Οι διπλωματικές δυνάμεις Μόσχας και Κιέβου φαίνεται πως σημειώνουν πρόοδο, καθώς οι Financial Times κάνουν λόγο για μια ειρηνευτική συμφωνία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Ουκρανία και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρεται, η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα «προστασία» από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.
Παρότι Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να «αγοράσει» χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας» – συγκεκριμένα στις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες αναφορές» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις. Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι ουκρανικές πόλεις δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ το Κίεβο δήλωσε ότι εξαπολύει «αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων».
Ο Ποντόλιακ προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά συγκεκριμένη – νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι δυνατό μόνο με έναν άμεσο διάλογο μεταξύ των αρχηγών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ζελένσκι-Πούτιν
Η Ουκρανία έχει αρχίσει να προετοιμάζει έγγραφα για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτό ανακοίνωσε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας από την Ουκρανία, ο Μικάιλο Ποντόλιακ.
«Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι μέσω απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων. Αυτό είναι που εργαζόμαστε με αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εργαζόμαστε σε έγγραφα που οι πρόεδροι μπορούν στη συνέχεια να συζητήσουν και να υπογράψουν. Προφανώς, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα», - είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ποντόλιακ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «οι πρόεδροι μπορούν και πρέπει να συναντηθούν όχι για να συζητήσουν, αλλά για να διορθώσουν συμφωνίες».