Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συμμαχία Ισραήλ – Αιγύπτου: Το Ισραήλ προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-15 στην Αίγυπτο

Το Ισραήλ, αναμφίβολα, έχει την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία στη Μέση Ανατολή. Από τη δεκαετία του 1960, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην άμυνα της χώρας, ανατρέποντας τους εχθρούς.

Μια χώρα που πάντα αλλά ανεπιτυχώς αμφισβήτησε την ισραηλινή αεροπορική κυριαρχία ήταν η Αίγυπτος. Η χώρα παρεκκλίνει από την πορεία της στην πολιτική προμήθειας όπλων, αγοράζοντας περισσότερα από έθνη όπως η Ρωσία και η Γαλλία, και η τελευταία ήταν η προσθήκη αεροσκαφών Rafale.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει, ότι ο διοικητής όλων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ( επικεφαλής της USCENTCOM ),  είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να εγκρίνει το εδώ και χρόνια αίτημα της Αιγύπτου για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15, παρά τη σχεδόν βέβαιη αντίθεση μεταξύ των νομοθετών λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.

https://twitter.com/Arab_Intel/status/1503761242208575491?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503761242208575491%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2Fenoples-syrraxeis%2F7076768_giati-i-aigyptos-agorazei-f-15-anti-gia-su-35

Ο ΜακΚένζι ανέλαβε την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ το 2019 και έχει υποστηρίξει προσωπικά την πώληση των F-15 στην Αίγυπτο και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και Μπάιντεν, δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης, σηματοδοτήσει την υποστήριξή τους για την πώληση F-15 τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο δεύτερος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Ισραήλ ενθαρρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν, να εγκρίνει μια σημαντική συμφωνία όπλων με την Αίγυπτο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15, δήλωσαν στο Axios δύο ανώτεροι Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι.

Γιατί έχει σημασία

Οι  προσπάθειες του Ισραηλινού λόμπι, δείχνουν το βάθος της σχέσης Ισραήλ-Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ισραήλ για τη βελτίωση των σχέσεων, μεταξύ Ουάσιγκτον και Καΐρου.

 Η κυβέρνηση Μπάιντεν, είναι πρόθυμη να παρακάμψει τις υποσχέσεις της για μια προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα - και να διακινδυνεύσει μια πιθανή αναμέτρηση με τους νομοθέτες - προκειμένου να βελτιώσει τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με το Κάιρο, ενώ η αντίπαλη Ρωσία παραμένει βαλτωμένη  στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν, είπε ότι θα κατευθύνει εκ νέου 130 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην  ετήσια βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αφού το Κάιρο απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε θέσει η Ουάσιγκτον.

Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι, του οποίου η προσπάθεια να εμποδίσει την πώληση μεταγωγικών αεροπλάνων Super Hercules C-130-J στην Αίγυπτο , απορρίφθηκε με 81-18 σε ψηφοφορία στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε την απόρριψη «χαστούκι στο πρόσωπο».

Το ψήφισμα του Paul απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό, με επιχειρήματα ότι το αεροσκάφος C-130-J δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό όπλο, σε αντίθεση με το F-15.

Ο γερουσιαστής Chris Murphy , ο οποίος έχει υποστηρίξει την απόκρυψη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναζητά πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την προτεινόμενη πώληση F-15 από την κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσε βοηθός του Κογκρέσου.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει ότι περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές της Αιγύπτου, με ελάχιστα σημάδια διακοπής από τότε που ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Ελ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2013.

Παρά το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στηριχθεί στην Αίγυπτο ως σύμμαχο στην περιοχή, επαινώντας τον ρόλο της κυβέρνησης Σίσι στη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πέρυσι.

Η υποστήριξη του Ισραήλ στη συμφωνία για τα F-15, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στο να πειστεί η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα μέλη του Κογκρέσου να την εγκρίνουν.

Παρασκήνιο

 Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία για τα F-15, ήρθε τον περασμένο χρόνο καθώς η Αίγυπτος άρχισε να επανεξετάζει μια συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία στα τέλη του 2018, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, εξαρτούσαν την πιθανή αγορά F-15 από την Αίγυπτο εν μέρει, με την ακύρωση της συμφωνίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2018, με τη Μόσχα για την αγορά έως και 30 Su-35 , σύμφωνα με πρώην Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις.

Το καθεστώς αυτής της συμφωνίας παραμένει ασαφές, αν και η Αίγυπτος αναφέρθηκε ότι έλαβε τουλάχιστον μερικά από τα Su-35 πέρυσι, πριν επιλέξει επιπλέον Rafales αντί για περαιτέρω παραδόσεις Sukhoi.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία για τα F-15.

Οι Ισραηλινοί είπαν ότι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, να έχουν αμερικανικά οπλικά συστήματα στην Αίγυπτο αντί για αυτά της ρωσικής ή της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσαν οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας.

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος,  είπε ότι το Ισραήλ ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για τις τεταμένες σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ και πιστεύει ότι, η ενίσχυση και η βελτίωση των δεσμών ΗΠΑ-Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Αναδρομή στο παρελθόν

Μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ το 1979, η Αίγυπτος έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά το Ισραήλ. Ο αιγυπτιακός στρατός λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μετά τη στρατιωτική καταστολή της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013, η κυβέρνηση Ομπάμα διέκοψε αρκετές συμφωνίες όπλων με την Αίγυπτο. Έκτοτε, σημειώθηκε πτώση στις συμφωνίες όπλων με τις ΗΠΑ και οι Αιγύπτιοι άρχισαν να αγοράζουν όπλα από τη Ρωσία.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν αποφάσισε να συνεχίσει να παρακρατεί 130 εκατομμύρια δολάρια από την ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αφού διαπίστωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε τακτικές διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σχετικά με συγκεκριμένες αμυντικές ανάγκες.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Αίγυπτο ,είναι «σημαντικό μέρος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ των χωρών και υποστηρίζει «τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας» και συνέχισε: «Ως πολιτική, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε τις προτεινόμενες πωλήσεις άμυνας έως ότου ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ