Ένοπλες Συρράξεις

Μόνο για μυημένους! Αποκαλύψεις από τα Ρωσικά Τακτικά Συγκροτήματα επιπέδου Τάγματος-Η αποτυχία, τα πολλαπλά μέτωπα και η σύγκριση με την Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και ένα μήνα και πλέον με την Ρωσία να έχει πετύχει ουσιαστικά την κατάληψη της Μαριούπολης και την κατάληψη της  παραθαλάσσιας Ουκρανίας από Κριμαία και ανατολικότερα μέχρι την περιοχή του Ντομπάς, μετατρέποντας την Αζοφική θάλασσα σε Ρωσική  λίμνη. 

Παράλληλα επιχειρεί την κύκλωση και καταστροφή των Ουκρανικών δυνάμεων  συνολικής δύναμης 55000 ανδρών στο Ντομπάς, εφορμώντας από δύο αντίθετες  κατευθύνσεις, οι οποίες συγκλίνουν στην "πλάτη" των αμυνόμενων εκεί Ουκρανών.

Οι κατευθύνσεις αυτές είναι, η μέν ανατολική νοτίως του Χαρκόβου προς Ιζιούμ (το οποίο ήδη έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις και νοτιότερα) και η δεύτερη η νότια, από Μαριούπ[ολη προς Ιζιούμ. 

Στα υπόλοιπα μέτωπα οι Ρωσικές δυνάμεις "διατηρούν την φυσιογνωμία της μάχης" ,συνεχίζοντας να σφυροκοπούν με πυρά μεγάλες Ουκρανικές πόλεις τις οποίες έχουν περισφίξει με δυνάμεις τους, χωρίς όμως να επιχειρούν επιθετική ενέργεια μεγάλης κλίμακας για να  τις καταλάβουν, ενώ πλήτουν δεξαμενές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών των Ουκρανών. 

Με τα παραπάνω αποσκοπούν να καταστρέψουν τα αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών του Ουκρανικού στρατού, απομειώνοντας έτσι την ισχύ του, ενώ από την άλλη αγκιστρώνουν Ουκρανικές δυνάμεις για την άμυνα των πόλεων προκειμένου αυτές να μην ενισχύσουν τις δυνάμεις στο Ντομπάς, των οποίων  την περικύκλωση και καταστροφή επιχειρού όπως προείπα οι Ρωσικές Δυνάμεις.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία, το πυρ και ο ελιγμός

Βασική  Ρωσική Μονάδα ελιγμού διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι τα Τακτικά Συγκροτήματα επιπέδου Τάγματος (BTG)

Αυτά θα αναλύσουμε στη συνέχεια προκειμένου να αντιληφθούμε τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων από τις Ρωσικές δυνάμεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους στη μάχη και τι διδάγματα εξάγονται για την Ελλάδα 

Τα Ρωσικά Τακτικά Συγκροτήματα επιπέδου Τάγματος (BTG) -Σύνθεση-Δύναμη-Συγκρότηση

Σύμφωνα με Ρώσο απόστρατο αξιωματικό  ένα  BTG έχει δύναμη μεταξύ 700-900 ανδρών , η οποία αποτελείται από:

10 άρματα

6 ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού)

40 ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης)

12-20 αυτοκινούμενα πυροβόλα

10 αντιαεροπορικά οχήματα

3 οχήματα Γενικής χρήσεως με τρόφιμα

5 υδροφόρα οχήματα

2-5 οχήματα υγειονομικού

2 οχήματα ανάρρωσης

2 κινητά μαγειρεία

10-12 οχήματα καυσίμων

5 οχήματα μηχανικού-λοιπών υλικών

5 οχήματα με drones

2 οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Δυνατότητες-πλεονεκτήματα του BTG

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ένα Ρωσικό BTG έχει από μόνο του πάρα πολλές δυνατότητες αυτοτελώς  διεξαγωγής σύγχρονων  στρατιωτικών επιχειρήσεων  και εξηγώ.

Έχει δυνατότητες ηλεκτρονικής αποτύπωσης του πεδίου της μάχης και παρεμβολής στις εχθρικές επικοινωνίες με σκοπό, την διακοπή της λειτουργίας τους , την υποκλοπή τους, τη μιμητική παραπλάνηση τους χάρη στα οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει.

Έχει επίσης τη δυνατότητα επαλήθευση της ηλεκτρονικής αποτύπωσης του πεδίου της μάχης, την επιτήρηση αυτού , την προσαρμογή πυρών πυροβολικού σε εχθρικούς στόχους αλλά και την εκτόξευση άμεσων πυρών σε αυτούς, χάρη στα  drones τα οποία διαθέτει.

Επίσης διαθέτει σημαντικές ικανότητες από πλευράς μηχανικού και επισκευών, καθώς και από άποψης υγειονομικής περίθαλψης χάρη στα οχήματα που διαθέτει.

Από πλευράς Διοικητικής Μερίμνης σε τρόφιμα-καύσιμα-πυρομαχικά διαθέτει αυτοτέλεια και επάρκεια , χάρη στα οχήματα Γενικής χρήσεως που διαθέτει.

Διαθέτει  ακόμη επαρκή αντιαεροπορική υποστήριξη καθώς και υποστήριξη πυρών πυροβολικού χάρη στα αντιαεροπορικά μέσα και αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει

Τέλος η ύπαρξη 10 αρμάτων, 6 ΤΟΜΠ και 40 ΤΟΜΑ του παρέχει μια τρομερή ισχύ πυρός υποστηριζόμενα στον ελιγμό και από τα αυτοκινούμενα πυροβόλα που προανέφερα.

Τα παραπάνω συνολικά προσδίδουν πάρα πολλά και σοβαρά πλεονεκτήματα στη διεξαγωγή μάχης έναντι του αντιπάλου.

 

Μειονεκτήματα του BTG

Από την συγκρότησή του BTG διαπιστώνουμε ότι ελλείπουν επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεοσκάφη, γεγονός που υποδηλεί ότι ο Διοικητής του θα έχει υποστήριξη από αυτά τα μέσα κατόπιν αιτήσεώς του.

Η μεγάλη επάρκεια σε χερσαία μέσα πυρός και οι πολύ μεγάλες δυνατότητες που προανέφερα, καθιστούν ένα BTG μια αυτοτελή Μονάδα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αυτή μονομερώς και χερσαία και όχι διακλαδικά, αφού δεν συνηθίζει να συνεργάζεται με άλλα μέσα όπως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. "υπολογίζοντας" στην τεράστια ισχύ πυρός που διαθέτει.

Παράλληλα  γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση άνω των 4 το πολύ 5 υποδιοικήσεων καθίσταται δύσκολη και δυσχερής, κάτι το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ο Διοικητής ενός  BTG.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν τα Ρωσικά BTG, στο αδύνατό τους σημείο, καταστρέφοντας με αντιαρματικά κατά βάση αλλά και με drone τα οχήματα Γενικής χρήσεως που μετέφεραν πυρομαχικά  και τρόφιμα και ιδιαιτέρως τα οχήματα μεταφοράς καυσίμων.

Αυτό το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση των ρωσικών φαλλαγγών έξω από το Κίεβο, αλλά και την μη δυνατότητα πλήρους εκμετάλλευσης των τεράστιων δυνατοτήτων των ρωσικών αρμάτων -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ   τα οποία ξέμειναν από πυρομαχικά και καύσιμα κυρίως. 

Τέλος, η επιμήκυνση των Αξόνων Διοικητικής Μερίμνης από τα ρωσικά στρατεύματα σε συνδυασμό με τους παράλληλους πολλαπλούς στόχους-πόλεις της Ουκρανίας που πολιόρκησαν, επέτεινε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ανεπάρκειας καυσίμων και πυρομαχικών των BTG και συνεπώς οδήγησε σε τελμάτωση των επιχειρήσεων.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η αποτυχία των Ρώσων και η χρονική επιμήκυνση των επιχειρήσεων αποδίδεται στην πείσμονα Ουκρανική αντίσταση, η οποία ομολογουμένως έχει εκπλήξει εχθρούς και φίλους και στην αδυναμία  επαρκούς ανεφοδιασμού από Ρωσικής πλευράς σε καύσιμα-τρόφιμα-πυρομαχικά των στην πρώτη γραμμή μαχομένων δυνάμεων.

Το "άπλωμα" των επιχειρήσεων σε 4 κύρια μέτωπα ταυτόχρονα, του Κιέβου, Χάρκοβο-Σούμι, της Μαριούπολης-κατά μήκος του Δνείπερου από την Κριμαία προς Βορρά και του Μικολάγιεφ-Οδησσού, έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή υποστήριξή τους από απόψεως Διοικητικής Μέριμνας όπως προαναφέραμε.

Η ταυτόχρονη  προσπάθεια κατάληψης πολλών Ουκρανικών πόλεων  από τους Ρώσους, οδήγησαν  την υιοθέτηση αποκλινουσών επιθέσεων και διασπορά των Ρωσικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων, με αποτέλεσμα την αποτυχία κατάληψης των εν λόγω πόλεων , καθώς και σε χρονική επιμήκυνση των επιχειρήσεων

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές ομοιότητες σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου σε Αιγαίο και Έβρο, σε διακλαδικό επίπεδο.

Ο λόγος είναι ότι το αεροπορικό ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι υπερτερούν κατά κράτος.

Η Τουρκία ως έχει τώρα η κατάσταση δε διαθέτει αεροπορική υπεροχή σε βάρος μας, ενώ μέχρι το 2029 διαφαίνεται ότι η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα έχει το πάνω χέρι αναφορικά με την αεροπορική ισχύ.

Από πλευράς πολεμικού ναυτικού το ισοζύγιο μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας πάλι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό Μόσχας-Κιέβου, όπου και πάλι η Ρωσική υπεροχή είναι συντριπτική.

Η προσθήκη σταδιακά τα επόμενα χρόνια των 3 υπερσύγχρονων  Γαλλικών φρεγατών Belhara θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες του πολεμικού μας ναυτικού.

Σε έναν  υποθετικός πόλεμο Ελλάδας -Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο η Πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο, αφού η οποιαδήποτε ενέργεια των Τούρκων σε βάρος μας θα έχει ως προϋπόθεση την εξασφάλιση αεροπορικής και θαλάσσιας υπεροχής σε βάρος μας, πράγμα εξαιρετικά αναμφίβολο.

Εάν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξασφαλίσουν αεροναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο και αεροπορική στον Έβρο, η όποια επιθετική τους ενέργεια θα συντριβεί εν τω γενέσθαι.

Ωστόσο σε τακτικό επίπεδο χερσαίων επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία επαληθεύουν πλήρως προγενέστερο  άρθρο μας, 15 μήνες νωρίτερα .... με τίτλο Τουρκική επιθετικότητα: Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα - Πώς θα αντιμετωπίσουμε UAV & S-400, όπου ανέφερα στην εισήγηση μου επί λέξη:"

"Επιπλέον εισηγούμαι όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά  όπλα.

Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο  ο αμυνόμενος έχει  δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, ο αμυνόμενος είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πυρ κυριαρχεί του ελιγμού.

Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών  και  φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

Θα πρέπει τέλος  να προμηθευτούμε antidrones συστήματα για χρήση κατά των τουρκικών drones αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για επιβολή αντιαντιμέτρων  στα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου του Koral."


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ