Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί το Ρωσικό "Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου" αποδείχθηκε ανεπαρκές στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία;-Διδάγματα για την Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μέχρι τώρα βραδεία και εν πολλοίς ανεπιτυχής εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων  από την Ρωσία στη χώρα, έχει προκαλέσει σκεπτικισμό σε πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές, οι οποίοι αναζητούν τους λόγους που ευθύνονται για αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το άρθρο του Ρουμανικού defenseromania.ro, το οποίο αναφέρει τα εξής:

"Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως στρατιωτικά, οι υπολογισμοί των Ρώσων αποδείχθηκαν λάθος.

Το Κρεμλίνο ήλπιζε σε έναν πόλεμο αστραπή, όπως στο σενάριο της Γεωργίας, αλλά αυτό δεν συνέβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκπληκτική αντίσταση της Ουκρανίας μετέτρεψε τον πόλεμο σε  πραγματική αναμέτρηση.

Οι απώλειες των Ρώσων σε σχεδόν έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιες.

Το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο κάνει λόγο για περίπου 15.000 νεκρούς στρατιώτες. Είναι ενδιαφέρον ότι το δημοσίευμα Pravda, επικαλούμενο στοιχεία από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας, δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι η Ρωσία παραδέχεται ότι έχει χάσει μέχρι στιγμής 9.861 στρατιώτες στην Ουκρανία.

Εκτός από αυτόν τον τεράστιο αριθμό νεκρών, η Pravda δημοσίευσε και τον αριθμό των τραυματιών, που ήταν 16.153.

Μόλις δύο λεπτά μετά τη δημοσίευση, η πληροφορία διαγράφηκε αμέσως.

Ανεξάρτητα από τον ακριβή αριθμό, ο αριθμός είναι τεράστιος. Και εκτός από ανθρώπινες ζωές, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει χάσει και πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Ρωσία έχασε 5 στρατηγούς σε μόλις τρεις εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία.

Σε μόλις τρεις εβδομάδες πολέμου, η Ρωσία έχασε 5 στρατηγούς. Η Ουκρανία λέει ότι ο αριθμός τους είναι 6, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην αρχηγός της CIA, είπε στο CNN σε συνέντευξή του ,ότι ο αριθμός των Στρατηγών που σκοτώθηκαν σε μόλις τρεις εβδομάδες ήταν πολύ υψηλός, κάτι που ήταν ασυνήθιστο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το  Ρωσικό "Σύστημα Διοίκησης και ελέγχου" δεν λειτουργεί.

Ο Πετρέους λέει ότι η Ουκρανία κατάφερε να μπλοκάρει τις επικοινωνίες των Ρώσων και ότι αυτές δεν  λειτουργούν με ασφάλεια.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της CIA, για τον οποίο οι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές κατάφεραν να εξοντώσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό Ρώσων Στρατηγών.

Το "Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου" είναι ο «εγκέφαλος» που συντονίζει τα εναέρια, επίγεια και ναυτικά συστήματα.

Το 2014, οι Ρώσοι κατάφεραν να ανατρέψουν το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που εξηγούσε σε μεγάλο βαθμό τις στρατιωτικές εξελίξεις  στο έδαφος.

Η υλοποίηση των συστημάτων εντολών-ελέγχου C4I βρίσκεται στον κατάλογο των βασικών προγραμμάτων  της Ρουμανίας.

Το πρώτο μάθημα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, είναι ότι  το πρόγραμμα προικοδότησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας με συστήματα διοίκησης-ελέγχου C4I πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως

Ο Viorel Manole, διευθυντής της PATROMIL, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "External Plan" της περασμένης εβδομάδας στο DefenseRomania, επέστησε ξανά την προσοχή στη σημασία του συστήματος διοίκησης και ελέγχου.

«Μια χώρα που θέλει να είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη, ακόμα κι αν είναι μέρος μιας συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ, πρέπει να έχει το δικό της σύστημα διοίκησης-ελέγχου. 

Νομίζω ότι, μιλώντας για τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο, η νούμερο ένα προτεραιότητα που εξετάζεται πρέπει να είναι το σύστημα C4I ρουμανικής κατασκευής, του οποίου η πνευματική ιδιοκτησία πρέπει να ανήκει σε εμάς. Είναι σημαντικό ο εγκέφαλος ενός Στρατού να είναι εγχώριας προέλευσης, φυσικά σε συνεργασία με ξένες συνεργαζόμενες εταιρείες, γιατί η αμυντική βιομηχανία γνωρίζει τα όριά της», κατέληξε ο διευθυντής της Patromil, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρουμανία μπορεί εύκολα να αναπτύξει το κομμάτι του λογισμικού".

Η ρωσική σχεδίαση και τα λάθη της

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει τις επιχειρησιακές αδυναμίες που επιδεικνύει στο πεδίο της μάχης ο Ρωσικός στρατός 

Η αρχική σχεδίαση των επιχειρήσεων από Ρωσικής πλευράς περιελάμβανε την γρήγορη , εντός ολίγων ημερών κατάληψη της Ουκρανίας και την αλλαγή της Ουκρανικής κυβέρνησης με φιλορωσική.

Αποτέλεσμα αυτής της σχεδίασης ήταν να μην υπάρχει επαρκής πρόνοια αυξημένων αναγκών στον τομέα της Διοικητικής Μέριμνας , για ανεφοδιασμό πολλών ημερών σε τρόφιμα-καύσιμα και πυρομαχικά των στην πρώτη γραμμή μαχομένων ρωσικών δυνάμεων.

Επίσης δεν σχεδιάστηκε επαρκώς η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με μαχητικά αεροσκάφη -επιθετικά ελικόπτερα και drones στα μαχόμενα ρωσικά τμήματα, με αποτέλεσμα την επαύξηση των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί ορθότατα επέλεξαν να μην αντιπαρατεθούν σε απευθείας μάχη με τον Ρωσικό στρατός στο αναπεπταμένο υπαίθριο έδαφος της χώρας τους, γνωρίζοντας ότι ήταν "χαμένοι από χέρι", λόγω της τεράστιας στρατιωτικής υπεροπλίας του ρωσικού στρατού.

Αντί αυτού προτίμησαν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προχώρηση του Ρωσικού στρατού , οδηγώντας τον σιγά-σιγά  κοντά σε μεγάλες  Ουκρανικές πόλεις, τις οποίες οχύρωσαν.

Με τον τρόπο αυτό επέτειναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ανεφοδιασμού των Ρωσικών Δυνάμεων που περιγράψαμε παραπάνω, αφού επιμηκήνθηκαν  και πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ οι οδοί ανεφοδιασμού  του ενεργώντας σε πολλές Ουκρανικές πόλεις ταυτόχρονα

Το ηθικό των Ρώσων στρατιωτικών  έπεσε κατακόρυφα, αφού ενώ πίστευαν  ότι θα έκαναν έναν αναίμακτο και σύντομο στρατιωτικό περίπατο στην Ουκρανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή Ουκρανική αντίσταση που τους προξενεί πολλές απώλειες.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε χρονική τελμάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους στρατιωτικοί Διοικητές να  αναγκαστούν να αναλάβουν δράση στην πρώτη γραμμή.

Άλλωστε ένας από τους τρόπους επέμβασης του εκάστοτε Ανώτατου Αξιωματικού-Διοικητή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, είναι η προσωπική παρουσία του στο πεδίο της μάχης, αφού αυτό σημαίνει εμψύχωση των εμπρός μαχομένων τμημάτων του, βελτίωση του ηθικού του και  αποκτά καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης 

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος των ομολογουμένως μεγάλων απωλειών του Ρωσικού στρατού σε Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς του.

Τέλος, το ηθικό των Ρώσων αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται η χρονική διάρκεια του πολέμου και αυξάνονται οι απώλειες τους.

Επίλογος

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η πολύ μεγάλη έλλειψη συντονισμού των επιχειρήσεων από τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις.

Οι έννοιες διαλειτουργικότητα των μέσων (interoperability), Διακλαδικότητα ,και διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς στη βάση του δόγματος Multi-Domain Operations (MDO), δεν εφαρμόστηκαν από τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία, οι οποίες λειτουργούν στα πρότυπα παλαιότερων  στρατιωτικών δογμάτων, που προσομοιάζουν με μια μίξη του air-land Battle και  εκείνων του Β Παγκοσμίου πολέμου...

Με αυτόν τον τρόπο οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αποστερούν από μόνες τους σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτουν και οι οποίες δεν αντανακλούν σε οφέλη για αυτές στα πεδία των μαχών.

Τα παραπάνω χρησιμεύουν για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τη διεξαγωγή σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων  και συνεπώς και για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ελλάδα όντας χώρα του ΝΑΤΟ διαθέτει πάρα πολύ καλό σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου, εφαρμόζοντας τις αρχές της διαλειτουργικότητας των μέσω της και την Διακλαδικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις της μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητα των οπλικών της συστημάτων σε στεριά-θάλασσα-αέρα.

Συνεπώς, η άμυνα της χώρας είναι σύγχρονη και ικανή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις  μιας εμπόλεμης σύρραξης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...