Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.
Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.
Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών.
«Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έκκληση σε Μακρόν και Σολτς
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως (…). Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (…), θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.
«Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ απήχθη χθες από Ρώσους στρατιώτες, που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, μεταξύ Μαριούπολης και Χερσώνας, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».
Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο κέντρο κρίσεων της πόλης, όπου ασχολείτο με θέματα εφοδιασμού.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, 2000 Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μελιτόπολη εναντίον της ρωσικής εισβολής και με αίτημα την απελευθέρωση του δημάρχου τους.
«Ακούς, Μόσχα; Εάν 2000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», διερωτήθηκε στο βίντεο.
Πριν από τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη μετρούσε λίγο πάνω από 150.000 κατοίκους.
Απάντησε στην Jerousalem Post
Διάθεση συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του προς τον ουκρανικό λαό.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν, αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται η Jerusalem Post.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή των Ισραηλινών υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μπένετ. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ.
Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: «Σε ακούω», είπε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμβουλή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».
Non fly zone και iron dome
Για την απαγόρευση πτήσεων, η απάντηση είναι σχετικά απλή, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Κάποιοι εκπρόσωποι – ηγέτες της Δύσης, κάθονται καμιά φορά σε καφενεία και συζητούν για τον κόσμο και πώς ξαναφτιάχνεται αυτός στο μυαλό τους. Προφανώς δεν θα ήταν αυτοί που θα προσπαθούσαν να κλείσουν τους δικούς μας αιθέρες. Δεν το εννοώ για όλους. Απλώς απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση να καταλάβουν οι ηγέτες ποια είναι η δικιά μας θέση. Επίσης, βεβαίως, υπάρχουν τα αντιαεροπορικά συστήματα και είναι κάτι, τα οποία μπορούμε και εμείς να βρούμε ή είναι ευπρόσδεκτα από όσους θέλουν να μας τα δώσουν. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία κάποιων χωρών αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και να αγοράσουμε αντιαεροπορικά συστήματα».
Οι βομβαρδισμοί
Για τους βομβαρδισμούς στο μαιευτήριο και γενικότερα, είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να σχολιάσει. «Τι να πω; Πώς να αξιολογήσεις μια τέτοια πράξη; Μια τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο να πω; Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν τέτοια πράγματα σήμερα. Δεν έχει σημασία να γίνεται αυτό μόνο μια φορά. Ένας φούρνος να ανατιναχθεί και να σκοτωθούν άνθρωποι, μας στεναχωρεί. Αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, κανείς δεν τα ξέρει. Ακούω φοβερά πράγματα, πχ για χημικά. Όταν έρχονται δεκάδες τέτοια εκφοβιστικά μηνύματα, προφανώς αγχώνεσαι. Όπως η επίθεση στο Χάρκοβο, ήταν φρικτά πράγματα αυτά. Δεν θέλω να συνηθίσουμε σε αυτά».
Μήνυμα στο Μακρόν
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζελένσκι είπε πως «έχουμε κάνει πολλά τηλεφωνήματα. Χθες μας ήρθε ένα βίντεο που αποδεικνύει την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης. Ζήτησα τη βοήθεια του κ. Μακρόν. Ο δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που ήθελαν να τον κάνουν ντε και καλά να καλωσορίσει τον ρωσικό στρατό, κάτι που αρνήθηκε. Συνήθως όταν απαγάγει κάποιος, γυρνάει και ένα βίντεο για να του πει πες κάτι αλλιώς θα σε σκοτώσω. Θέλουν να κάνουν επίδειξη επιρροής; Εγώ, λέω, μακάρι να μου μιλούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μου μένει να τα συζητάω με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Όλαφ Σολτς, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν να τα μεταφέρουν όλα αυτά στον Ρώσο πρόεδρο».