Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Αυτές προστίθενται στις υπάρχουσες τέσσερις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ που βρίσκονται ήδη στη Βαλτική στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και στην Πολωνία, δημιουργώντας συνολικά οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης μεγέθους τάγματος.
«Περιμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με σημαντικές αυξήσεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της ταχείας ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης, το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εξασφάλισε αποκλειστικές φωτογραφίες με ουκρανικά ελικόπτερα, πιθανώς πολιτικής προστασίας και γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Α400 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροδρόμια της Ρουμανίας.
Σύμφωνα με ανεξάρτητη πηγή που επιθυμεί τη διατήρηση της ανωνυμίας, τα ουκρανικά ελικόπτερα Μil-Μi 8, ρωσικής κατασκευής βρίσκονταν χθες στην Κλουζ Ναπόκα, στη δυτική Ρουμανία.
Το Mil Mi-8 είναι ένα μεσαίο ελικόπτερο διπλού στροβίλου, που σχεδιάστηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση και τώρα παράγεται από τη Ρωσία. Εκτός από τον πιο συνηθισμένο ρόλο του ως ελικόπτερο μεταφοράς, το Mi-8 χρησιμοποιείται επίσης ως αερομεταφερόμενος σταθμός διοίκησης, επιθετικής χρήσης για χερσαίους στόχους και πλατφόρμα αναγνώρισης.
Το γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Α400 εθεάθη στην Τιμισοάρα χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ωστόσο δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της παρουσίας της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Ρουμανία. Ως γνωστόν, η Γερμανία αποφάσισε να υποστηρίξει την ουκρανική πλευρά με στρατιωτικό υλικό, οπότε πιθανώς η εν λόγω πτήση αφορούσε μεταφορά του εν λόγω υλικού ή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το A400 είναι ένα ευρωπαϊκό τετρακινητήριο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στροβιλοκινητήρα. Σχεδιάστηκε από την Airbus Military (τώρα Airbus Defense and Space) ως τακτικός αερομεταφορέας με στρατηγικές δυνατότητες για να αντικαταστήσει παλαιότερα μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως το Transall C-160 και το Lockheed C-130 Hercules. Μπορεί να μεταφέρει βαρύτερα φορτία από το C-130 και είναι σε θέση να αξιοποιεί τραχιές λωρίδες προσγείωσης. Μαζί με τον ρόλο μεταφοράς, το A400 μπορεί να πραγματοποιήσει εναέριο ανεφοδιασμό και ιατρική εκκένωση όταν είναι εφοδιασμένο με κατάλληλο εξοπλισμό.
Από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει 140.000 στρατιώτες στην περιοχή και έχει κινητοποιήσει ένα κολοσσιαίο πολεμικό χαρτοφυλάκιο προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού. Από τους περίπου 140.000 στρατιώτες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει τη μερίδα του λέοντος με 100.000 στρατιώτες.
Τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναπτύσσονται επί του παρόντος σε γειτονικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και δεν πολεμούν άμεσα με τις ρωσικές δυνάμεις εντός της Ουκρανίας.
Η συμμαχία, η οποία έχει περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία σε ετοιμότητα καθώς και 130 αεροσκάφη σε αυξημένη επιφυλακή, έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τον Πούτιν ότι μια επίθεση σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων, πυροδοτώντας τον ακρογωνιαίο λίθο της Συμμαχίας, το Άρθρο 5 που ορίζει συλλογική στρατιωτική απάντηση από τα κράτη μέλη.
Η Ουκρανία, η οποία επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ από το 2002, συνορεύει με τέσσερις συμμάχους του ΝΑΤΟ. Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Η Πολωνία φιλοξενεί επί του παρόντος την πλειοψηφία των στρατευμάτων από τη συμμαχία των 30 μελών και μέχρι στιγμής έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος των προσφύγων που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στην Πολωνία μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον Πούτιν για να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι «μια πραγματική απειλή».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση «false flag» επιχειρήσεων για να δικαιολογήσει μια επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.
«Υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα, καθίσταται ένα σαφές σημάδι ότι η Ρωσία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και τα δύο», είπε ο Μπάιντεν, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι η χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε τη φύση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Θα είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και με εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η χρήση τέτοιων όπλων θα μπορούσε να επηρεάσει τις κοντινές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα παράσχει σύντομα στην Ουκρανία εξοπλισμό για προστασία από χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά καθώς και πυρηνικά όπλα. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της ειδικής υποστήριξης που θα παρείχε η συμμαχία για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.