότερη θέση της».
Το πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες μπορεί το Κίεβο να βρεθεί σε «ισχυρή θέση» είναι άγνωστο
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το Λονδίνο "επιτρέπει" την πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία στον Ζελένσκι για να τον αναγκάσουν να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία.
Από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε για άλλη μια φορά τον Ζελένσκι και τον Πούτιν να συναντηθούν στην Τουρκία. Ίσως σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί πιο εμμονικός υποψήφιος για μεσολάβηση από τον Ερντογάν. Ακόμη και ο Μακρόν συμπεριφέρεται πιο "λεπτά".
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Εκτίμηση μας είναι ότι η αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο είναι μέρος συμφωνίας στην οποία έχουν καταλήξει ήδη οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας.
Αυτό το υποστηρίζουμε γιατί ανεξαρτήτως των λόγων που επικαλείται το ρωσικό ΜΜΕ παραπάνω, η στρατιωτική αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο συνιστά αποδοχή ήττας.
Ο Ζελένσκι εμφανίζεται μέχρι στιγμής νικητής και τροπαιούχος έναντι του Πούτιν, ο οποίος αρχικά σχεδίαζε την βίαιη ανατροπή του, μέχρι και τον θάνατό του και στη συνέχεια τον αποδέχτηκε ως συνομιλητή του αφού συνομιλούν οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων μεταξύ τους , καθώς και οι ΥΠΕΞ τους, ενώ αναμένεται να συναντηθούν και οι ίδιοι μελλοντικά.
Ωστόσο εκτιμούμε ότι ο Πούτιν δεν θα αποχωρούσε από το Κίεβο, αν δεν υπήρχε μυστική συμφωνία με τους Ουκρανούς για το Ντομπάς, όπου η Μόσχα θα ρίξει το κέντρο βάρους των επιχειρήσεών της και θα πετύχει τελικά όπως εκτιμούμε "την απελευθέρωση" του Ντονμπάς ολοκληρωτικά.
Ο πόλεμος θα περατωθεί εντός ολίγων εβδομάδων από σήμερα σε τέτοια περίπτωση, γεγονός που θα επισυμβεί μετά τα παραπάνω και μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι και την υπογραφή συμφωνίας
Ίδωμεν