Τα νέα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αποτέλεσαν έκπληξη για πολλούς στο Πεκίνο: Λίγες ώρες πριν την εισβολή, Κινέζοι ειδήμονες προέβλεπαν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν αναπόφευκτος. Στη Νέα Υόρκη, καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν για μια ολοκληρωτική επίθεση στη γειτονική της χώρα, ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, ανέφερε σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «η πόρτα για μια ειρηνική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν είναι εντελώς κλειστή, ούτε θα πρέπει να είναι κλειστή».
Η Κίνα πιστεύει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών θα πρέπει να υποστηρίζεται, δήλωσε ο Ζαο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο η Κίνα αντιτάχθηκε στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία υποστηρίζοντας πως : «Θα οδηγήσει σε νέα θύματα».
«Η Κίνα παρείχε στην Ουκρανία τροφή, στιγμιαίο βρεφικό γάλα, υπνόσακους και παπλώματα, αδιάβροχα κλινοσκεπάσματα ως ανθρωπιστική βοήθεια. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δωρίσει θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο. Μπορούν αυτά τα όπλα να επαναφέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα ή θα οδηγήσουν σε νέα θύματα και τραυματισμούς στον άμαχο πληθυσμό; Ο λαός της Ουκρανίας χρειάζεται περισσότερο φαγητό και υπνόσακους», δήλωσε ο Zhao Lijian.
Η Κίνα τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να παράσχει οικονομική βοήθεια
Η Κίνα τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να παράσχει οικονομική βοήθεια. Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εξέδωσε δήλωση στην οποία σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει πλήρως την Ουκρανία και δεν θα της επιτεθεί ποτέ, αλλά είναι έτοιμη να παράσχει ολοκληρωμένη οικονομική και πολιτική υποστήριξη.
Ο Κινέζος πρέσβης στην Ουκρανία δεν σχολίασε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα ετοιμαζόταν να παραδώσει μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. «Η Κίνα δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία, θα βοηθήσουμε, συγκεκριμένα, στην οικονομική κατεύθυνση», ανέφεραν.
«Σε ένα χρόνο, η χώρα μας εισάγει αγαθά από όλο τον κόσμο αξίας άνω των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να αναπτυχθείτε. Σε αυτήν την κατάσταση που είσαστε τώρα Θα ενεργήσουμε υπεύθυνα. Είδαμε πόσο μεγάλη είναι η ενότητα του ουκρανικού λαού και αυτό σημαίνει ποια είναι η δύναμή του», δήλωσε ο Fan Xianrong, Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Κίνας στην Ουκρανία.
Λίγο νωρίτερα, η ΛΔΚ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερη για την τρέχουσα κατάσταση , αν και τονίστηκε ότι η Κίνα υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι νωρίτερα η Κίνα σκόπευε να κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Ουκρανία, αλλά λόγω της πίεσης που ασκήθηκε στο Κίεβο από τη Δύση, αποφασίστηκε να εγκαταλείψει τέτοια βήματα.
Ο Bonny Lin, διευθυντής του China Power Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε μιλώντας στον Guardian ότι «εκτός από την προσπάθεια της Κίνας να εξισορροπήσει τους διάφορους στόχους της, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Κίνα δίνει προτεραιότητα στη σχέση της με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι η δράση της Μόσχας αποτελεί επίσης πρόβλημα για το Πεκίνο.
Ο Λιν δήλωσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση των γεγονότων, είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και να απομακρύνει χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία από την Κίνα. «Βραχυπρόθεσμα, η Κίνα θα επηρεαστεί από τις δευτερογενείς κυρώσεις και το κόστος αυτό για την Κίνα θα αυξηθεί πιθανότατα, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται», είπε.
Αλλά ο Leoni δήλωσε ότι αν οι στρατιωτικές εντάσεις κλιμακώνονταν στην Ευρώπη -όπου η Κίνα έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα- η στάση του Πεκίνου θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει. «Είδαμε πρόσφατα πώς τόσο τα ναυτικά μέσα του ΝΑΤΟ όσο και της Ρωσίας, τοποθετήθηκαν ή συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα: Το Πεκίνο μπορεί να αλλάξει τον υπολογισμό του για τη Ρωσία εάν οι στρατιωτικές εχθροπραξίες επεκταθούν, έστω και ήπια, σε αυτή την περιοχή, από όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της Κίνας με την Ευρώπη», ανέφερε.
Για τους ρεαλιστές Κινέζους διανοητές της εξωτερικής πολιτικής, η γεωγραφία και η ιστορία εξακολουθούν να έχουν σημασία στη συλλογιστική τους για τη νέα τάξη πραγμάτων. Η θανατηφόρα μεθοριακή σύγκρουση Σοβιετικής Ένωσης-Κίνας το 1969 εξακολουθεί να ρίχνει μια σκιά για το Πεκίνο, ιδιαίτερα καθώς ο Μπάιντεν διαμορφώνει την πρόκληση της Αμερικής για την Κίνα ως «δημοκρατία εναντίον απολυταρχίας».
Μυστήριο με την ακύρωση της πτήσης Λαβρόφ για Πεκίνο
Ερωτήματα έχει προκαλέσει, όπως γράφαμε και χθες, η επιστροφή του αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκέι Λαβρόφ στην Κίνα, πίσω στη Μόσχα, με τα σενάρια να συνδέουν το περιστατικό με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν πάνω από τη Σιβηρία, σχεδόν στα μισά της διαδρομής Ρωσίας - Κίνας επέστρεψε στη ρωσική πρωτεύουσα αντί να συνεχίσει για Πεκίνο όπου και ήταν ο προορισμός του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η κίνηση αυτή ίσως αφορά κάποιο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το αεροσκάφος, ίσως όμως έχει και προεκτάσεις σχετικές με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας.
«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ήθελε πραγματικά να μεταβεί στο μεγάλο του σύμμαχο στο Πεκίνο. Αλλά κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία πάνω από το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Και, αντί να φθάσει στον προορισμό του, την Κίνα, επέστρεψε στο αεροδρόμιο Βνούκοβ. Από εκεί δηλαδή, όπου είχε απογειωθεί το αεροσκάφος του» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και συνεχίζει:
«Και ο κόσμος τώρα διερωτάται: Το Πεκίνο αρνήθηκε να δεχτεί τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν του έδωσε εντολή να επιστρέψει στη Μόσχα επειδή η κατάσταση είναι εκρηκτική;», διερωτάται η Bild.
Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης τις τελευταίες εξελίξεις με τις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος διαμηνύει στη Δύση ότι θα συνεχίσει στην Ουκρανία "μέχρι τέλους", καθώς και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε στην Ουκρανία την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας: όπλα και εξοπλισμό, αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η γερμανική εφημερίδα, παραθέτοντας τις παραπάνω εξελίξεις διερωτάται: «Επίκειται λοιπόν ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας; Ή το Πεκίνο δεν ήθελε να δεχτεί τον Λαβρόφ;».