Η σιωπή και το τέλμα που επικρατεί σε όλα τα μέτωπα, τα οποία άνοιξε η ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, είναι η “σιωπή πριν την απόλυτη καταιγίδα”, αφού οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους με χιλιάδες στρατιώτες, ενώ προετοιμάζονται με χρήση drone και πυραύλων Κρουζ, να κονιορτοποιήσουν τον ουκρανικό στρατό, που έχει προσελκυστεί σε συγκεκριμένα εδαφικά σημεία, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές από την Μόσχα.
Ωστόσο αυτήν την στιγμή πυκνοί καπνοί καταγράφονται πάλι πάνω από το Κίεβο
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “ ο μήνας από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία συμπίπτει με την ανασυγκρότηση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Νέες μονάδες φτάνουν σε περιοχές συγκέντρωσης, η γραμμή του μετώπου ευθυγραμμίζεται και εγκαθιδρύεται επιχειρησιακός έλεγχος της κατάστασης σε καίριες περιοχές.
Όλα δείχνουν ότι η πρώτη φάση της επέμβασης φτάνει στο τέλος της και σύντομα θα δούμε και τη δεύτερη.
Το πιθανότερο είναι ότι η έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης δεν θα έχει καμία σχέση με τυχαίες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα το τέλος Μαρτίου πριν από την έναρξή της.
Η ουσία το πότε θα ξεκινήσει η επίθεση είναι θέμα ποσότητας δυνάμεων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι ένας μεγάλος στρατός από άποψη αριθμού.
Κανείς στο ρωσικό γενικό επιτελείο δεν σκόπευε αρχικά να εξουδετερώσει μονομιάς τέτοιους αριθμούς.
Το πρόβλημα είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη ( περισσότερο ανθρωπιστική παρά στρατιωτική), αφού εμποδίζει κάπως την προετοιμασία της δεύτερης φάσης της ρωσικής επιχείρησης, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει αναπόφευκτα ταχύτατα.
Η ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης ρωσικής επίθεσης θα περικυκλώσει όλες τις ουκρανικές μονάδες στο Donbass, θα παρακάμψει ή και να καταλάβει το Nikolaev και θα ανοίξει προς βόρεια, το νότιο τμήμα του μετώπου, καταστρέφοντας το αμυντικό σχέδιο του Κιέβου.
Το κυριότερο είναι ότι τον τελευταίο μήνα δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ταχεία καταστροφή ολόκληρου του ουκρανικού στρατιωτικού συστήματος από ένα ή περισσότερα συντονισμένα πλήγματα.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σχεδίου, θα ξεκινήσουν οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Σε αυτήν την επίθεση θα χρησιμοποιηθούν όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, ιδίως πύραυλοι Kalibr.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τέτοιους πυραύλους. Χωρίς τη χρήση τέτοιων όπλων, τα καθαρά στρατιωτικά αποτελέσματα της επιχείρησης αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο μέτρια.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, καταγράφηκε η πολεμική χρήση ενός υπερηχητικού όπλου, του πυραύλου Kinzhal, και αυτό έγινε ένας πολύ διαφανής υπαινιγμός στους δυτικούς εταίρους μας.
Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν σημείωσε προσωπικά αυτό το γεγονός, αναγνωρίζοντας ότι ο πύραυλος αυτός είναι «αδύνατο να αναχαιτιστεί”.
Τα ρωσικά drones έχουν βρει την ευρύτερη εφαρμογή σε αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση.
Μπορούμε να πούμε ότι νέες αρχές, νέες τακτικές για τη χρήση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων γεννιούνται μπροστά στα μάτια μας και αυτή η τακτική σχετίζεται άμεσα με την τέχνη της μαζικής χρήσης των UAV.
Το αρχικό σχέδιο, με στόχο την περικύκλωση μεγάλων ουκρανικών ομάδων και τον αποκλεισμό πόλεων, αποδείχθηκε επαρκής προς το παρόν.
Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρωσικές δυνάμεις χρειάστηκαν να αλλάξουν τακτική, ακόμη και στρατηγική σε ορισμένους τομείς του μετώπου, και όπως λένε, «μάθε στην πορεία».
Είναι πιθανό ορισμένες από αυτές τις τακτικές προσαρμογές να σχετίζονται με πολιτικές και όχι με αμιγώς στρατιωτικές συνθήκες και μπορεί να προσαρμοστούν περισσότερες από μία φορές.
Απελευθέρωση του Ντονμπάς. Σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια αυτή έχει απελευθερωθεί, και μένει μόνο να καθαριστεί το Severodonetsk και το Lisichansk.
Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι λόγω της παρουσίας 120.000 δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των ακροδεξιών ταγμάτων.
Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος ολόκληρου του ουκρανικού στρατού βρίσκεται σε έναν στενό σχετικά χώρο από το Κουράχοβο (δυτικά του Ντόνετσκ) μέχρι την Αβντιέβκα.
Εκεί οι δυνάμεις αυτές σφυροκοπούνται από πυροβολικό και πυραύλους MLRS.
Η απελευθέρωση της Μαριούπολης είναι ήδη θέμα λίγων ημερών. Από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκε το έργο του αποκλεισμού της πόλης, για το οποίο ήταν απαραίτητο να διασπαστεί η οχυρωμένη εδώ και 8 χρόνια αμυντική γραμμή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Volnovakha.
Αυτός ήταν πρακτικά ο μοναδικός, αλλά πολύ σημαντικός τομέας του μετώπου, όπου γίνονταν άμεσες επιθέσεις σε εχθρικές θέσεις, γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.
Το πρόβλημα της Μαριούπολης δεν βρίσκεται μόνο στην περιοχή της (μόνο το εργοστάσιο Azovstal είναι σχεδόν 11 τ.χλμ.) και στον αριθμό των αμάχων, αλλά και στη συμβολική της σημασία.
Εν τω μεταξύ, η τελική απελευθέρωση της πόλης θα ανοίξει μια άμεση συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ του Ντονμπάς και της Κριμαίας.
Ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιτυχιών, σημαντικές ρωσικές δυνάμεις θα απελευθερωθούν για μια νέα επίθεση προς τα βόρεια από τις περιοχές Kherson και Zaporozhye.
Τώρα στον άξονα προς Zaporozhye, Krivoy Rog, Nikopol, Gulyaipole φθάνουν ενισχύσεις από χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες.
Εδώ μπορεί να ξεκινήσει η «επίθεση της δεύτερης φάσης», η οποία, αφενός, θα οδηγήσει στην περικύκλωση της κύριας ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ και, αφετέρου, να σηματοδοτήσει την προέλαση στην αριστερή όχθη του Δνείπερου προς μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ντνεπροπετρόφσκ.
Ήδη, υπάρχει πίεση στις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις άνω περιοχές. \
Αν και σε ορισμένα σημεία η προέλαση είναι πιο αργή λόγω της απροθυμίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας να εισβάλλουν ανοιχτά σε μεγάλους οικισμούς (για παράδειγμα, το σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο Ugledar) προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Μια ενδεικτική κατάσταση από αυτή την άποψη έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Χάρκοβο. Η ουκρανική διοίκηση ανέπτυξε μεγάλες δυνάμεις εκεί για να συγκρατήσει την προέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο Izyum και περαιτέρω στο Pavlograd.
Ως αποτέλεσμα, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εδραιώθηκαν στα περίχωρα του Izyum και στην πόλη Chuguev, βασιζόμενες στην υποστήριξη του πυροβολικού, από το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ακόμη στην διάθεση τους.
Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με σφυροκόπημα πυραύλων σύγχρονων εκτοξευτών πυραύλων, αλλά ανθρωπιστικοί λόγοι ανάγκασαν τον ρωσικό στρατό να διακόψει για λίγο να το κάνει.
Στο πλαίσιο των μεγάλων απωλειών, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο άρχισε να δίνει εντολές στις μονάδες να «κρατηθούν με κάθε κόστος», να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις τους, ακόμη και σε αντίθεση με την κοινή λογική και τη στρατιωτική θεωρία με την πράξη.
Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν λαμβάνουν άδεια να αποσυρθούν σε άλλη γραμμή άμυνας κοντά στο Κουράχοβο κοντά στο Ντόνετσκ, ακόμη και μετά την πτώση της Maryinka, κάτι που ακολουθείται και στην Μαριούπολη.
Για το Κίεβο, τώρα το στρατηγικό δόγμα είναι η καθυστέρηση των εχθροπραξιών με κάθε μέσο, αλλά δυστυχώς για αυτούς, τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να υφίστανται τεράστιες και αδικαιολόγητες απώλειες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, ενώ ο άμαχος πληθυσμός βυθίζεται βαθύτερα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Το κύριο ζήτημα για τους Ουκρανούς είναι να κρατήσουν μέχρι τον Ιούλιο, αλλά δεν πρόκειται να γίνει αυτό”, καταλήγει το άρθρο, για το οποίο αναμένουμε να δούμε αν θα βγει αληθινό.