Η Μόσχα ετοιμάζει την αποστολή νέων δυνάμεων στο θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας, με σκοπό την κατάληψη δύο κομβικών πόλεων αυτής του Κιέβου και της Οδησσού.
Σήμερα τρένο με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κινείται από το Gomel προς τη Rechitsa. Υπάρχουν 18 φορτηγά Ural και ένα θωρακισμένο όχημα MT-LB.
Πάντως έκπληξη υπάρχει μέχρι τώρα με την εμφάνιση σύγχρονων ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-90 και άλλων συστημάτων του οπλοστασίου της Μόσχας, ενώ τα “μάτια” των αμερικανικών δορυφόρων παρακολουθούν συνεχώς τις ρωσικές κινήσεις στα Ουράλια Όρη, στα οποία βρίσκονται όλες οι κρίσιμες εγκαταστάσεις της Μόσχας.
Την ίδια ακριβώς στιγμή οι ΗΠΑ ενδέχεται να προμηθεύσουν στην Ουκρανία περιπλανώμενα πυρομαχικά που ονομάζονται Switchblades, σύμφωνα με αξιωματούχους του καναλιού NBC.
Τα αμερικανικά drones πετούν πιο γρήγορα από το τουρκικό Bayraktar TB2 και επιτυγχάνουν φονικά αποτελέσματα κατά των ρωσικών φαλαγγών.
Μιλάμε για τα λεγόμενα «αιωρούμενα βλήματα», τα οποία ονομάζονται Switchblades.
Οι πηγές του καναλιού σημειώνουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για αυτό το θέμα, αλλά ο Λευκός Οίκος μελετά πιθανή μεταφορά αυτού του τύπου όπλων ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να συζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. στις 16 Μαρτίου.
Επίσης χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν πολλά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουκρανία.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μου λέει ότι αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν κινητά συστήματα αεράμυνας SA-8, SA-10, SA-12 και SA-14 της Σοβιετικής εποχής, με βεληνεκές μεγαλύτερο από τους Stingers, δίνοντας την ικανότητα να χτυπούν ρωσικούς πυραύλους Κρουζ.
Το Κίεβο εν τω μεταξύ συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονους βομβαρδισμούς, αλλά μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από μια μεγάλη επίθεση, με την κύρια δύναμη επίθεσης της Ρωσίας να έχει σταματήσει για μέρες στα βόρεια, μαζί με την παρουσία ισχυρής δύναμης Τσετσένων κομάντος.
Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα ακίνητα ρωσικά στρατεύματα ανασυγκροτούνται και συγκεντρώνουν υλικοτεχνικές προμήθειες πριν εξαπολύσουν μια σφοδρή επίθεση στην πρωτεύουσα, η οποία είναι και ο κύριος αντικειμενικός σκοπός των Ρώσων.
Ο αριθμός των στρατιωτών που υπολογίζεται ότι ανασυγκροτούνται ξεπερνά 25.000 άνδρες.
Ο Πούτιν θέλει να «κόψει» την Ουκρανία στο μισό και να στερήσει από τον Βορρά τους πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσει να πολεμά τον πόλεμο - μια τακτική πολιορκίας που θυμίζει πώς κέρδισε τον πόλεμο της Τσετσενίας το 2000.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, στον Νότο αλλά και στο Βορρά σε μία προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα και να οδηγήσει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατηρεί σθεναρή στάση καλώντας όλους τους πολίτες της χώρας να αντιταχθούν στους εισβολείς.
Όλα αυτά, ενώ ρωσικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στις ακτές της Οδησσού,ενώ η πόλη-λιμάνι του Μυκολάιβ, κοντά στη Χερσώνα, η οποία ήταν η πρώτη πόλη που διεκδίκησε η Ρωσία.
Δήλωση “κεραυνός” από Λαβρώφ για διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια της ΕΕ με ΗΠΑ
“Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ευρώπη και την Ουκρανία, αλλά η πιθανότητα περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποκλειστεί από την ατζέντα τέτοιων διαπραγματεύσεων.
Η συμμετοχή νέων κρατών στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια όχι μόνο της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει φέρει τη στρατιωτική της υποδομή πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι μια νέα εποχή, αφού υπάρχει μια «μάχη» στον κόσμο, την έκβαση της οποίας θα κρίνει η περαιτέρω παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αυτή είναι μια μοιραία στιγμή, γιατί αντικατοπτρίζει τη «μάχη» με την ευρεία έννοια της λέξης για το πώς θα μοιάζει αυτή η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», αναφέρει ο Λαβρόφ σύμφωνα με το RIA Novosti.
Η ουσία λοιπόν των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν αφορούν μόνο την Ουκρανία, αλλά επεκτείνονται στην ΕΕ, την οποία ο Πούτιν βάζει στο τραπέζι με τους Αμερικανούς.
Αυτή η στάση προδικάζει όμως, μεγάλη ένταση στην Ευρώπη, η οποία δεν αποδέχεται να γίνει “παζάρι” ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, ενώ και οι ΗΠΑ με ανακοινώσεις αξιωματούχων τους μιλούν για υπεράσπιση εδάφους του ΝΑΤΟ, με κάθε μέσο και οπλικό σύστημα.