Ένοπλες Συρράξεις

Νέα «σπίθα» : Η Ουκρανία υποστηρίζει τις «αξιώσεις» της Πολωνίας για το Καλίνινγκραντ

Μια μικρή έκταση γης μικρότερη από την Ουαλία σφηνωμένη στη Βαλτική Θάλασσα, το Καλίνινγκραντ δεν έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία , η οποία είναι σχεδόν 300 μίλια ανατολικά  και σε αντίθεση με τους περισσότερους Ρώσους, οι κάτοικοί του ταξιδεύουν συχνά στην ΕΕ. Το κέντρο της πόλης απέχει 75 μίλια από τα λιθουανικά σύνορα και μόλις 30 μίλια από την Πολωνία.

Μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας υπάρχει η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ. Μικρή για τα δεδομένα της Ρωσίας, αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα αλλά και πολύτιμη, καθώς αποτελεί τον θύλακα της Μόσχας στη Βαλτική και το μοναδικό λιμάνι της που δεν «παγώνει». Έχει έκταση περίπου 15.000χλμ και πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου. Το δε λιμάνι ήταν πρωτεύουσα γερμανικού κρατιδίου, αλλά πέρασε στον έλεγχο της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσδαμ και έκτοτε και για πολλά χρόνια αποτελούσε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Ο πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Πολωνίας, Waldemar Skrzypczak, δήλωσε πρόσφατα ότι η περιοχή του Καλίνινγκραντ ήταν «υπό ρωσική κατοχή από το 1945».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το έδαφος δεν ήταν ποτέ ρωσικό αλλά ιστορικά ανήκε στην Πρωσία και την Πολωνία.

«Τώρα αξίζει να το θυμόμαστε. Αξίζει να θυμηθούμε την περιοχή του Καλίνινγκραντ , η οποία νομίζω ότι είναι μέρος της πολωνικής επικράτειας. Έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε αυτό το έδαφος, το οποίο είναι κατεχόμενο από τη Ρωσία», δήλωσε ο Skrzypczak στην πολωνική τηλεοπτική εκπομπή «Super Express».

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, υποστήριξε τις πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις της Πολωνίας στο ρωσικό Καλίνινγκραντ, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό κανάλι 1plus1ua, σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι φιλοδοξίες της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την «ειδική επιχείρηση» (σημ. εισβολή στην Ουκρανία) της Μόσχας.

«Μπορώ να πω ότι η Πολωνία, όχι ακόμη σε επίσημο επίπεδο, έχει ήδη διεκδικήσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθούσε», είπε ο Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της rbc.ru, η σημερινή περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο έδαφος της πρώην γερμανικής επαρχίας της Ανατολικής Πρωσίας. 

Το 1945, οι μάχες της επιχείρησης της Ανατολικής Πρωσίας των σοβιετικών στρατευμάτων έγιναν εδώ. 

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση της Διάσκεψης του Πότσνταμ, μέρος της Ανατολικής Πρωσίας (περίπου το ένα τρίτο) παραχωρήθηκε στην ΕΣΣΔ και το υπόλοιπο έδαφος στην Πολωνία.

Σήμερα, στην ίδια περιοχή, και βάσει των τελευταίων αναφορών, η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις, ενισχύοντας τους φόβους για πιθανές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Εκφράζεται   έντονη ανησυχία,  για το γεγονός πως ρωσικά πολεμικά πλοία με πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς εστάλησαν στο Καλίνινγκραντ, αλλάζοντας ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι μια προφανής αιτία ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους Ανώτατος Αξιωματούχος της Πολωνίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Η μετακίνηση τέτοιων πλοίων στη Βαλτική θάλασσα αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων».

Επιβεβαιώνονται πληροφορίες που θέλουν,  την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων Iskander ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο Καλίνινγκραντ, ενισχύοντας τους φόβους πως η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε  σημείο ανάφλεξης εν μέσω και της αυξανόμενης αντιπαλότητα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Επίσης, σχετικές αναφορές επισημαίνουν πως στην περιοχή εθεάθησαν στρατιώτες, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σημαντικές βάσεις ενώ τοποθετούνται και συστήματα ραντάρ.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές του ΝΑΤΟ, η κινητικότητα της Ρωσίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ έχει ως στόχο να «μπλοκάρει» την από αέρος πρόσβαση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε τρεις χώρες της Βαλτικής και σε περιοχές της Πολωνίας.

Καλίνινγκραντ: Μικρή Ρωσία

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Αποκόπηκε από τη Μόσχα, όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και οι κάτοικοι του έκτοτε, πρέπει να περάσουν από το έδαφος της ΕΕ για να φτάσουν στην υπόλοιπη Ρωσία μέσω ξηράς.

Το Καλίνινγκραντ είναι πιο κοντά στο Βερολίνο (527 χλμ.) και την Πράγα (659 χλμ.), παρά στη Μόσχα (1289 χλμ.) και την Αγία Πετρούπολη (797 χλμ.).

Με έκταση 15.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα  έχει 2 φορές το μέγεθος της Κρήτης. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 940.000 κατοίκους, μειωμένος κατά 500.000 από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και είναι κυρίως Ρώσοι. 87,4% Ρώσοι, 3,8% Λευκορώσοι και 4% Ουκρανοί, 0,7% Αρμένιοι και 0,5% Τατάροι.

Παλαιότερα το Καλίνινγκραντ ονομαζόταν Königsberg

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Τεύτονες Ιππότες τον 13ο αιώνα, και όταν ονομάστηκε Κένιγκσμπεργκ (ή Καινιξβέργη)  άνηκε είτε στην Πρωσία, είτε στη Γερμανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια μέρος της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990.

Οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ συχνά, αποκαλούν το κύριο μέρος της χώρας «Μεγάλη Ρωσία» και τον θύλακα τους «Μικρή Ρωσία». Η Μεγάλη Ρωσία, έχει πολλά να ζηλέψει από τη Μικρή.  Μετά την εκδίωξη του εθνικού γερμανικού πληθυσμού από τον Στάλιν, σοβιετικοί πολίτες μεταφέρθηκαν για να το επανακατοικήσουν καθώς πολλές ήταν οικογένειες Ρώσων στρατιωτικών που περιέγραψαν τη μετακίνησή τους στο Καλίνινγκραντ ως «μετακόμιση προς τα δυτικά».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...