Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γερμανία- Arrow- 3: Το σχέδιο ενίσχυσης της αεράμυνας στα πρότυπα του Ισραήλ - Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ έχει περάσει ήδη ένας μήνας στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Ο κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης του πολέμου δεν Ευρωπαϊκή Ήπειρο αν και συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, αφού αρκετοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι με πρώτον και καλύτερο τον Πρόεδρο Πούτιν "να παίζουν φραστικά" με την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών. 

Έκτοτε η ανησυχία άρχισε να κυριαρχεί στις σκέψεις μεγάλων Δυτικών κρατών  για το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Πρώτες οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times συγκρότησαν την ειδική ομάδα ''Τίγρης'' που είναι μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας, για να σκιαγραφήσει σενάρια για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν οι ίδιες και οι σύμμαχοί τους ,εάν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στην Ουκρανία ή αποφασισμένος να προειδοποιήσει τα δυτικά έθνη να μην παρέμβουν  στον πόλεμο, απελευθερώσει τα αποθέματά του σε χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ υπό τον φόβο των Ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων προμηθεύουν την Μ. Βρετανία με το C2BMC, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης. 

"Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την πώληση αυτών των συστημάτων αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία. «Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές βαλλιστικών πυραύλων… βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των συστημάτων BMD (Ballistic Missile Defence) του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Μαρτίου.

Τώρα έρχεται η Γερμανία να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, σύμφωνα με άρθρο του Ρωσικού Sputnik το οποίο αναδημοσιεύουν οι eurasiantimes, το οποίο αναφέρει:

"Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Επιθεωρητής της Bundeswehr Eberhard Zorn συζήτησαν τις πιθανότητες απόκτησης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow- 3 από το Ισραήλ, ανέφερε η εφημερίδα Bild.

Το Arrow -3 θα κόστιζε στη Γερμανία 2 δισεκατομμύρια ευρώ και το σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων θα τεθεί σε λειτουργία το 2025, σύμφωνα με την Bild. Το αμυντικό σύστημα θα μπορούσε να καλύψει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βαλτική, χάρη στα ισχυρά ραντάρ του.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για το Arrow 3, διευκρίνισε η Bild.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποίησαν επιτυχείς πτητικές δοκιμές του υπερηχητικού αντιβαλλιστικού οπλικού συστήματος πυραύλων Arrow -3.

«Ο Ισραηλινός Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ μαζί με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ και τον IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) πραγματοποιούν μια επιτυχημένη πτητική δοκιμή του οπλικού συστήματος Arrow -3, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης», ανέφερε το υπουργείο τότε στο Twitter.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Ισραήλ και διεξήχθη από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Το υπουργείο είπε ότι αφού τα επιχειρησιακά ραντάρ του Arrow Weapon System εντόπισαν την απειλή και μετέφεραν δεδομένα στο σύστημα ελέγχου μάχης για ανάλυση, καταρτίστηκαν σχέδια αναχαίτισης και εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι Arrow -3, καταστρέφοντας με επιτυχία τον στόχο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ επικρότησε την επιτυχή δοκιμή και είπε ότι το υπουργείο εξοπλίζει το Ισραήλ «με δυνατότητες άμυνας έναντι των αναπτυσσόμενων απειλών» για να παρέχει «την ελευθερία των στρατηγικών ελιγμών».

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαίνεσε τη Γερμανία για το ότι διέθεσε 100 δισεκατομμύρια ευρώ (111 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό του 2022 για στρατιωτικές επενδύσεις.

«Η ανακοίνωση ενός επενδυτικού ταμείου 100 δισ. ευρώ είναι εντυπωσιακή. Η αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών σε περισσότερο από 2% από φέτος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ στο Βερολίνο. Χαρακτήρισε την επένδυση της Γερμανίας στο μαχητικό πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ ζωτικής σημασίας και ένδειξη δέσμευσης για την κοινή πυρηνική αποτροπή.

Arrow- 4

Πέρυσι, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν από κοινού την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow- 4, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

«Μια άλλη σημαντική ενίσχυση ενός κοινού πολυεπίπεδου αμυντικού προγράμματος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, συγκεκριμένα ο Ισραηλινός Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας στο Mafat (κοινό όργανο του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων)και η MDA (Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας) έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός συστήματος αναχαίτισης Arrow 4 με την IAI (Israel Aerospace Industries)», έγραψε το υπουργείο στο Twitter.

Το σύστημα Arrow, που σήμερα αποτελείται από συστοιχίες προηγούμενων γενεών, Arrow -2 και Arrow -3, έχει ως στόχο την προστασία του ουρανού του εβραϊκού κράτους από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το Arrow- 4 θα είναι ένας προηγμένος πύραυλος αναχαίτισης με βελτιωμένες ικανότητες, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια σειρά από απειλές στην περιοχή, ανέφερε το αμερικανικό MDA σε ξεχωριστή δήλωση.

Αυτό το σύστημα θα αντικαταστήσει τις αντιεροπορικές συστοιχίες Arrow -2 τις επόμενες δεκαετίες, πρόσθεσε.

Ο Διευθυντής MDA, Αντιναύαρχος Jon Hill περιέγραψε το Arrow -4 ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Το σύστημα απεικονίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ισραήλ στην αναβάθμιση της εθνικής του ικανότητας πυραυλικής άμυνας, είπε. Τ

ο Arrow Weapon System (AWS) είναι ένα σημαντικό στοιχείο της πολυεπίπεδης συστοιχίας αμυντικών πυραύλων του Ισραήλ, δήλωσε η MDA."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι μετά την Μ. Βρετανία και η Γερμανία προσπαθεί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες αντιαεροπορικής της άμυνας, συνειδητοποιώντας το μεγάλο επίπεδο απειλής που ενδέχεται να αντιμετωπίσει από τους Ρωσικούς πυραύλους.

Η Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο Ψυχρού πολέμου με την Ρωσία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει χρονικά και γιαυτό μεγάλες Δυτικές χώρες αυξάνουν την αποτρεπτική τους ισχύ με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα.

Αναφορικά με την χώρα μας υπενθυμίζουμε ότι διαθέτουμε ρωσικά  αντιαεροπορικά συστήματα OSA, Tor-M1 και  S-300 κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει κατά την άποψή μας σοβαρά στη συνέχεια και εξηγώ.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας δεν είναι σε καλό επίπεδο με αφορμή τον θάνατο ομογενών μας στην Μαριούπολη με υπαιτιότητα των Ρωσικών δυνάμεων, την αποστολή ελαφρού οπλισμού από εμάς προς την Ουκρανία και την απόφαση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ ως μέλος του, σε βάρος της Ρωσίας.

Στον αντίποδα η Τουρκία δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις αυτές και γενικά κρατάει επιμελώς μια όσο το δυνατόν ουδέτερη στάση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Θεωρείται λοιπόν πάρα πολύ πιθανόν η Ρωσία να αντιδράσει στην στάση της Ελλάδας απέναντί της και να απαξιώσει την τεχνική υποστήριξη-αναβάθμιση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουμε  καθώς και την χορηγία πυρομαχικών των οποίων το όριο ζωής θα λήξει.

Αυτό ενδεχομένως η Ρωσία να το κάνει εφόσον θελήσει  και σε άλλα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πχ τα αντιαρματικά Kornet, οπότε και η σταδιακή  απαξίωσή τους θα σήμαινε την αναγκαιότητα εφοδιασμού μας από τις ΗΠΑ-ΕΕ.

Τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι η χώρα μας θα πρέπει να αρχίσει να κινείται από τώρα στην κατεύθυνση Μ.Βρετανίας και Γερμανίας αναφορικά με την επαύξηση της αντιαεροπορικής της δυνατότητας με προμήθεια δυτικού τύπου αντιαεροπορικά συστήματα.

Το Ισραήλ είναι άλλωστε σύμμαχος της Ελλάδας, οπότε μια προσέγγιση για το Arrow-3 και από εμάς θα ήταν μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...