Η Ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε μια συζήτηση για την κατάληψη των χωρών της Βαλτικής, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης με χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα.
Ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός παρουσίασε ένα ανατριχιαστικό σενάριο για τον στρατό του Πούτιν να καταλάβει τις χώρες του ΝΑΤΟ τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, καθώς και να αρπάξει τμήματα της ουδέτερης Σουηδίας.
Χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν λάβει μέρος σε ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και καταρτίζονται σχέδια για μια τεράστια μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.
Αφού κέρδισαν την ανεξαρτησία τους όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, και τα τρία κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και συνεχίζουν να φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σχέδια αποσταθεροποίησης και εισβολής, όπως έκανε στην Ουκρανία.
Ένα τέτοιο σενάριο σκιαγραφήθηκε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 από τον συνταγματάρχη Ιγκόρ Κοροτσένκο, πρώην στέλεχος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και της αεροπορίας και σήμερα έφεδρο αξιωματικό.
Ο ειδικός υπέρ του Κρεμλίνου είπε: «Έτσι μπορεί να φαίνεται το σενάριο για την κατάληψη των χωρών της Βαλτικής».
Χρησιμοποιώντας χάρτες στα Αγγλικά με σημειωμένες τις αναπτύξεις στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, περιγράφει με απαίσια λεπτομέρεια το σενάριο εισβολής.
Στην αρχή «προκλήθηκε ένα μαζικό ρωσικό ραδιοηλεκτρονικό χτύπημα» καθώς «όλα τα ραντάρ του ΝΑΤΟ τυφλώνονται και δεν βλέπουν τίποτα».
Σχεδιάζοντας τον χάρτη με όλο και περισσότερες κόκκινες γραμμές, στρέφεται στη συνέχεια στο πώς η Ρωσία θα υπερνικήσει τους εχθρούς της.
«Αυτή τη στιγμή, στο σουηδικό νησί Γκότλαντ, προσγειώνονται ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα, παραδίδοντας αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 και παράκτια αντιπλοϊκά συστήματα Bastion», είπε. «Έχουν αναπτυχθεί - και προς το παρόν κανείς δεν ξέρει ή δεν βλέπει τίποτα. Η Δύση αναρωτιέται: «Γιατί δεν βλέπουμε τίποτα; Τι έγινε με τα ραντάρ μας;»
Η Σουηδία ήταν παραδοσιακά ουδέτερη, αλλά οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να αρπάξει το στρατηγικά σημαντικό νησί Γκότλαντ την οδήγησε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Ο Κοροτσένκο συνεχίζει να εξηγεί ότι οι Ρώσοι θα προωθούνταν έξω από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ προς τον διάδρομο Suwalki για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ενισχύσεις από την Πολωνία.
«Η έκπληκτη Δύση και το ΝΑΤΟ θα ξέρουν ότι η Ρωσία κηρύσσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων 400 χιλιομέτρων», είπε, καθώς ο παρουσιαστής του προγράμματος γνέφει επιδοκιμαστικά. Στη συνέχεια, εξηγεί ότι «όλη η Βαλτική Θάλασσα» θα βρισκόταν στη συνέχεια στο στόχο των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Κοροτσένκο συνέχισε ότι «ότι αυτά τα λίγα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, στη Βαλτική» θα «περικυκλωθούν» από ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις και στη συνέχεια «θα καταθέσουν τα όπλα».
Το σενάριο τελειώνει με τις κυβερνήσεις των νέων χωρών της Βαλτικής να ορκίζονται πίστη στη Μόσχα, ενώ η Σουηδία συμφωνεί σε αέναη ουδετερότητα και μίσθωση του Γκοτλαντ.
Το πρόγραμμα βγήκε στη ρωσική τηλεόραση στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά δημοσιεύτηκε από τον σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης Αντόν Γεράστσενκο.
Στρατιωτικός πυρετός σε εσθονική βάση του ΝΑΤΟ
Υπό το πρίσμα των απρόβλεπτων κινήσεων της ρωσικής ηγεσίας, στη στρατιωτική βάση Τάπα του ΝΑΤΟ στην κεντρική Εσθονία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια αυξημένη αίσθηση σκοπού μεταξύ των στρατευμάτων.
Παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, υπήρξαν πολλά σημάδια έξαρσης της δραστηριότητας μέσα και γύρω από το στρατόπεδο της πρώτης γραμμής - μόλις 160 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα - καθώς οι στρατιώτες αναρωτιούνταν ποια μπορεί να είναι τα μελλοντικά σχέδια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην πόλη Τάπα, βόρεια της βάσης, ένοπλοι Εσθονοί στρατεύσιμοι ασκούσαν περιπολίες στους δρόμους, ελέγχοντας μεθοδικά τους παράδρομους για επίδοξους εισβολείς. Πιο κοντά στο κεντρικό στρατόπεδο, ένα όχημα της πολιτικής αστυνομίας σταμάτησε για να μπλοκάρει την αντίθετη κυκλοφορία, προτού μια συνοδεία οκτώ ογκωδών στρατιωτικών φορτηγών πλησιάσει σε μια εκπαιδευτική άσκηση. Τεθωρακισμένα οχήματα μπορούσαν επίσης να φανούν να παρακολουθούν την άκρη ενός δάσους εκτός του δρόμου.
Μέσα στο στρατόπεδο, ο συνταγματάρχης Άντρους Μερίλο, ο οποίος ως επικεφαλής της πρώτης ταξιαρχίας πεζικού της Εσθονίας λειτουργεί ως διοικητής βάσης, είπε ότι η απόφαση της Μόσχας να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε έναν από τους γείτονές της είχε επικεντρώσει το μυαλό των ανθρώπων στο έργο που επιδιώκεται εδώ: εθνική άμυνα και η πιθανή απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει η Ρωσία για την Εσθονία.
«Η επαγρύπνηση είναι το κλειδί», είπε. «Πρέπει να το ασκήσουμε τώρα, ώστε να μην χάνουμε καμία ένδειξη ότι η απειλή θα κατευθυνθεί προς την Εσθονία». Είπε ότι τα στρατεύματά του είχαν προετοιμαστεί από καιρό για ένα τέτοιο σενάριο βασισμένο σε διδάγματα από την ιστορία της Εσθονίας - την κατείχε η Σοβιετική Ένωση για 48 χρόνια - και την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά των γειτόνων της τα τελευταία χρόνια.
«Το σύστημά μας είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να έχουμε ήδη προβλέψει αυτή την κατάσταση», είπε ο Μερίλο. «Η Ουκρανία βρίσκεται επί του παρόντος υπό τη ρωσική εισβολή, αλλά έχουμε προετοιμαστεί για την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και όλη την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας να αντιμετωπίσουν το ίδιο είδος στρατιωτικής εισβολής».
Πράγματι, οι ηγέτες της Βαλτικής έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή τουλάχιστον από το 2008, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, τώρα Ευρωπαίος επίτροπος, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα στόχευε τα κράτη της Βαλτικής για να επεκτείνει την πρόσβαση της χώρας του στη Βαλτική Θάλασσα, εάν επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Βαλτικής έχουν ζητήσει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να σταθμεύουν σε βάσεις όπως η Τάπα σε μόνιμη βάση, αλλά προς το παρόν παραμένουν σε ένα σύστημα μόνιμης εναλλαγής.
Έξω από το γραφείο του Μερίλο, στην άκρη του χώρου παρελάσεων, βρετανικά στρατεύματα μπορούσαν να φανούν να επωμίζονται κάτι που έμοιαζε με μια παρτίδα νέων εκτοξευτών πυραύλων. Οι σημαίες του ΝΑΤΟ, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Γαλλίας και της Δανίας -που όλες έχουν στρατεύματα εκεί- κυματίζουν στους πόλους πάνω από τα κεφάλια τους.
Αίσθηση αποστολής
Σε όλη την περιοχή της παρέλασης, στο αρχηγείο του Βρετανικού Βασιλικού Συντάγματος Αρμάτων Μάχης, ο διοικητής αντισυνταγματάρχης Σάιμον Γουόρθ, πρότεινε ότι αν τα στρατεύματά του είχαν ποτέ αναρωτηθεί γιατί είχαν τοποθετηθεί στην αγροτική Εσθονία, η νέα επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε οριστικά απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
«Αυτή τη στιγμή, το στρατηγικό πλαίσιο και η συνεχής ροή ειδήσεων που βλέπουν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εξηγηθεί γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό», είπε. «Η αίσθηση του σκοπού είναι καταπληκτικό πράγμα».
Σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης κάτω από έναν αυλακωμένο δρόμο από το γραφείο του Γουόρθ, ένας κινητήρας βρυχήθηκε και ένας γερανός σήκωσε έναν κινητήρα σε ένα θωρακισμένο όχημα, ενώ οι μηχανικοί έδιναν οδηγίες ο ένας στον άλλο. Ένα βρετανικό τανκ Challenger 2 σταθμευμένο έξω ήταν έτοιμο για την επόμενη άσκηση.
Ο διοικητής του τανκ που ήταν υπεύθυνος είπε ότι ένιωθε ότι οι στρατιώτες του τοποθετήθηκαν στην Εσθονία –η ομάδα μάχης του έφτασε στην Τάπα τον περασμένο Σεπτέμβριο– για να μάθουν πώς να χειρίζονται το όχημα σε πιο υγρό κλίμα, πιο πυκνά δάση και πιο κρύες συνθήκες. Οι θερμοκρασίες εδώ έπεσαν στους μείον 26 βαθμούς τον Δεκέμβριο, αναγκάζοντας την ομάδα μάχης να προσαρμόσει γρήγορα την προσέγγισή της, είπε ο διοικητής Γουόρθ.
«Το να ζεις απλά σε αυτό το [περιβάλλον] είναι προκλητικό, οπότε το να παλεύεις σε αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο», είπε.
Ένας πρόδρομος της βάσης Τάπα κατασκευάστηκε από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια της κατοχής της Εσθονίας, η οποία διήρκεσε μεταξύ 1940 και 1941 και ξανά μεταξύ 1944 και 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Η αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων κράτησε αρκετά χρόνια και ο διοικητής του στρατοπέδου Μερίλο— ο οποίος κατατάχθηκε το 1992 — είπε ότι η πρώτη του δουλειά ως στρατεύσιμος ήταν να φυλάει μια εσθονική βάση σε περίπτωση που οι Ρώσοι αποφάσιζαν να επιτεθούν αντί να αποσυρθούν.
Μαζί με τα άλλα δύο κράτη της Βαλτικής, η Εσθονία εντάχθηκε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ το 2004, εδραιώνοντας τη θέση της μεταξύ των δυτικών εθνών. Έκτοτε, βάσεις όπως η Τάπα και η Αντάζι στη Λετονία έχουν εκσυγχρονιστεί και επεκταθεί, αλλά οι ανησυχίες της Βαλτικής ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν δεν εξαφανίστηκαν ποτέ.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014, οι Βαλτικές χώρες κάλεσαν το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στα ανατολικά τους σύνορα. Το 2016, σε μια σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να εναλλάσσουν στρατεύματα μόνιμα μέσω της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας.
Τώρα, οι ηγέτες της Βαλτικής λένε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθμεύουν μόνιμα εκεί με περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό, καθώς φοβούνται ότι ο τελικός στόχος του Πούτιν βρίσκεται πέρα από την κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία.
Ο Μερίλο είπε ότι πιστεύει ότι η κατάληψη της Ουκρανίας είναι μόνο «ενδιάμεσος στόχος» για τον Πούτιν και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να προχωρήσει παραπέρα. Ο Μερίλο είπε ακόμη ότι κοιμάται καλά, αλλά όχι επειδή πιστεύει ότι δεν έρχονται προβλήματα.
«Αυτό για το οποίο προετοιμαζόμασταν για δεκαετίες συμβαίνει τώρα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να αναρωτηθούμε», είπε. «Θα πρέπει να ξεκουραστούμε τώρα, όσο μπορούμε».