Για χρόνια, η Τουρκία διαδραμάτισε έναν ιδιαίτερο ρόλο σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία εντός των χωρών του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να ισορροπήσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες. Όπως η Μεγάλη Βρετανία ή οι ΗΠΑ, είναι μια από τις χώρες που υποστηρίζουν στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και προμηθεύουν τεχνολογία όπλων στο Κίεβο.
Η Τουρκία σκοπεύει να μεταφέρει άλλη μια παρτίδα επιθετικών drones Bayraktar TB2 στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι έχουν επιτευχθεί ορισμένες συμφωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Λονδίνο σκοπεύει να στείλει ραντάρ αντι-αεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα οποία παρέχουν επίσης τη δυνατότητα ακριβούς προσδιορισμού της θέσης των χτυπημάτων πυροβολικού, ενώ η Άγκυρα, σκοπεύει να μεταφέρει στην Ουκρανία μια άλλη, πιθανώς ήδη την τρίτη σε ένα μήνα, παρτίδα επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.
«Συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν στα εξής: Η Μεγάλη Βρετανία παρέχει στην Ουκρανία συστήματα κατά των συσσωρευτών για την καταστροφή πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας. Αυτά τα βρετανικά συστήματα αντι-αεροπορικών μπορούν επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή πλοίων σε μεγάλη απόσταση. Η Τουρκία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία άλλη μια παρτίδα Bayraktars, καθώς και ισχυρά τροχοφόρα τρακτέρ με πλατφόρμες, στις οποίες θα μπορεί να φορτωθεί και να μεταφερθεί στα σωστά μέρη βρετανικό βαρύ πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας».
Προς το παρόν, η τουρκική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες σχετικά, με τις προθέσεις να προμηθεύσει επιθετικά UAV Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, ειδικά αφού η Άγκυρα έχει δηλώσει προηγουμένως επίσημα ότι, οι αρχές της χώρας δεν ασχολούνται με την προμήθεια όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Πράγματι, έχουν συναφθεί συμβάσεις, αλλά με ιδιωτικές εταιρείες, σε σχέση με τις οποίες τα μέχρι στιγμής επιχειρήματα του Τζόνσον εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Όμως σύμφωνα με το avia-pro, η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις στην Τουρκία και στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τον ιστότοπο η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν άφησαν να περάσει αεροπλάνο με νέα παρτίδα drones Bayraktar TB2 για την Ουκρανία, και αυτό έγινε μέσω του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, κατά πάσα πιθανότητα, αρνήθηκαν να παράσχουν στο ουκρανικό αεροσκάφος τον εναέριο χώρο τους και ως εκ τούτου, η πτήση πραγματοποιήθηκε μέσω του εναέριου χώρου της Ελλάδας», αναφέρει.
Το Πενταπόσταγμα δεν το υιοθετεί, αλλά οφείλει στα πλαίσια της ενημέρωσης να το καταθέσει και θα προσπαθήσει να το διασταυρώσει από άλλες επίσημες πηγές και ιστοσελίδες.
Το προηγούμενο βράδυ, από την τουρκική πόλη Tekirdag, όπου πραγματοποιείται η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, ένα άλλο στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος An-124 έφτασε στην πολωνική πόλη Rzeszow, μεταφέροντας μια νέα παρτίδα drones κρούσης Bayraktar TB2. Πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα αναφέρθηκαν από το κανάλι "Telegram" "Operational Line".
«Χθες (25 Μαρτίου) τη νύχτα, ένα βαρύ ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος An-124, πέταξε από το τουρκικό αεροδρόμιο Tekirdağ-Çorlu στον κύριο συγκοινωνιακό κόμβο για τη μεταφορά της στρατιωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, το πολωνικό αεροδρόμιο Rzeszów-Jasionka . Το τουρκικό αεροδρόμιο είναι γνωστό για το γεγονός ότι, προηγουμένως παραδόθηκαν στην Ουκρανία drone Bayraktar TB2 από αυτό. Είναι περίεργο το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτό, χωρίς να παρέχουν άδεια να πετάξουν μέσω του εναέριου χώρου τους αυτής της πλευράς» , ανέφερε στο μήνυμα του καναλιού "Telegram" "Operational Lines"
Προφανώς, ούτε η Ρουμανία ούτε η Βουλγαρία είναι διατεθειμένες να παράσχουν πλέον οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την έντονη κριτική από το επίσημο Κίεβο, η οποία περιπλέκει πολύ τη διαδικασία προμήθειας όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 που δηλώθηκαν από την Τουρκία, την Ουκρανία και τις δυτικές χώρες, έγινε γνωστό ότι σε μόλις ένα μήνα της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να έχουν ήδη καταστραφεί έως και 60 UAV κρούσης Bayraktar TB2.
Σύμφωνα με ειδικούς, τις πρώτες 2-3 ημέρες της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης καταστράφηκαν και τα 12 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, που βρίσκονταν επίσημα σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. «Μερικά από αυτά χτυπήθηκαν από αντιαεροπορικές άμυνες, μερικά καταστράφηκαν από στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους έμεινε «ανάπηρη» ως αποτέλεσμα πυραυλικών επιδρομών σε εγκαταστάσεις υποδομής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει το avia-pro.
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, τουλάχιστον 3 ακόμη παρτίδες μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία , δύο από αυτά μεταφέρθηκαν από την τουρκική πλευρά και ένα, σύμφωνα με μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σχεδόν όλα τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έχουν καταστραφεί, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της αποτελεσματικότητας των τουρκικών drones.
«Έως και 60 drones Bayraktar TB2 θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί σε ένα μήνα. Για ποια αποτελεσματικότητα χρήσης τους μπορούμε να μιλήσουμε με τόσο μεγάλες απώλειες. Μέχρι σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί να έχουν ακόμα αρκετά drones, αλλά η καταστροφή τους είναι μόνο θέμα χρήσης δεδομένων UAV από την Ουκρανία», σημειώνει ειδικός.