Σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου διανύουμε την εικοστή δεύτερη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την Ρωσική εισβολή στη χώρα που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Ουκρανκό strana.toda, "το πρωί ξεκίνησε με ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μερέφα, στην περιοχή του Χάρκοβο, όπου βομβαρδίστηκε το κέντρο της πόλης, καταστράφηκε ένα πολιτιστικό κέντρο ,υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών και ένα σχολείο έπιασε φωτιά.
Στην συνοικία Darnitsky του Κιέβου, θραύσματα ενός πυραύλου που κατέπεσε έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο.
Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, ένα διαμέρισμα στον 16ο όροφο έπιασε φωτιά. Υπάρχει ένας νεκρός. Οι άνθρωποι από τον 16ο έως τον 11ο όροφο απομακρύνθηκαν.
Σήμερα στις 7:00 έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία διήρκεσε 35 ώρες και χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση των ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης των Ρώσων .
Ο Ζελένσκι υπέγραψε επίσης διάταγμα για ένα εθνικό λεπτό σιγής κάθε πρωί στις 9:00 , στη μνήμη των πεσόντων του ουκρανικού στρατού, των πολιτών και των παιδιών
Εκκενώσεις στην περιοχή του Κιέβου προγραμματίζονται σήμερα από τις 10:00 από το Irpin (στη στάση λεωφορείου Romanovka κοντά στην κατεστραμμένη γέφυρα), καθώς και από Mikhailovka-Rubezhovka, Zabuchya, Kozintsov και Dibrov.
Χθες, περίπου 2.000 γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν κατά μήκος των πράσινων διαδρόμων από τη Μαριούπολη-Ζαπορόζιε.
Η εκκένωση προς άλλες κατευθύνσεις δεν έγινε, ματαιώθηκε για άλλη μια φορά από τους Ρώσους.
Έγινε επίσης γνωστό για την απελευθέρωση από τη ρωσική αιχμαλωσία του δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ. Ανταλλάχθηκε με 9 αιχμαλώτους Ρώσους στρατεύσιμους."
Η κατάσταση στο μέτωπο των επιχειρήσεων
Γενικά η κατάσταση κρίνεται ως περιορισμένης προόδου προέλασης των Ρωσικών στρατευμάτων έως και στάσιμη στα διάφορα σημεία του μετώπου
Στον Βορρά δεν έχει καταγραφεί καμία αισθητή προέλαση των Ρωσικών Δυνάμεων προκειμένου να περικυκλωθεί το Κίεβο.
Στο Ανατολικό και νότιο μέτωπο έχουμε αργή προχώρηση των Ρωσικών Δυνάμεων, ενώ ο Ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπιθέσεις
Για άλλη μια φορά, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένα εδαφικά κέρδη στα ανατολικά (περιφέρεια Ντόνετσκ) και στα νοτιοανατολικά γύρω από τη Μαριούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια επίθεση εναντίον της Velyka Novosilka αποκρούστηκε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο τηρεί στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για το τι θα κάνει τελικά στην Ουκρανία
Θα σκληρύνει περαιτέρω την στάση του ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνάμεις του και προβαίνοντας σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων ή θα δώσει χώρο στην διπλωματία;
Η σκλήρυνση της στάσης από τις ΗΠΑ, με τον Μπάϊντεν να αποκαλεί χθές τον Πούτιν εγκληματία πολέμου , σε συγκερασμό με την σημαντικότατη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας που ανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν αφήνει περιθώρια στον Πούτιν, ο οποίο έχει να επιλέξει ανάμεσα στην πλήρη ισοπέδωση των Ουκρανικών πόλεων και κατάληψη της χώρας, με συνέπεια πολλές απώλειες στα στρατεύματά του τόσο άμεσα όσο και στη συνέχεια λόγω του ανηλεούς ανταρτοπολέμου που θα έχει να αντιμετωπίσει ή στην διπλωματική επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος
Η αντίσταση των Ουκρανών είναι σφοδρή σε όλα τα σημεία του μετώπου.
Ο Πούτιν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης των μυστικών υπηρεσιών του αναφορικά με τις προθέσεις των Ουκρανών να αντισταθούν στη Ρωσική εισβολή.
Η ουσιαστικά αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας το 2014 , δημιούργησε στον Ρώσο Πρόεδρο και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα εξελισσόταν κατά παρόμοιο τρόπο και τώρα.
Έτσι η αρχική σχεδίαση των επιχειρήσεων από Ρωσικής πλευράς περιελάμβανε την γρήγορη , εντός ολίγων ημερών κατάληψη της Ουκρανίας και την αλλαγή της Ουκρανικής κυβέρνησης με φιλορωσική.
Αποτέλεσμα αυτής της σχεδίασης ήταν να μην υπάρχει επαρκής πρόνοια αυξημένων αναγκών στον τομέα της Διοικητικής Μέριμνας , για ανεφοδιασμό πολλών ημερών σε τρόφιμα-καύσιμα και πυρομαχικά των στην πρώτη γραμμή μαχομένων ρωσικών δυνάμεων.
Επίσης δεν σχεδιάστηκε επαρκώς η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με μαχητικά αεροσκάφη -επιθετικά ελικόπτερα και drones στα μαχόμενα ρωσικά τμήματα, με αποτέλεσμα την επαύξηση των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων.
Οι Ουκρανοί ορθότατα επέλεξαν να μην αντιπαρατεθούν σε απευθείας μάχη με τον Ρωσικό στρατός στο αναπεπταμένο υπαίθριο έδαφος της χώρας τους, γνωρίζοντας ότι ήταν "χαμένοι από χέρι", λόγω της τεράστιας στρατιωτικής υπεροπλίας του ρωσικού στρατού.
Αντί αυτού προτίμησαν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προχώρηση του Ρωσικού στρατού , οδηγώντας τον σιγά-σιγά κοντά σε μεγάλες Ουκρανικές πόλεις, τις οποίες οχύρωσαν.
Με τον τρόπο αυτό επέτειναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ανεφοδιασμού των Ρωσικών Δυνάμεων που περιγράψαμε παραπάνω, αφού επιμηκήνθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ οι οδοί ανεφοδιασμού του ενεργώντας σε πολλές Ουκρανικές πόλεις ταυτόχρονα
Η χρονική επιμήκηνση των επιχειρήσεων έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην μουδιασμένη αρχικά Δύση να στείλει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στους Ουκρανούς, επαυξάνοντας την μαχητική τους ισχύ.
Ιδιαίτερα τα φορητά αντιαρματικά Javelin και τα φορητά αντιαεροπορικά Stinger προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και απώλειες αντίστοιχα σε ρωσικά άρματα, ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ από τη μια και σε ελικόπτερα αλλά και μαχητικά αεροσκάφη από την άλλη.
Ο Ζελένσκι επίσης υποτιμήθηκε από τον Πούτιν, αλλά και από τη Δύση η οποία του προσέφερε ασφαλές καταφύγιο εκτός Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής.
Αντί αυτού ο Ουκρανός Πρόεδρος παρέμεινε στο Κίεβο, εμψυχώνοντας διαρκώς με διαγγέλματά του τους Ουκρανούς μαχητές και τον λαό του.
Έτσι όχι μόνο δεν άφησε ακέφαλο το κράτος του όπως ήλπιζε ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά απέκτησε και φήμη γενναίου Προέδρου στα μάτια του λαού και του στρατού του.
Σε αντίθεση το ηθικό των Ρώσων στρατιωτικών έπεσε κατακόρυφα, αφού ενώ πίστευαν ότι θα έκαναν έναν αναίμακτο και σύντομο στρατιωτικό περίπατο στην Ουκρανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή Ουκρανική αντίσταση που τους προξενεί πολλές απώλειες.
Τα παραπάνω οδήγησαν σε χρονική τελμάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους στρατιωτικοί Διοικητές να αναγκαστούν να αναλάβουν δράση στην πρώτη γραμμή.
Άλλωστε ένας από τους τρόπους επέμβασης του εκάστοτε Ανώτατου Αξιωματικού-Διοικητή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, είναι η προσωπική παρουσία του στο πεδίο της μάχης, αφού αυτό σημαίνει εμψύχωση των εμπρός μαχομένων τμημάτων του, βελτίωση του ηθικού του και αποκτά καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης
Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος των ομολογουμένως μεγάλων απωλειών του Ρωσικού στρατού σε Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς του.
Τέλος, το ηθικό των Ρώσων αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται η χρονική διάρκεια του πολέμου και αυξάνονται οι απώλειες τους.