Η Ρωσία φέρεται να έχει θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό έναν ανώτερο ηγέτη των υπηρεσιών πληροφοριών, υποδεικνύοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να θέλει να ρίξει το βάρος για τα δεινά της Μόσχας στην εισβολή στη γειτονική Ουκρανία σε αξιωματούχους κατασκόπων και στρατιωτικών.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), είναι μια εσωτερική υπηρεσία κατασκοπείας στη Ρωσία, αν και ο Σεργκέι Μπεσέντα είναι υπεύθυνος για τις ξένες επιχειρήσεις του σώματος.
Ο συνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα, ο επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας πληροφοριών FSB και ο αναπληρωτής του Μπεσέντα, κρατούνται σε κατ' οίκον περιορισμό, σύμφωνα με έκθεση της μη κομματικής δεξαμενής σκέψης του Κέντρου για την Ανάλυση Ευρωπαϊκής Πολιτικής ( CEPA ).
Η Πέμπτη Υπηρεσία ήταν υπεύθυνη για την παροχή πληροφοριών στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. «Φαίνεται σαν δύο εβδομάδες μετά τον πόλεμο, τελικά κατάλαβε ο Πούτιν ότι παραπλανήθηκε τελείως. Το τμήμα, φοβούμενο για τις απαντήσεις του, φαίνεται ότι είπε στον Πούτιν αυτό που ήθελε να ακούσει», έγραψαν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ερευνητές Irina Borogan και Andrei Soldatov στην έκθεση CEPA.
Ο αγωνιστής των δικαιωμάτων Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, επαλήθευσε επίσης ότι οι άνδρες συνελήφθησαν. Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τις αναφορές, ότι ο Beseda βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.
Ο Οσέτσκιν είπε ότι η FSB ερεύνησε επιπλέον πάνω από 20 ακίνητα στην περιοχή της Μόσχας, που ανήκουν σε υπαλλήλους που υποπτεύονται ότι επικοινωνούσαν με τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ρώσος, που ζει στη Γαλλία, εξήγησε: «Η επίσημη βάση για τη διεξαγωγή αυτών των ερευνών, είναι η κατηγορία της υπεξαίρεσης κεφαλαίων που προορίζονται για ανατρεπτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία. Ο πραγματικός λόγος είναι οι αναξιόπιστες, ελλιπείς και εν μέρει ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία».
Ο Beseda έγινε στόχος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, εν μέσω αναταραχών στην Ουκρανία και της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας.
Το Σάββατο, ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στη Wall Street Journal, ότι οι αναφορές για τον Μπεσέντα σε κατ' οίκον περιορισμό ήταν "αξιόπιστες", προσθέτοντας ότι είχε ξεσπάσει διαπληκτισμός μεταξύ της FSB και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.
Ενώ οι αναφορές, ξένων μέσων ενημέρωσης και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων έδειξαν ότι οι ρωσικές αρχές αρχικά πίστευαν ότι θα μπορούσαν να καταλάβουν το Κίεβο , την πρωτεύουσα της Ουκρανίας μέσα σε λίγες μέρες, σχεδόν ένα μήνα αργότερα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να το κάνουν, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και η δυτική βοήθεια εισέρχεται στη χώρα.
Ο Τζέφρι Έντμοντς, πρώην αξιωματούχος της CIA και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που ειδικεύεται στην περιοχή, είπε στη Wall Street Journal ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον ανώτερο υπάλληλο πληροφοριών, να μιλάει με τον Πούτιν και να μην λέει στον Πούτιν αυτό που θέλει να ακούσει, ειδικά αν είναι πεποίθηση που διατηρείται βαθιά, όπως οι πεποιθήσεις του Πούτιν για την Ουκρανία».
.Σημειωτέον, ότι ο Osechkin έχει δημοσιεύσει αναφορές πληροφοριοδοτών, που υποτίθεται ότι γράφτηκαν από αναλυτές της FSB τις τελευταίες εβδομάδες στον ιστότοπό του Gulagu.ru, με έναν αναλυτή να γράφει «τώρα μας κατηγορούν μεθοδικά (FSB). Μας επιπλήττουν για την ανάλυσή μας».
Ορισμένοι πρόσθετοι Ρώσοι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Ρομάν Γκαβρίλοφ, με τις αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ να διίστανται σχετικά με το εάν απολύθηκε ή παραιτήθηκε.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λάβει πληροφορίες που υποδεικνύουν, ότι η Ρωσία είχε σχηματίσει ένα σχέδιο για να οργανώσει μια ψευδή επίθεση, η οποία θα χρησίμευε ως δικαιολογία για μια εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και αξιωματούχους των ΗΠΑ που αναφέρθηκαν τον Φεβρουάριο.
Οι αξιωματούχοι είπαν, ότι το σχέδιο αποκαλύφθηκε σε αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες που μοιράστηκαν με Ουκρανούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους συμμάχους τις τελευταίες ημέρες.
Το σχέδιο ενδεχομένως περιλάμβανε βίντεο που έδειχναν μια σκηνοθετημένη επίθεση, που απεικονίζει τις γραφικές συνέπειες μιας έκρηξης, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού που φαίνεται να ανήκει στην Ουκρανία ή σε συμμαχικά έθνη, είπε ένας άγνωστος αξιωματούχος.
«Αυτό το βίντεο, εάν δημοσιευότανε, θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν τη σπίθα που χρειάζεται για να ξεκινήσει και να δικαιολογήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας», είπε ο αξιωματούχος. Αυτό θα περιελάμβανε την πιθανότητα, να ζητήσουν από τους αυτονομιστές ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία μια ρωσική επέμβαση.
Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα καμία άμεση απόδειξη του σχεδίου, ούτε είπαν πώς το έμαθαν επειδή δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τις πηγές και τις μεθόδους τους. Δεν ήταν επίσης σαφές, ότι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν εγκρίνει την επιχείρηση.
Τέλος, τον Δεκέμβριο ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Μόσχα, ότι ανέπτυξε μια επιχείρηση «ψευδής σημαίας» για να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή και η Βρετανία πρόσφατα, κατονόμασε Ουκρανούς που τους κατηγόρησε ότι είχαν δεσμούς με Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών που σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.